Poate acum se si vinde
Ramasa o vreme in umbra spectaculoasei privatizari a BCR, mai modesta Casa de Economii si Consemnatiuni a avut un inceput de an agitat. Strategia de privatizare a fost iar modificata, din nou la finele lunii aprilie ar trebui sa se stie cu siguranta cine mai e interesat de CEC. Iata cronologia variantelor pentru CEC luate in calcul anul acesta:
O NOUA AMANARE: Nemultumit de ofertele preliminare depuse, care pretuiau CEC-ul la cateva sute de milioane de euro, mi-nistrul finantelor Sebastian Vladescu lanseaza in ianuarie vestea ca inca analizeaza "care este cea mai buna varianta vizavi de CEC". Depunerea ofertelor finale angajante, amanata anterior pentru ianuarie, este lasata pe mai tarziu.
DOI ANI: Atat se zvoneste, tot in ianuarie, ca ar putea fi amanata vanzarea CEC. Conducerii bancii i se cere sa intocmeasca un plan de afaceri pe doi ani vizand restructurarea si dezvoltarea CEC.
STRATEGIE: Premierul Tariceanu anunta, tot in ianuarie, ca se analizeaza si varianta ca privatizarea CEC sa se deruleze dupa strategia folosita in cazul BCR. Aici, in lipsa unor oferte acceptabile, s-a decis ca procesul sa inceapa prin cedarea de actiuni catre BERD si IFC.
AOAR: Februarie incepe cu prezentarea pozitiei Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) - ar fi mai bine ca autoritatile sa anuleze procesul de privatizare a CEC, iar banca sa fie transformata intr-o unitate destinata pastrarii economiilor populatiei.
RECAPITALIZARE: Tot in februarie, presedintele CEC face public faptul ca strategia de dezvoltare prezentata comisiei de privatizare presupune o recapitalizare de 200 mil. euro pentru cresterea cotei de piata de la 4,3% la 6,5% in urmatorii doi ani. Dar aceasta strategie nu exclude privatizarea, puncteaza Radulescu. Potrivit lui, CEC ar trebui sa realizeze investitii de circa 100 mil. euro pentru informatizarea si tehnologizarea retelei.
PRIVATIZAREA CONTINUA: Vestea vine la inceputul lui martie si stabileste ca pretul de cumparare va reprezenta 75% din grila de punctaj. Proiectul contractului va fi transmis competitorilor cel mai tarziu in 10 aprilie.
OFERTELE FINALE ANGAJANTE: Trebuie depuse pana pe 25 aprilie. Pe lista partici-pantilor mai figureaza, teoretic, National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. Ei vor depune oferte de cumparare pentru 85% din actiunile bancii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro