​Partea întunecată a internetului este formată din psihopaţi, narcisişti şi sadici

Autor: Lorena Cornea Postat la 28 august 2016 1058 afişări

Motivele pentru care mama şi tata ne sfătuiesc să nu ne spunem numele adevărat, adresa sau alte date importante pe internet nu sunt de basm, iar pe zi ce trece se înmulţesc şi devin din ce în ce mai numeroase şi opresive.

​Partea întunecată a internetului este formată din psihopaţi, narcisişti şi sadici

Motivele pentru care mama şi tata ne sfătuiesc să nu ne spunem numele adevărat, adresa sau alte date importante pe internet nu sunt de basm, iar pe zi ce trece se înmulţesc şi devin din ce în ce mai numeroase şi opresive.

Dacă ar fi să cosiderăm internetul o persoană, la început era tocilarul din colţul clasei care se visa la Harvard. Acum este un sociopat cu sindromul Asperger, care îţi va oferi sfatul de care ai nevoie când vrei să-ţi cumperi RAMi şi nu ştii câţi, dar îţi va întinde pistolul dacă ţi-a scăpat că eşti în depresie sau ai vreo boală cumplită.

 

Pe internet, oamenii experimentează libertatea oferită de anonimat, iar majoritatea persoanelor care nu se pot afirma în viaţa reală îşi stabilesc un nume de utilizator de tipul „anon32” sau „<trupafavorităaici><anulnaşteriiaici>” şi pleacă la „vânătoare” de persoane care pun la suflet fiecare cuvinţel şi le distrug psihic încetul cu încetul, pentru a câştiga notorietate.

 

Oamenii aceştia se numesc troli, iar termenul provine de la numele unei metode de furt de identitate online. Trolii sunt creaturile acelea mitice, care se ascund în întuneric şi ameninţă oamenii - la fel şi psihopaţii, sadomasochiştii, sociopaţii, hoţii, escrocii, antisocialii şi criminalii de pe internet. Internetul le-a oferit posibilitatea să se afirme, iar ei tocmai asta fac: îşi găsesc o victimă pe care o atacă pe e-mail, Facebook, Twitter, Reddit, 4Chan, YikYak, Youtube, Instagram, Snapchat, Voat şi multe alte servicii online. 

 

Există multe forme de „trolat” persoane fără vină, iar trolii le cunosc în întregime. Când utilizatorii nu consideră părerile trolilor amuzante sau corecte, trolii îi acuză că nu au simţul umorului. De exemplu, în 2011, trolii au acaparat pagini în memoria celor decedaţi pentru a face mişto de familiile îndurerate şi prietenii acestora. 

 

În 2012, Anita Sarkeesian a început o campanie de strângere de fonduri pentru nişte filmuleţe pe YouTube despre misoginismul în jocurile video. Trolii au răspuns cu ameninţări cu bombă, cu moartea şi chiar un mini joc video care se numea „Bateţi-o pe Anita Sarkeesian”. 

 

Potrivit revistei Time, un studiu arată că 70% dintre tinerii care folosesc internetul au avut cel puţin o dată contact cu trolii, iar 26% dintre femei au fost „vânate” online. Un alt studiu din 2014 arată că 5% dintre persoanele care au recunoscut că sunt „trolează” pe internet sunt narcisişti, sadici sau psihopaţi.

 

Leslie Jones, actriţa de culoare din noul film „Ghostbusters”, unde rolurile principale sunt jucate numai de femei, a primit ameninţări cu moartea din cauza rasei sale şi a considerat chiar abandonarea filmărilor din această cauză.„Ei fac aceste lucruri nu pentru a-şi exprima opiniile, ci pentru a insufla teamă.”, a declarat actriţa pentru Time.

 

Unul dintre trolii care au hărţuit-o pe Leslie Jones, Milo Yiannopoulos, este de părere că trolii sunt singurele persoane care spun adevărul şi că atunci când exprimă o opinie, o exprimă pentru toată comunitatea care nu are curajul să facă asta. El a fost exclus de pe platforma Twitter după scandalul cu actriţa.

 

Trolii joacă totuşi un rol politic major în lume. De exemplu, Republicanul în mişcarea Tea Party care reprezintă districtul 15 al Georgiei, congresman-ul Steve Smith, este un escroc. Funcţia sa şi districtul 15 nici măcar nu există, dar asta nu l-a împiedicat să îi aţâţe pe Rosie O'Donnell, Christiane Amanpour şi senatoarea Claire McCaskill în discuţii controversate pe Twitter. Tipul din spatele profilului fals nuu se numeşte nici Steve, nici Smith şi nici nu este liberal, ci un suporter înflăcărat al lui Donald Trump. „Să presupunem că aş fi scris o scrisoare către NYT spunându-le că nu mi-a plăcut ce au scris despre Trump. Ar fi aruncat-o în mărunţitorul de hârtie. Pe Twitter comunic direct cu editorii.”, a declarat el pentru Time.

 

Trolii duc răutatea pe câte o nouă culme zilnic, dezbătând orice subiect existent: de la controversatele discuţii despre homosexualitate, avort şi droguri (nişte banalităţi pe internet) la simplele reclame, jocuri video sau chiar remake-urile filmelor din anii '80 (Ghostbusters).

 

„Imaginaţi-vă doi utilizatori vorbind despre incest pe forum şi pe urmă continuând discuţia în mesaje private. În privat se întâmplă cele mai grave lucruri - am văzut abuzuri şi pornografie cu copii şi a trebuit să intervenim legal.”, a declarat Dan McComas, un fost angajat Reddit. Ca răspuns al trolilor, lui şi soţiei sale le-a fost postată adresa de acasă online, împreună cu sugestii de atac a celor doi. S-au mutat şi şi-au umbrit casa pe Google Maps şi şi-au şters pozele de pe internet.

Ce este cel mai îngrijorător este că aceste persoane, trolii, sunt de obicei oameni consideraţi „respectabili”: sunt doctori, avocaţi, oameni care pledează să facă un bine societăţii. Când comunităţile online sunt preluate de troli, părerile femeilor, minorităţilor etnice, ale gay-lor sau ale oricărui se simte vulnerabil sunt estompate.

 

Trolii promovează ideea unui internet întunecat, parşiv şi misogin. Tot mai multe persoane care sunt agresate online susţin că legile existente sunt insuficiente pentru platformele online. Twitter şi Snapchat intervin când apare posibilitatea ca viaţa unui utilizator să fie în pericol. Dar celelalte website-uri? Internetul oferă o voce tuturor care au acces la el, dar este foarte probabil ca nu fiecare utilizator să merite această voce.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
online,
conducere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.