Pact global anti-pandemii, negocieri în impas

Autor: Andreea Tobias Postat la 10 mai 2024 17 afişări

Pact global anti-pandemii, negocieri în impas

Negocierile pentru elaborarea unui pact global care să ajute la combaterea viitoarelor pandemii sunt pe muchie de cuţit şi riscă să rateze primul termen, potrivit unor surse citate de Reuters.

Discuţiile pentru elaborarea unui pact global care să ajute la combaterea viitoarelor pandemii riscă să nu respecte termenul iniţial de vineri, au declarat trei surse apropiate procesului.

Negociatorii din cele 194 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sperau să aibă un proiect final de acord până la sfârşitul zilei de vineri, în vederea adoptării textului cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic la Adunarea Mondială a Sănătăţii de la sfârşitul acestei luni.

În schimb, este posibil ca discuţiile privind textul să continue, au declarat sursele.

„Nu există nicio şansă să ajungem la un acord până vineri", a declarat un diplomat.

Scopul documentului, alături de o serie de actualizări ale normelor existente privind gestionarea pandemiilor, este de a consolida apărarea lumii împotriva noilor agenţi patogeni, după ce pandemia COVID-19 a ucis milioane de oameni.

Dar au existat dezacorduri profunde pe parcursul procesului de negociere, în special în ceea ce priveşte echitatea. Acordul, cunoscut în mod obişnuit sub numele de tratat, a devenit, de asemenea, politizat în unele ţări.

„Discuţiile vor continua până vineri seară, la ora 00.00", a declarat Roland Driece, unul dintre copreşedinţii organismului interguvernamental de negociere care conduce discuţiile privind tratatul, într-un e-mail. „Apoi, vom vedea unde ne aflăm şi ce trebuie făcut".

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna aceasta că echipele s-au „angajat cu tărie să finalizeze acordul la timp pentru Adunarea Mondială a Sănătăţii".

Unele dintre cele mai controversate elemente ale tratatului, inclusiv detaliile în jurul unui „sistem de acces şi beneficii pentru agenţii patogeni", au fost deja amânate pentru discuţii ulterioare, cu un termen limită de doi ani de acum încolo. Sistemul intenţionează să codifice partajarea materialelor cu potenţial pandemic, cum ar fi noii viruşi sau tulpini, şi să se asigure că toate ţările beneficiază în mod echitabil de vaccinurile, medicamentele şi testele dezvoltate ca urmare a acestora.

Proiectul de tratat existent include o clauză prin care se cere producătorilor de produse farmaceutice să rezerve 10% din aceste produse pentru a le dona OMS şi 10% pentru ca agenţia să le cumpere la preţuri accesibile, pentru a le distribui în ţările mai sărace în timpul urgenţelor sanitare.

Un raport publicat la începutul acestei săptămâni în Telegraph a afirmat că Marea Britanie nu va semna un tratat despre care ţara spune că ar obliga-o să dea o cincime din vaccinurile sale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pact global,
pandemii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.mediafax.ro
Belgia devine prima ţară din UE care interzice vânzarea dispozitivelor de vapat de unică folosinţă