Cu cine sa nu dai mana

Postat la 15 decembrie 2009 22 afişări

Intre diversele variante de guvernare cu PD-L care s-au perindat saptamana trecuta prin mass-media, una aproape sigur a fost infirmata odata cu aducerea la DNA a senatorului PSD Catalin Voicu, pentru o dubla acuzatie de trafic de influenta.

Apropiat al gruparii Vanghelie-Hrebenciuc de la conducerea PSD, Voicu a fost in 2008 unul dintre numele vehiculate pentru postul de ministru de interne, pe care l-a pierdut in fata lui Gabriel Oprea. Mai recent, presedintele Traian Basescu l-a amintit pe Voicu printre "beneficiarii" scurgerii de informatii din arhiva DGIPI in timpul mandatului fostului ministru Dan Nica.

Dar nici o varianta cu PNL, cealalta optiune a democrat-liberalilor pentru o majoritate solida, nu prea mai intra in calcule spre sfarsitul saptamanii. Pentru a pecetlui refuzul, presedintele PNL Crin Antonescu a reluat solicitarea formulata in 2008 de predecesorul sau Calin Popescu-Tariceanu, cerand de la PD-L functia de premier drept conditie pentru participarea intr-un guvern de coalitie. Insa atat in PSD, cat si in PNL au inceput sa se iveasca mugurii unor revolte interne la adresa tandemului electoral necastigator Mircea Geoana - Crin Antonescu in zilele ce au urmat dupa al doilea tur al prezidentialelor.

Pe de o parte, social-democratii ar putea asista la un reviriment al reprosurilor venite din partea lui Miron Mitrea (suspect de tacut in perioada electorala), sprijinit posibil si de Adrian Nastase si chiar de Cristian Diaconescu. Pe de alta parte, in PNL, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu (si el foarte absent in perioada electorala) a fost purtatorul de cuvant al dorintei de a vedea PNL la guvernare, exprimata atat de presedintele Traian Basescu (cu care a confirmat ca a purtat mai multe discutii telefonice), cat si de mai multi lideri de filiale liberale din teritoriu.




In fine, guvernul democrat-liberalilor (posibil condus de un independent) ar putea fi sprijinit doar de UDMR si grupul minoritatilor (in total 234 de parlamentari), avand nevoie de voturile a doar doi "binevoitori" de la PSD si/sau PNL pentru a trece de investitura. De remarcat ca, si pentru PD-L, guvernul propus de Liviu Negoita a devenit o varianta improbabila, nestiuta fiind doar maniera in care primarul sectorului 3 isi va face iesirea din scena pe care a fost urcat de presedintele Traian Basescu.


Pe scurt

  • ANTICIPATE
    Cine sapa groapa altuia. Republica Moldova a intrat intr-o noua etapa de framantari care ar trebui sa se incheie odata cu alegerile anticipate, convocate dupa ce parlamentul a esuat in alegerea presedintelui. Insa potrivit sefului parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu, ar fi posibil ca alegerea presedintelui sa se faca si fara organizarea de anticipate, prin modificarea mecanismului de alegere a presedintelui si renuntarea la majoritatea de trei cincimi din numarul parlamentarilor in favoarea unei majoritati simple. Opinia lui Ghimpu, care asigura si interimatul functiei supreme in stat, a fost contrazisa de propriii aliati si de expertii constitutionali. Intre timp, Partidul Comunistilor, care a provocat criza politica refuzand sa-l valideze pe Marian Lupu in functia suprema, pare pe punctul de a se scinda din nou.

  • DISTINCTIE
    Nobelul pentru pace, unui razboinic. Presedintele american Barack Obama a primit la Oslo Premiul Nobel pentru Pace si a pledat in favoarea razboiului impotriva terorismului pe care America il duce in Afganistan, dar a promis ca se va tine de data anuntata pentru inceperea retragerii trupelor, iunie 2011. Cel de-al 44-lea presedinte american a fost cel mai surprinzator castigator din acest an, mai ales ca premiul a fost anuntat dupa mai putin de un an petrecut de Obama pe scena politica internationala ca presedinte al SUA.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
pdl,
pnl,
psd,
basescu,
premier,
catalin voicu,
flamingo,
negoita,
/actualitate/politic/cu-cine-sa-nu-dai-mana-5182110
5182110
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.