Percheziţii DNA la sediul Poliţiei Locale Ploieşti, în dosarul fostului director al instituţiei

Autor: Dana Pasca Postat la 25 august 2015 206 afişări

Procurorii DNA Ploieşti fac, marţi după-amiază, percheziţii la sediul Poliţiei Locale Ploieşti, surse judiciare afirmând că descinderile au loc în dosarul în care fostul director al instituţiei Cristinel Toader, care s-a autosuspendat din funcţie, este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie.

 

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac percheziţii, marţi, în birouri din sediul Poliţiei Locale Ploieşti, în dosarul în care fostul director al instituţiei Cristinel Toader, aflat în arest preventiv, este cercetat pentru infracţiuni precum şantaj, folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei ştiri, percheziţiile sunt în desfăşurare.

Fostul director al Poliţiei Locale Ploieşti Cristinel Toader, cercetat de DNA pentru şantaj şi operaţiuni incompatibile cu funcţia, a fost arestat preventiv, în 7 august, printr-o decizie a Curţii de Apel Ploieşti.

Astfel, judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti au admis o contestaţie a procurorilor DNA Ploieşti şi au emis un mandat de arestare preventivă pe numele fostului director al Poliţiei Locale Ploieşti Cristinel Toader, cercetat pentru mai multe fapte de şantaj, folosirea de informaţii nedestinate publicităţii şi operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia.

Cristinel Toader fusese reţinut în 4 august, iar a doua zi a fost dus cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul Prahova, însă magistraţii acestei instanţe au respins propunerea DNA, dispunând, în schimb, plasarea în arest la domiciliu a fostului director al Poliţiei Locale Ploieşti şi interzicându-i acestuia să ia legăturii cu martorii din dosar, între care se numără mai mulţi angajaţi ai Poliţiei Locale Ploieşti, unii dintre aceştia cu funcţii de conducere.

Decizia Tribunalului a fost ulterior contestată, iar Toader a fost arestat preventiv.

Toader este acuzat de către procurorii DNA de patru fapte de şantaj, dar şi de infracţiunile de folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (trei fapte) şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută (12 acte materiale).

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DNA, în perioada 2013 - 2014, Cristinel Toader, în calitate de director general al Poliţiei Locale Ploieşti, "a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituţii, în sensul că i-a constrâns pe membrii comisiilor de examinare să-i pună la dispoziţie subiectele, pe care le-a furnizat mai multor candidaţi, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 şi 1.000 de euro".

Procurorii susţin că, pentru un concurs organizat în luna ianuarie a anului trecut pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu, Cristinel Toader a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, căreia i-a cerut şi a primit 1.000 de euro, în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.

Pentru a obţine subiectele, Toader "l-a constrâns prin ameninţare cu pierderea postului" pe un membru al comisiei de examinare, cel care a şi conceput subiectele şi care, în urma ameninţărilor, le-a pus la dispoziţia şefului său.

După ocuparea funcţiei de către persoana respectivă, în martie 2014, Toader a ameninţat-o cu desfiinţarea funcţiei dacă nu îi pune la dispoziţie variantele de subiecte de examen şi răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la Poliţia Locală pentru ocuparea unui post. Totodată, Toader a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins şi a primit suma de 200 de euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.

Procurorii au stabilit, de asemenea, că, pentru un alt concurs organizat în martie 2013, în cadrul Poliţiei Locale Ploieşti, Toader a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze şi să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziţia unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb. După ocuparea funcţiei respective, noul ocupant al postului a fost numit preşedinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de şef birou.

"Preşedintelui comisiei de examinare i-a fost impus de către Toader Cristinel, sub ameninţarea cu desfiinţarea locului de muncă, să introducă în plicurile cu subiecte pentru concurs nişte variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fuseseră concepute de el, ca preşedinte al comisiei de examinare, ci fuseseră impuse de directorul general al instituţiei, în vederea favorizării unui anumit candidat care, în urma concursului desfăşurat, a fost desemnat câştigător", menţiona sursa citată.

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Cristinel Toader şi că, în perioada 2012 - 2014, deşi deţinea funcţia publică de director general al Poliţiei Locale Ploieşti, a coordonat prin persoane interpuse întreaga activitate a SC Esrom Advertising SRL Ploieşti, firmă în care a deţinut anterior calitatea de asociat/administrator şi SC Zedeka Advertising SRL Ploieşti, la care mama sa a avut calitatea de asociat, desfăşurând în numele acestora activităţi producătoare de venituri, constând în închirierea de panouri publicitare.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DNA,
POLIŢIA LOCALĂ,
PLOIEŞTI
/actualitate/perchezitii-dna-la-sediul-politiei-locale-ploiesti-in-dosarul-fostului-director-al-institutiei-14687891
14687891
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.