Dacă un pensionar poate încasa simultan şi pensia (chiar şi o pensie specială), şi un salariu integral dacă munceşte, de ce mamele nu ar putea lua şi indemnizaţia, şi venitul întreg, nu maxim 3.750 de lei pe an, dacă vor să muncească şi să câştige un ban în perioada de doi ani în care îşi cresc copilul?
Cea mai bună veste pentru România: rata fertilităţii a crescut în 2017 la 1,7 copii născuţi la o femeie, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. În 2008, rata fertilităţii era de 1,6, iar în 2013 chiar scăzuse la 1,46 copii/femeie.
Dincolo de revenirea României din criză începând cu 2012, de creşterea economică susţinută (suntem la al optulea an consecutiv de creştere economică), de creşterea salariilor (salariul minim şi mediu s-au dublat), unul din factorii care au contribuit la această creştere a fertilităţii a fost creşterea indemnizaţiei pentru mame.
Adică mamele au posibilitatea de a lua 75% din salariul net faţă de o limitare maximă de indemnizaţie de 3.500 de lei net, cât era înainte.
Într-o discuţie cu ZF, Vasile Gheţău, profesor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi director al Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, spune: această redresare uşoară a indicatorului a fost adusă de schimbarea legislaţiei privind indemnizaţia pentru mame începând cu luna iulie 2016, care a stimulat o parte a femeilor dintre cele care au drept de indemnizaţie să facă copii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro