Papa Benedict: Planeta ne poate hrani pe toti, egoismul speculatiilor financiare e de vina pentru foamete

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 iulie 2011 78 afişări

Saracia, subdezvoltarea si foametea sunt rezultatul unui comportament egoist al omului, manifestat in actiunile sociale, in schimburile economice si in conditiile de functionare a pietelor financiare, a declarat Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia celei de-a 37-a sesiuni a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie.

Egoismul astfel definit este manifestat in "negarea dreptului primordial al tuturor persoanelor la hrana, la eliberarea de foamete", declarat Suveranul Pontif, citat de agentia de stiri catolice Zenit. El a deplans faptul ca "pana si hrana a devenit obiectul unor speculatii financiare sau a ajuns sa fie legata de tranzactii pe pietele financiare care, lipsite de reglementari si de principii morale, par sa fie calauzite exclusiv de scopul profitului".

Papa Benedict a deplans soarta copiilor saraci "condamnati la moarte prematura sau la intarzieri in dezvoltarea lor psihica si fizica sau obligati la forme de exploatare pentru a primi un minimu, de hrana". Productia globala de alimente este de ajuns pentru a hrani toata populatia lumii, insa milioane de oameni nu ajung sa-si capete "painea zilnica" din cauza egoismului altora.

El a sustinut ca este nevoie de un model de dezvoltare care sa promoveze fraternitatea umana, sentimentul de solidaritate si de compasiune umana exprimat in principiul crestin al hranirii celor flamanzi. In opinia sa, ar merita redescoperite valorile reprezentate de nucleul traditional al familiei, care isi asigura cele necesare traiului prin productia agricola, dar in acelasi timp asigura si transmisia din generatie in generatie a valorilor culturale si religioase ale solidaritatii si ale sacralitatii fiecarei persoane.

Vaticanul, ale carui surse de castig se bazeaza in parte pe investitii in actiuni, obligatiuni si imobiliare spre a-si suplimenta veniturile din donatii, a anuntat sambata ca a reusit anul trecut sa realizeze un profit de 9,8 milioane de euro, dupa trei ani in care a inregistrat pierderi din cauza recesiunii.

Sfantul Scaun, organul administrativ central al Bisericii Romano-Catolice, a avut venituri de 245,2 milioane de euro si cheltuieli de 235,3 milioane de euro, potrivit datelor oficiale citate de Bloomberg. Guvernatoratul Vaticanului, institutia care conduce Cetatea Vaticanului si institutiile auxiliare, a avut un profit de 21 de milioane de euro, rezultat din redresarea pietelor financiare si din cresterea numarului de vizitatori ai muzeelor statului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/papa-benedict-planeta-ne-poate-hrani-pe-toti-egoismul-speculatiilor-financiare-e-de-vina-pentru-foamete-8433703
8433703
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.