Piaţa vânzărilor de locuinţe: Tot mai mulţi cumpărători caută o proprietate mai aproape de o pădure sau un lac, cu o suprafaţă mai mare, de tip penthouse

Autor: Bogdan Alecu, Ramona Cornea Postat la 09 aprilie 2021 74 afişări

Piaţa vânzărilor de locuinţe: Tot mai mulţi cumpărători caută o proprietate mai aproape de o pădure sau un lac, cu o suprafaţă mai mare, de tip penthouse

♦ Modul de lucru flexibil schimbă achiziţia de locuinţe: sunt tot mai mulţi cumpărători care au luat în considerare o locuinţă mai aproape de o pădure sau un lac ♦ Munca de acasă schimbă piaţa rezidenţială în condiţiile în care lipsa navetei zilnice compensează subdezvoltarea infrastructurii din Capitală şi Ilfov, iar tot mai mulţi oameni vor locuinţe fie în proximitatea pădurilor, fie în apropierea centrelor de interes.

Piaţa rezidenţială a continuat să creas­că în 2020 şi a adus noi tran­zacţii pe piaţa locală, cres­când interesul pentru imobile din seg­mentul superior de preţ.

„Pe piaţa premium cumpărătorul şi-a do­rit o suprafaţă mai mare şi a făcut o tre­cere de la un apartament cu o suprafaţă de terasă mai mică la un penthouse sau de la un pent­house la o vilă. 2020 a adus tranzacţii cu va­lori foarte mari, iar această tendinţă s-a păs­trat şi pentru anul 2021. Începutul acestui an noi l-am marcat cu vânzări de pent­house-uri care nu au fost achiziţii cu scop in­ves­tiţional. Există şi acea­stă tendinţă de a achi­ziţiona pen­tru a face un plasament. Asistăm la o schim­bare şi o redefinire a zo­nelor, atât din punc­tul de ve­de­re al proiec­telor, cât şi al arhi­tec­turii“, a spus Mihaela Pană, partner resi­dential agen­cy, Agency Cushman & Wake­field Echinox.

Pe fondul pandemiei şi restricţiilor din 2020, clienţii mizează acum pe facilităţi mai multe în cadrul proiectelor, iar nordul Capitalei atrage o cerere tot mai mare.

„Situaţia pe care o traversăm a adus noi nevoi cumpărătorilor, iar dacă aceste com­ple­xe mari oferă facilităţi multiple, ele vor fi pre­dominante în perioada următoare. Uitân­du-ne pe statistici, aceste proiecte vor de­veni dominante. Numai în zona de nord va genera în perioada următoare proiecte care vor însuma în jur de 30.000 -35.000 de uni­tăţi, proiecte care nu au fost demarate. În această perioadă, există o nevoie constantă de a achiziţiona pentru a locui, există po­ten­ţial de creştere şi cred că se va menţine şi în pe­rioada următoare. A fost o creştere neagre­sivă, una firească. Piaţa va rămâne stabilă şi va avea în continuare potenţial de creş­tere“, a explicat Mihaela Pană.

Dincolo de cei care doresc o locuinţă aproa­pe de zona de business, tot mai mulţi do­resc să cumpere o casă într-o zonă cu po­luare mai redusă.

„Sunt destul de mulţi cumpărători care au luat în considerare o locuinţă care să fie mai ma­re, mai liniştită, mai aproape de o pă­du­re sau un lac. Zonele vizate pe care le-ar luat în cal­cul sunt Iancu Niculae, Siseşti, Străuleşti, Jan­darmeriei. Aici preferă fie să cum­pere te­ren şi să construiască ei, fie să mear­gă în co­mu­nitate. Este clar că această pan­demie a schim­bat vieţile tuturor şi ne-a ajutat să ne repo­ziţionăm. Eu nu cred că vom reveni la situa­ţia de dinainte de 2020, ma­joritatea va lucra în un sistem de muncă de acasă alternativ. Programul de lucru se va schim­ba, va fi mult mai multă flexibilitate în pro­gramul în care trebuie să venim la birou“, a subliniat Mihaela Pană.

Miza dezvoltărilor este ca acestea să per­mită şi schimbarea în bine a Capitalei şi înlo­cui­rea clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare cu unele restaurate sau cu proiecte noi.

„Legat de acest subiect, cum să re­facem aceste zone abandonate, noi conti­nuăm să facem achiziţii, dar este vorba de ce­rere şi ofertă. Avem nevoie şi de suportul auto­rităţilor, dar trebuie să ţinem şi noi cont de aspectele culturale atunci când achi­zi­ţio­năm un teren pentru că altfel degeaba spu­nem că doar dezvoltatorii sunt de vină sau doar au­torităţile sunt de vină“, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties.

One United are în prezent nouă proiecte re­zidenţiale active şi peste alte 2.000 de lo­cu­inţe ce urmează a fi începute spre dezvoltare.

„Anul 2020 a fost un an al adaptării stra­te­giilor fiecăruia dintre noi pentru că ne-am trezit în o nouă realitate. Este o realitate că până în 2050 vom avea nevoie de 50% mai multă energie, 40% mai multă apă şi 30% mai multă hrană. Pe termen lung, trebuie să avem proiecte sustenabile. Trebuie să mer­gem mai departe şi să luăm în considerare ce se întâmplă şi din punct de vedere eco­no­mic“, a spus Beatrice Dumitraşcu.

Cristi Pascu, CEO al PSC Group, subliniază că în ultimii ani a crescut foarte mult calitatea proiectelor rezidenţiale din România, iar acestă tendinţă va fi una ce se va menţine pentru mulţi ani.

„Primul trimestru din 2021 a fost con­form aşteptărilor. În ultima jumătate a anu­lui trecut parcă s-a recuperat tot ce nu s-a atins în perioada de lockdown. Calitatea proiectelor a crescut foarte mult în ultimii ani şi cred că vom avea acest trend pentru foar­te mulţi ani. Mă aştept ca acesta să fie tren­dul“, a spus el în cadrul videoconferinţei.

Nevoia de locuinţe din România nu a fost atinsă nici în proporţie de 50%, mai crede el.

„Piaţa noastră este foarte tânără, iar ne­vo­ia de locuinţe este foarte mare. Work from home, hub-urile de office sunt ceva ne­cesar, s-a subliniat acest lucru în 2020, le in­te­grăm cu toţii în proiecte“, a explicat CEO-ul PSC Group.

În ultimele trei luni şi chiar în timpul pandemiei, Alex Skouras, managing partner în cadrul Alesonor a observat că este o foar­te mare cerere pentru locuinţe în piaţa din România.

„Pandemia de COVID a funcţionat ca un catalizator, accelerând un trend care era deja prezent. Am văzut o mare creştere a ce­re­rii pentru locuinţe pentru toate tipurile de fa­cilităţi, toate tipurile de care ar avea ne­voie o familie din România“, a spus Alex Skouras.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
locuinte,
piata rezidentiala,
infrastructura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.