(P) Utilizarea datelor şi tehnologiei digitale: Computerul Planetar
Nu ştim suficient despre speciile, biodiversitatea şi ecosistemele care sunt vitale pentru sănătatea şi prosperitatea noastră. Simpla cunoaştere a regiunilor forestiere, câmpurilor şi căilor navigabile ale lumii rămâne o sarcină dificilă a evidenţei mediului. Înţelegerea ecosistemelor care găzduiesc diferite specii sau a motivului pentru care acestea prosperă sau sunt în declin este în mare măsură de nepătruns. Pur şi simplu nu putem rezolva o problemă pe care nu o înţelegem pe deplin.
Prima evaluare din lume de acest tip a fost lansată în anul 2000 de Platforma Interguvernamentală pentru Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice a Organizaţiei Naţiunilor Unite sau IPBES şi pentru finalizarea ei au fost necesari aproape cinci ani şi peste 1.300 de experţi din întreaga lume. Evaluarea mai recentă a IPBES, destinată să reducă diferenţa dintre o perspectivă ştiinţifică simplă şi o implementare mai eficientă a politicii, a avut 1.700 de pagini, a citat peste 15.000 de surse ştiinţifice şi a fost publicată la 15 ani după prima. Sunt ani pe care nu ni-i putem permite având în vedere că provocările noastre de mediu se intensifică. Este foarte clar că lumea are nevoie de un acces mai mare la datele de mediu pentru a evalua, diagnostica şi trata sistemele naturale de care depinde societatea. Acesta este motivul pentru care datele alimentate de învăţarea automată vor fi revoluţionare.
Evaluarea stării de sănătate a planetei trebuie să devină o practică mai susţinută, integrată, care să ne permită să înţelegem exact ce se întâmplă în timp, pentru a permite luarea de decizii inteligente. Din fericire, tehnologia are un potenţial masiv de a revoluţiona practicile noastre de evaluare a mediului, astfel încât acestea să fie mai rapide, mai ieftine şi - pentru prima dată - să funcţioneze la scară cu adevărat globală. Ar trebui să fie la fel de uşor pentru oricine să caute informaţii despre starea planetei aşa cum caută pe internet indicaţii rutiere sau opţiuni de luat masa. Trebuie să folosim arhitectura erei informaţiei - date, calcul, algoritmi, interfeţe de programare a aplicaţiilor şi aplicaţii pentru utilizatorii finali - pentru a accelera un viitor mai durabil din punct de vedere ecologic.
În urmă cu doi ani şi jumătate, Microsoft a făcut primul pas în această direcţie lansând programul Microsoft AI for Earth pentru a oferi tehnologia inteligenţei artificiale liderilor ecologişti şi tehnicienilor care se concentrează pe aspecte de conservare, precum şi organizaţiilor din întreaga lume care protejează planeta. Până acum, Microsoft a abilitat aproape 500 de organizaţii din 81 de ţări din întreaga lume care lucrează la inovaţii de mediu revoluţionare.
În ciuda tuturor eforturilor depuse de membrii comunităţii AI for Earth, este nevoie de mai mult. Este nevoie de acces mult mai mare la date, acces mai intuitiv la instrumentele de învăţare automată şi o capacitate mai mare de a împărtăşi munca.
Comunitatea are nevoie de un nou tip de platformă de calcul - un Computer Planetar, o platformă care să ofere acces la miliarde de puncte de date colectate de oameni şi de maşini în spaţiu, pe cer, în şi pe pământ şi în apă. Una care să permită utilizatorilor să caute în funcţie de locaţie geografică în loc de cuvinte cheie. În care utilizatorii să treacă imediat de la adresarea unei întrebări despre mediile din zona lor de interes, la o întrebare despre locul în care există un anumit mediu în întreaga lume. O platformă care să permită utilizatorilor să ofere noi tipuri de răspunsuri la noi tipuri de întrebări, oferind acces la instrumente de învăţare automată de ultimă generaţie şi capacitatea de a publica noi rezultate şi predicţii ca servicii disponibile pentru comunitatea globală.
Acest Computer Planetar ar oferi informaţii cu privire la întrebările esenţiale pe care oamenii de ştiinţă, organizaţiile de conservare şi companiile le adresează deja în fiecare zi, adesea fără a obţine cu uşurinţă un răspuns relevant. De exemplu:
- Înţelegerea densităţii pomilor, utilizării terenului şi dimensiunii pădurilor are implicaţii asupra conservării biodiversităţii şi atenuării schimbărilor climatice. Organizaţiile efectuează deseori sondaje costisitoare la sol sau construiesc soluţii personalizate pentru a înţelege pădurile locale. Computerul Planetar va oferi imagini prin satelit, instrumente de învăţare automată de ultimă generaţie şi date de la utilizatori despre limitele pădurilor, din care managerii de păduri vor obţine o viziune integrată a sănătăţii pădurilor.
- Urbaniştii şi fermierii depind de prognozele privind disponibilitatea apei şi riscurile de inundaţii pentru a gestiona terenurile. Computerul Planetar va oferi date prin satelit, măsurători locale ale fluxurilor şi apelor subterane şi algoritmi predictivi care vor împuternici pe cei care se ocupă de aspecte de urbanism şi fermierii să ia decizii bazate pe date despre resursele de apă.
- Organizaţiile de conservare a naturii sălbatice depind de propriile lor sondaje locale, de viziunile globale ale populaţiilor de animale sălbatice şi de habitate adecvate pentru natura sălbatică. Computerul Planetar va combina informaţii despre tipurile de teren şi ecosistemele cu cele mai bune date disponibile despre locul în care trăiesc speciile, permiţând unei comunităţi globale de biologi să beneficieze unii de datele celorlalţi.
- Combaterea schimbărilor climatice necesită organizaţii care să evalueze şi să gestioneze resursele naturale care izolează carbonul, cum ar fi copacii, pajiştile şi solul. Computerul Planetar va combina imagini din satelit cu AI pentru a furniza informaţii actualizate despre ecosisteme şi va oferi o platformă pentru utilizarea modelelor predictive, pentru a estima stocurile globale de carbon şi a relata deciziile despre utilizarea terenurilor care au impact asupra capacităţii noastre de abordare a schimbărilor climatice.
De aceea, Microsoft a anunţat recent trecerea către o nouă fază a programului AI for Earth, dedicat construirii acestui Computer Planetar prin investiţii dedicate dezvoltării infrastructurii. Compania va oferi comunităţii AI for Earth - mai mult de 500 de granturi în 81 de ţări - acces la seriile de date critice de mediu şi o platformă de calcul pentru analiza acestora. Se vor face investiţii în domenii specifice soluţiilor de mediu precum identificarea speciilor, cartografierea acoperirii terenurilor şi optimizarea utilizării terenurilor. Un prim pas este noua colaborare AI for Earth cu Grupul pentru Observarea Pământului - Reţeaua de observare a biodiversităţii. Acest grant AI for Earth de 1 milion de dolari va susţine proiecte care consolidează eforturile de monitorizare a biodiversităţii Pământului şi de creare a măsurătorilor necesare pentru studiul, raportarea şi gestionarea schimbărilor de biodiversitate care influenţează deciziile de conservare de pe tot globul.
Acest Computer Planetar este incredibil de complex şi poate fi construit învăţând în continuare din munca şi cerinţele beneficiarilor, colaborând în acelaşi timp cu organizaţiile cele mai potrivite pentru promovarea obiectivelor globale de mediu. Acesta este motivul pentru care Microsoft dezvoltă parteneriatul existent cu Esri, o companie lider de piaţă în software de sisteme de informaţii geografice, cu ani de experienţă în crearea de soluţii de monitorizare a mediului. Microsoft şi Esri împărtăşesc obiectivele de realizare şi analiză a datelor geospaţiale - anume colectarea, afişarea şi manipularea informaţiilor despre sistemele Pământului - disponibile tuturor cercetătorilor şi practicanţilor din întreaga lume, şi de garantare a faptului că fiecare organizaţie de conservare poate contribui cu date locale la acel depozit global. Prin colaborare practică şi granturi, Esri a ajutat organizaţiile de conservare din întreaga lume să-şi transforme operaţiunile pentru a utiliza informaţii spaţiale digitale, lucrând la conservarea speciilor pe cale de dispariţie, protecţia terenurilor şi ştiinţa de bază care ne permite să înţelegem lumea naturală. De la cartografierea defrişărilor forestiere până la combaterea braconajului de elefanţi, organizaţiile depind de instrumentele şi expertiza Esri pentru a înţelege şi proteja ecosistemele în care îşi desfăşoară activitatea.
Compania îşi consolidează parteneriatul în jurul dezvoltării soluţiilor geospaţiale bazate pe învăţarea automată, care sunt baza Computerului Planetar şi va continua colaborările pentru a oferi granturi care să garanteze accesul organizaţiilor de conservare la seriile de date, calcul şi alte resurse.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro