Petr Koblic, CEO al bursei de valori din Praga: Pieţele europene sunt într-o criză adâncă, marcată de lichiditate sub cea din SUA, delistări şi faptul că nu suntem suficient de intercnectaţi

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 09 mai 2024 53 afişări

O privire rapidă aruncată asupra burselor europene spune că peisajul actual este caracterizat printr-o valoare a tranzacţiilor care se încadrează în continuare sub rulajul pieţelor americane, cât şi de un nivel mult prea mic de interconexiune, în contextul în care, de exemplu, investitorii dintr-o anumită regi­une pot participa cu greu sau nu pot parti­cipa deloc la o ofertă de listare dintr-o altă ţară, consideră Petr Koblic, CEO-ul bursei de valori din Praga.

Petr Koblic, CEO al bursei de valori din Praga: Pieţele europene sunt într-o criză adâncă, marcată de lichiditate sub cea din SUA, delistări şi faptul că nu suntem suficient de intercnectaţi

Ieri s-a desfăşurat la Bucureşti evenimentul CFA Central And Eastern Europe Investment Conference – Transmisiune ZF Partners Events, ajuns la a zecea ediţie „Am încercat să convingem avocaţi că vrem să unim bursele de la Viena, Praga, Budapesta şi Ljubljana, iar răspunsul a fost «în niciun caz» sub actualele cadre de reglementare“.

O privire rapidă aruncată asupra burselor europene spune că peisajul actual este caracterizat printr-o valoare a tranzacţiilor care se încadrează în continuare sub rulajul pieţelor americane, cât şi de un nivel mult prea mic de interconexiune, în contextul în care, de exemplu, investitorii dintr-o anumită regi­une pot participa cu greu sau nu pot parti­cipa deloc la o ofertă de listare dintr-o altă ţară, consideră Petr Koblic, CEO-ul bursei de valori din Praga. „Pieţele europene sunt în criză, aş spune chiar într-o criză adâncă. Acţiunile noastre nu sunt atât de lichide precum cele din Statele Unite şi există un număr enorm de delistări. Nu vorbesc aici doar despre bursa de la Londra, care este un iad absolut. Dacă citiţi unul dintre numerele recente ale The Economist, vedeţi o descriere sumbră a pieţei londoneze, aflată în afara Uniunii Europene“, spune Petr Koblic.

Şeful bursei cehe a fost prezent miercuri 9 mai la evenimentul CFA Central And Eastern Europe Investment Conference - Transmisiune ZF Partners Events, într-un panel din care au mai făcut parte Radu Crăciun, director general al BCR Pensii şi preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat, Robert Bohynik, managing director, CIO, Goldman Sachs Poland, Gavin Marriott, investment director from global and US Equities, Schroders şi Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

„Însă şi pieţele europene se confruntă cu mari probleme. Nu suntem suficient de interconectaţi; o construcţie trebuie începută de la bază, iar baza constă în reglementare. Într-o anumită măsură, Europa este un marketplace, este o uniune a pieţelor de capital, ceea ce indică că ar trebui să creeze ecosisteme în regiuni sau ţări individuale.“

În ceea ce priveşte piaţa de capital din România, Petr Koblic remarcă ritmul accelerat de creştere din ultima perioadă, marcat de listarea Hidroelectrica (H2O) de anul trecut. De altfel, într-un interval de zece ani, România a depăşit regiunea în ceea ce priveşte indicii, cu o performanţă anualizată de 17% incluzând dividendele, iar numărul de conturi de retail s-a triplat în ultimii cinci ani, spune Adrian Tănase.

„Problema este că, după 16 ani de dezvoltare în Uniunea Europeană (...) nu avem un regim transfrontalier pentru TVA, care ar fi uşor de avut. Sunt o mulţime de aspecte care lipsesc şi care ar fi necesare creării unei singure pieţe de capital“, continuă Petr Koblic.

El oferă exemplul unei companii din Montana, un stat american care probabil nu s-ar califica pentru pieţele dezvoltate din Europa, ci mai degrabă pentru pieţe emergente în funcţie de dimensiunea societăţilor listate, care realizează o ofertă publică iniţială cu ajutorul băncilor din New York. Se listează apoi pe Nasdaq, iar IPO-ul este distribuit peste tot în Statele Unite. Deci o persoană din Mississippi, stat aflat la 2.000 de km distanţă, poate participa cu uşurinţă la ofertă.

Nu avem aşa ceva în Europa. Dacă este un IPO în Spania, nici măcar nu ştiţi. Chiar dacă aţi şti, nu aţi avea absolut nicio şansă de a participa. Mă aflu în boardul Bursei de la Viena. Am încercat să convingem avocaţi că vrem să unim bursele de la Viena, Praga, Budapesta şi Ljubljana, iar răspunsul a fost în niciun caz sub actualele cadre de reglementare.

Pe de altă parte, în contextul dobânzilor aflate la niveluri istorice, Margaret Franklin, preşedinte & CEO, CFA Institute, a declarat în cadrul unei ediţii speciale de ieri a emisiunii de business ZF Live că observă un nivel redus de apetit de risc în rândul investitorilor, ceea ce poate duce în deceniile următoare la orizonturi mai lungi de investiţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.