Pentru industria tutunului, "taxa de viciu" e un infarct anuntat

Postat la 06 februarie 2006 1 afişăre

Niciodata in istorie, spun producatorii de tutun, tigarile nu s-au mai scumpit cum se prevede ca se vor scumpi acum, daca guvernul va reusi sa treaca prin parlament - la pachet cu legile sanatatii - si taxa de viciu pentru tigari si alcool. Industria tigarilor nici macar nu reuseste, deocamdata, sa-si estimeze pagubele.

Niciodata in istorie, spun producatorii de tutun, tigarile nu s-au mai scumpit cum se prevede ca se vor scumpi acum, daca guvernul va reusi sa treaca prin parlament - la pachet cu legile sanatatii - si taxa de viciu pentru tigari si alcool. Industria tigarilor nici macar nu reuseste, deocamdata, sa-si estimeze pagubele.

 

Nimeni nu se astepta ca pretul tigarilor sa ramana la nivelul de acum – procesul de aliniere a accizelor la cele din UE aduce oricum, periodic, scumpiri de maximum 3.000 de lei la fiecare pachet –, dar planul Ministerului Sanatatii de a percepe asa-numita taxa de viciu inclusa in pretul tigarilor e, pentru piata tutunului, echivalentul unui infarct programat. Nimeni nu se hazardeaza sa socoteasca pagubele din curtea producatorilor de tutun, pentru ca o astfel de scumpire n-a mai avut loc niciodata.

 

Cei 20 de centi cat reprezinta taxa din proiectul Ministerului Sanatatii inseamna circa 7.200 de lei, dar vor antrena o scumpire la raft de circa 15-16.000 de lei pentru fiecare pachet de tigari – adica mai mult decat suma tuturor scumpirilor din ultimii trei ani –, pentru ca se prevede ca taxa sa fie inclusa in pretul tigarilor, ceea ce duce la o crestere a bazei la care se aplica alte taxe (ca TVA si acciza pe valoare). Or, o scumpire la raft cu 15-16.000 de lei inseamna dublarea pretului tigarilor ieftine, precum Carpati si Marasesti, o crestere de circa 50% pentru tigarile cu pret mediu (cum ar fi Winston, L&M sau Pall Mall) si aproximativ 40% in plus pentru fiecare pachet de tigari premium (de exemplu Marlboro, Kent sau Camel).

 

Ce inseamna asta pentru industria tutunului? Preturile vor ajunge la nivelul programat pentru 2008, spune Adrian Popa Corporate & Regulatory Affairs al liderului pietei romanesti de tigarete, British American Tobacco Romania (BAT). Dar impactul nu poate fi inca estimat, intrucat nu exista nici un model, nici in Romania, nici in alte tari, pentru scumpiri atat de dramatice.

 

Totusi, simularile facute de BAT arata ca piata neagra va creste in doua luni de aproape patru ori, explodand "de la 7,2% cat este in prezent la peste 27%", spune Adrian Popa. Iar cresterea pietei negre nu loveste doar in producatorii de tutun, ci si in bugetul statului, care nu-si va mai incasa accizele ca pana acum. "Scopul declarat de Ministerul Sanatatii, in propunerea sa, nu va fi indeplinit", crede Simona David, manager pe relatii externe & guvernamentale la Philip Morris Romania, companie care ocupa locul doi in topul companiilor de pe piata tigarilor. Ministerul Sanatatii nu a dorit sa comenteze pentru acest articol.

 

Care e, de fapt, scopul Ministerului Sanatatii? Bineinteles, acela de a face rost de bani pentru a sustine cel mai amplu proiect de reforma din ultimul deceniu prin investitii in infrastructura sistemului sanitar. Ministerul socoteste ca, daca taxa pe viciu va fi aplicata de la 1 martie (guvernul si-a propus sa-si asume raspunderea pentru pachetul de legi ale sanatatii luna aceasta, dar o data nu a fost inca fixata), atunci va incasa circa circa 150 de milioane de euro anul acesta si circa 200 de milioane la anul.

 

Un alt efect, pe care nimeni nu l-a urmarit in mod explicit, dar pe care Ministerul Sanatatii l-a adus in discutie, este o scadere a numarului de fumatori - desi e greu de estimat cati romani se vor lasa de fumat din cauza pretului mai mare. Producatorii de tutun se impotrivesc, dupa cum era de prevazut, introducerii taxei de viciu in aceasta formula. Pe langa cresterea pietei negre, cu efecte incalculabile atat pentru ei, cat si pentru bugetul statului (la care producatorii de tutun contribuie cu peste un miliard de euro anual), acestia aduc si alte argumente in sprijinul primei variante de introducere a taxei de viciu, propusa tot de minister, dar abandonata intre timp.

 

In prima faza, in consens cu producatorii, proiectul Ministerului Sanatatii viza ca taxa pe viciu sa fie de 7.000 de lei si sa fie incasata ca procent din valoarea accizei, varianta care nu ar fi afectat pretul tigarilor. Proiectul de lege publicat pe site-ul ministerului se refera insa acum la o taxa pe viciu ca taxa suplimentara de sine statatoare.

 

Producatorii spun ca taxa de viciu intra in contradictie si cu Legea Finantelor Publice (care impune renuntarea la fondurile speciale incepand cu anul 2005), si cu legislatia europeana, care prevede ca "produsele din tutun pot fi taxate doar de trei tipuri de taxe: acciza specifica, acciza ad valorem si TVA", dupa cum spune Gilda Lazar, director Corporate Affairs la Japan Tobacco International (JTI), al treilea jucator de pe piata.

 

Acest tip de taxare a fost impus "inca din 1972", spune Adrian Popa de la BAT, precizand ca acciza in sine e o taxa proiectata sa penalizeze un produs periculos pentru sanatate. Asta inseamna ca daca se aplica si acciza, si taxa de viciu, tigarile sunt taxate de doua ori pentru acelasi lucru. Un alt argument al producatorilor e ca noua taxa va da peste cap graficul de crestere a accizei agreat cu UE: aceasta isi va diminua astfel ponderea din pretul pachetului de tigari de la 49% la 46% - un pas inapoi, pentru ca acciza trebuie sa urce pana la 57% in urmatorii 4-5 ani.

 

Varianta de mijloc, intre cele doua tabere – producatori si reprezentantii MS – a fost propusa chiar de reprezentantii companiilor din industrie, care nu mai exclud scumpirea, dar cer ca taxa de viciu sa fie calculata ca procent din valoarea accizei, ca si in cazul taxei de sport de 1% pe care producatorii de tutun o vireaza lunar catre fondul de sport.

 

Exista putine sperante ca Ministerul Sanatatii sa se lase convins de argumentele producatorilor de tutun. Cea mai buna sansa pe care acestia o au e ca pachetul de legi pentru care guvernul isi va asuma raspunderea sa fie respins in parlament. Ceea ce n-ar face bine la sanatate.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pentru-industria-tutunului-quot-taxa-de-viciu-quot-e-un-infarct-anuntat-978542
978542
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.