Palatul Ştirbey, scos la vânzare, după ce Ministerul Culturii, CJI şi Consiliul Buftea nu l-au vrut

Autor: Mirabela Tiron Postat la 07 iunie 2022 45 afişări

Domeniul Palatului Ştirbey, cel mai vast domeniu pentru evenimente din România, cu 24 de hectare, cu o istorie care începe în secolul al XIX-lea, a fost scos la vânzare, după ce, pe rând, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul Local Buftea nu l-au vrut.

Palatul Ştirbey, scos la vânzare, după ce Ministerul Culturii, CJI şi Consiliul Buftea nu l-au vrut

Celebrul Palat Ştirbey este scos la vânzare de lichidator la un preţ de pornire de 8 milioane de euro, potrivit unui anunţ public realizat de Euro Insol, lichidator judiciar al debitoarei Bucharest Arena, compania care deţine palatul şi domeniul Ştirbey, potrivit zf.ro.

Licitaţia publică va avea loc la data de 29 iunie la sediul Euro Insol din Bucureşti.

Palatul Ştirbey este un activ încadrat ca monument istoric iar înainte de a fi scos la vânzare de către lichidator au fost efectuate demersurile specifice în vederea exercitării dreptului de preempţiune privind intenţia de a cumpăra domeniul Ştirbey. Nici Ministerul Culturii, nici Consiliul Judeţean Ilfov şi nici Consiliul Local Buftea nu au vrut domeniul Ştirbey.

„Domeniul Ştirbey este extrem de generos, are potenţial turistic, se poate construi aici un hotel, un centru de recuperare, preţul este foarte tentant. Raportat la potenţialul domeniului, preţul este mai mult decât accesibil", potrivit lichidatorului Euro Insol, companie controlată de Remus Borza.

Construcţia palatului a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Ştirbey, domnitor al Ţării Rmâneşti, şi a durat până în anul 1863. Domeniul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, din care 18 hectare reprezintă un parc cu copaci seculari (arbori de peste 400 de ani), lac interior şi deschidere către lacul Buftea.

Compania Bucharest Arena, ce are în acţionariat foşti angajaţi din Secretariatul General al Guvernului, a cumpărat în 2006 domeniul şi Palatul Ştirbey de la moştenitorii familiei Ştirbey, într-o tranzacţie de 9 milioane de euro. Planul acţionariarilor era să dezvolte pe domeniul Ştirbey un hotel, o sală polivalentă dar şi restaurante, ceea ce nu s-a mai concretizat, în condiţiile în care la finalul lui 2019 compania intra în faliment.

Datele publice arată că acţionarii companiei Bucharest Arena sunt în prezent Valerian Mareş (fostul proprietar al firmei Producţie Ardealul), cu un pachet de 29,83%, Staicu Ilie Olteanu, cu un pachet de 29,83%, Dan Octavian Cociş (fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004), cu 19,89%, Emil Pop, cu 19,89% şI Cristian Vladimir Singer, cu 0,55%, potrivit datelor de pe confidas.ro.

Cum a ajuns Bucharest Arena în faliment?

„Ca urmare a cererii formulate de către debitoarea Bucharest Arena prin încheierea civilă din data de 25.01.2018 pronunţată de Tribunalul Ilfov, secţia civilă, în dosarul nr. 3343/93/2016 instanţa a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă şi a desemnat Euro Insol SPRL în calitate de administrator judiciar. Cauzele care au dus la apariţia stării de insolvenţă pentru debitorul Bucharest Arena au fost atât de natură internă cât şi de natură externă”, potrivit oficialilor Euro Insol SPRL.

Compania Bucharest Arena avea în plan să construiască un hotel, o sală polivalentă dar şi mai multe restaurante, însă acest plan de afaceri nu s-a concretizat

“Creditele contractuale deţinute de societate, devenite scadente, au generat dobânzi restante şi penalizatoare. Veniturile înregistrate de societate au devenit insuficiente pentru plata ratelor bancare şi a datoriilor scadente către alţi creditori. Lipsa fondurilor s-a concretizat şi în imposibilitatea societăţii de a pune în practică planul de afaceri propus iniţial, plan ce consta într-un ansamblu de restaurante, un hotel şi o sală polyvalentă. Lipsa locurilor de cazare a determinat pierderea unui număr important de evenimente. Astfel, oprirea proiectului poate fi considerată cauza principala pentru nerealizarea planului propus, această fază fiind esenţiala pentru realizarea cifrei de afaceri propuse şi rambursarea creditelor bancare”, potrivit Euro Insol.

Încă de la deschiderea procedurii de insolvenţă, debitorul şi-a manifestat intenţia de reorganizare, iar după doi ani în care s-a aflat în procedura de observaţie, perioada în care şi-a continuat activitatea, şi-a depus planul de reorganizare.

La finalul lui 2019 însă compania Bucharest Arena a intrat în faliment.

“Având în vedere Hotărârea Adunării Creditorilor, prin care nu s-a aprobat planul de reorganizare propus de debitor, instanţa a dispus la data de 20.11.2019 intrarea în faliment în procedura generala privind debitorul Bucharest Arena şi a desemnat la lichidator judiciar Euro Insol SPRL”

Au fost efectuate demersurile specifice în vederea exercitării dreptului de preempţiune privind intenţia de a cumpăra proprietatea denumită „Palatul şi Parcul Ştirbey” ca subansamblu funcţional de bunuri mobile şi imobile, având în vedere încadrarea activului ca monument istoric, potrivit Euro Insol.

Lichidatorul judiciar a depus la Direcţia Judeţeana pentru Cultura Ilfov adresa de înştiinţare, având în vedere procedura specifică privind exercitarea dreptului de preempţiune asupra imobilului.

“Ministerul Culturii ne-a comunicat faptul ca nu îşi exercită dreptul de preempţiune asupra Palatului Ştirbey, dreptul de preemţiune al statului fiind astfel transferat către autorităţile publice locale, respectiv Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul Local Buftea. Ulterior, lichidatorul judiciar a depus adrese de înştiinţare la Consiliul Local Buftea şi la Consiliul Judeţean Ilfov”.

Consiliul Judeţean Ilfov ne-a comunicat că depune toate diligenţele în vederea obţinerii sumelor necesare pentru achiziţionarea imobilului „Palatul şi Parcul ştirbey”, conform hotărârii Consiliului Judeţean Ilfov, demers nefinalizat, potrivit oficialilor Euro Insol.

“Consiliul Local Buftea ne-a comunicat hotărârea prin care s-a aprobat renunţarea la dreptul de preemţiune de către Oraşul Buftea la cumpărarea imobilului”.

Astfel, lichidatorul judiciar a demarat procedura de vânzare a proprietăţii, fiind stabilită prima licitaţie în data pe 29 iunie la sediul Euro Insol.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
palatul ştirbei,
borza,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.