Cum s-a transformat Trump în ochii băncilor dintr-o „balenă” vânată de toţi într-un peşte alunecos şi otrăvitor?
Familia fostului preşedinte Donald Trump a intrat în atenţia Deutsche Bank în 2011, atunci când căuta un împrumut pentru achiziţionarea unui teren de golf din Florida. Rosemary Vrablic, o angajată bancară de la Deutsche Bank, a dezvoltat o relaţie cu familia Trump, iar de-a lungul anilor şi pe măsura sporirii averii fostului preşedinte american, Vrablic a devenit centrul unui caz de fraudă complex.
M
Membrii familiei fostului preşedinte Donald Trump se gândeau să cumpere un teren de golf din Florida când le-a fost prezentată Rosemary Vrablic, o doamnă bancher de la Deutsche Bank. Era anul 2011. Ei căutau un împrumut, iar ea căuta să cultive afaceri cu clienţi valoroşi, după cum a mărturisit Rosemary în timpul procesului de fraudă judecat în toamnă la New York cu Trump în rolul negativ. „Am ieşit la vânătoare de balene”, a scris ea într-un e-mail către alţi directori ai băncii sale în noiembrie 2011, referindu-se la eforturile de a ajunge la afacerile lui Trump. În cele din urmă, Vrablic a cultivat o relaţie cu Trump care s-a concretizat prin trei împrumuturi majore ajunse până la urmă în centrul unui caz de fraudă complex împotriva fostului preşedinte republican, a celor doi fii adulţi ai acestuia şi a companiei lor. Echipa de apărare a omului de afaceri politician a spus că banca a efectuat propriile verificări şi a concluzionat în mod independent că împrumuturile au fost o afacere bună. Procurorul general al New Yorkului, Letitia James, spune – iar judecătorul de caz a constatat – că, indiferent de performanţa împrumutului, Trump este răspunzător de fraudă pentru că a furnizat băncii evaluări extrem de umflate ale averii sale pentru a primi condiţii de împrumut mai avantajoase.
Apărarea a susţinut, de asemenea, că banca era interesată să-l păstreze pe Trump de client, crezând că astfel ar avea acces la mai multe afaceri cu el şi cu alte persoane bogate din cercul său social. Mărturia lui Rosemary a confirmat această idee. Vrablic a fost prezentată familiei Trump pentru prima dată în 2011 prin intermediul soţului Ivankăi Trump, Jared Kushner, conform mărturiilor din proces şi documentelor prezentate acolo. La sfârşitul acelui an, Trump a trimis personal unui director de la Deutsche Bank o situaţie financiară despre care procurorul spune că era plină de exagerări producătoare de fraudă. Până atunci, Vrablic dezvoltase o relaţie strânsă cu Ivanka Trump, care a fost adusă iniţial ca inculpat în dosar şi care era „legătura principală” a lui Vrablic cu familia Trump. O curte de apel din New York a respins cererile împotriva Ivankăi Trump în iunie, hotărând că acestea nu sunt permise de lege.
Ivanka Trump a mărturisit pe 8 noiembrie că era şi ea interesată să cultive o relaţie cu Vrablic. „Auzisem că Rosemary era un bancher formidabil, cu multă experienţă, şi o persoană grozavă cu care să ai o relaţie”, a mărturisit Ivanka Trump. Perechea a lucrat împreună la trei tranzacţii: un împrumut de 125 de milioane de dolari pentru achiziţia, în 2011, a terenului de golf Doral din Florida, un împrumut de 107 milioane de dolari legat de turnul lui Trump din Chicago - plus o extindere de 45 de milioane de dolari în 2014 - şi un credit de 170 de milioane de dolari în 2013 pentru transformarea de către Trump a Old Post Office din Washington într-un hotel.
Pe parcurs, Vrablic a scris în repetate rânduri în sprijinul relaţiei de afaceri.
În 2013, Anshu Jain, care era la acea vreme co-CEO al Deutsche Bank, s-a întâlnit cu Donald Trump la turnul său cu acelaşi nume din New York. La prânz au participat şi Ivanka Trump şi alţi directori ai companiei.
Într-un briefing pregătit de Vrablic pentru Jain înainte de întâlnire, ea a remarcat că Donald Trump era un „jucător de golf pasionat, cu un handicap de o singură cifră” şi a subliniat „cererile cheie” pe care ar fi trebuit să le prezinte şeful său. „Discutaţi strategic despre folosirea reţelei personale şi profesionale a domnului Trump în industria imobiliară din NY în beneficiul băncii”, a scris ea, descriind una dintre aceste indicaţii. Ivanka Trump a povestit de întâlnire în mod similar în timpul mărturiei sale. „Îmi amintesc că a fost o întâlnire foarte, foarte prietenoasă şi el ne-a încurajat să facem mai multe afaceri cu Deutsche Bank”, a spus Ivanka Trump. „Cred că a fost o mică şedinţă de vânzări, trecând pe la noi, vorbind despre diferitele tranzacţii pe care le aveam în aşteptare, despre care presupun că Rosemary l-a informat, şi sugerând să facem afaceri suplimentare cu banca.”
Mai târziu, Jain i-a scris lui Donald Trump pentru a-i mulţumi pentru întâlnire.
„A fost o plăcere să vă văd încântarea în construirea averii familiei şi mândria dumneavoastră justificată de a vă avea copiii în afacere”, a scris Jain într-o scrisoare din martie 2014, citită în timpul procesului. Un e-mail scris de Ivanka Trump, prezentat la proces, exprima entuziasmul faţă de ratele scăzute de dobândă pe care compania le-a primit de la Deutsche Bank.
„Mai bine de atât nu se poate”, a scris Ivanka. Avocaţii lui Trump au susţinut că entuziasmul era reciproc şi că banca a fost mulţumită de performanţa activelor familiei Trump pe măsură ce împrumuturile ajungeau la scadenţă.
Potrivit dovezilor aflate la judecător, Organizaţia Trump a propus o alternativă care să îi permită pur şi simplu să predea o listă de active şi pasive materiale şi să lase Axos să-şi facă propriul calcul. Foto: HEPTA
Mărturia şi probele lui Vrablic au susţinut această afirmaţie. „Şeful meu direct, Michele Fassiola, ar dori să vă sune pe dumneavoastră şi pe tatăl dumneavoastră pentru a vă mulţumi pentru că sunteţi clienţi atât de grozavi şi pentru toate afacerile pe care le-am făcut împreună”, i-a scris Vrablic Ivankăi Trump într-un e-mail din 2014. „Familia Trump a ajuns în Top 10 clienţi ai diviziei Asset and Wealth Management, iar dânsul este încântat de modul în care a crescut.” Vrablic a descris eforturile continue ale băncii de a extinde afacerile cu familia Trump până când capul familiei a fost ales preşedinte. Atunci banca a decis să facă un pas în spate. „Nu au mai vrut să-şi mărească expunerea în acel moment”, a spus Vrablic, explicând că banca voia să evite să iasă prea mult în evidenţă. „A fost o situaţie fără precedent în care aveam un client care urma să devină preşedinte al Statelor Unite.”
Avocaţii lui Trump i-au cerut în repetate rânduri judecătorului de caz să oprească procesul, invocând verificările efectuate de Deutsche Bank în legătură cu finanţele lui Trump şi satisfacţia faţă de relaţia de creditare avută cu Trump. Procurorii au respins cererile, spunând că acestea nu au legătură cu acuzaţiile din caz. „Nu implică fraudă îndreptată către Deutsche Bank. Ele implică fraudă prin crearea de declaraţii financiare false şi fraudă în asigurări", a declarat Kevin Wallace, reprezentant al procurorului general din New York. „Aşadar, mărturia unui martor al Deutsche Bank nu ar fi o bază pentru pronunţarea unui verdict în nicio circumstanţă.”
Wallace a subliniat că bancherii au mărturisit, de asemenea, că aveau încredere că familia Trump este sinceră în legătură cu finanţele lor. „Am presupus că reprezentarea valorii activelor şi pasivelor era în linii mari exacte”, a spus Nicholas Haigh, un fost director al Deutsche Bank. El analiza riscul pentru împrumuturile acordate persoanelor cu valoare netă ridicată.
„Aş sublinia că simplul fapt că creditorii au fost fericiţi nu înseamnă că legea nu a fost încălcată", a spus şi judecătorul, Arthur Engoron.
Deutsche Bank s-a retras din afacerile cu Trump înainte ca acesta să fie pus sub acuzare. Dar locul nu a rămas mult timp gol. Axos Financial a preluat cu bucurie rolul de finanţator al imperiului Trump şi pare mulţumită să se afle aproape de fostul preşedinte. Certurile acestuia cu legea n-o deranjează. Poate pentru că este o bancă la fel de alunecoasă precum sunt finanţele familiei Trump.
Deutsche Bank şi alte bănci la care Trump avea depozitele au tăiat legăturile cu fostul lider al SUA în zilele din preajma asaltului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului de către susţinătorii săi, într-o perioadă în care Trump avea împrumuturi scadente de sute de milioane de dolari. În februarie 2022, firma de contabilitate care a lucrat pentru el timp de două decenii a renunţat şi ea şi a sfătuit pe toată lumea să nu se bazeze pe „declaraţia sa financiară”, un indicator pe care băncile îl folosesc pentru a evalua riscurile unui împrumut.
Dacă nu ar fi găsit un nou creditor, imperiul de afaceri al lui Trump ar fi putut fi în pericol.
Atunci a sărit în ajutor Axos, o firmă financiară puţin cunoscută, cu afaceri doar online şi cu sediul într-un parc de birouri suburban din San Diego.
Axos, cunoscută anterior sub numele de Bank of Internet USA, este una dintre primele bănci digitale şi a crescut pentru a deveni o companie profitabilă, tranzacţionată la bursă, parţial prin specializarea în împrumuturi acordate debitorilor de care alte bănci s-au ferit – totul în timp ce naviga sub supravegherea autorităţilor federale de reglementare atrasă de operaţiuni interne, scrie The Washington Post. De asemenea, banca a fost audiată în Congres pentru verificarea implicării ei în dobânzi prea mari la unele împrumuturi. La o zi după ce avertismentul firmei de contabilitate a lui Trump a devenit public, preşedintele şi CEO-ul de la Axos – un donator republican pe nume Gregory Garrabrants – a semnat un împrumut de 100 de milioane de dolari pentru Trump Tower, zgârie-norii din Manhattan care fuseseră mult timp casa lui Trump şi baza sa de operaţiuni. Trei luni mai târziu, Garrabrants a aprobat un al doilea acord, prin care banca a oferit 125 de milioane de dolari staţiunii Doral, complexul de terenuri de golf ce i-a aparţinut lui Trump din 2012. Axos a finanţat, de asemenea, o parte dintr-un împrumut care a ajutat la achiziţia de 375 de milioane de dolari a hotelului din Washington al lui Trump de către un grup de investitori. Împrumuturile acordate de Axos lui Trump au fost vitale pentru stabilizarea finanţelor sale de după pierderea preşedinţiei şi pentru a-i permite să lanseze campania curentă. Când s-a discutat despre o garanţie pentru împrumutul pentru Trump Tower, a apărut problema evaluării averii nete, potrivit documentelor instanţei. A fost un subiect delicat, având în vedere procesul şi acuzaţiile de fraudă. Să fi început Organizaţia Trump să trimită evaluări corecte creditorilor săi? N-a fost nevoie. Potrivit dovezilor aflate la judecător, Organizaţia Trump a propus o alternativă care să îi permită pur şi simplu să predea o listă de active şi pasive materiale şi să lase Axos să-şi facă propriul calcul. Organizaţia Trump a încercat, de asemenea, să limiteze răspunderea pentru fiul Don Jr., care serveşte ca administrator al averii tatălui său. Un avocat al Axos a fost de acord cu ideea generală de a-l scuti pe Don Jr., dar a vrut să se asigure şi că tânărul Trump va fi în continuare răspunzător pentru vreo posibilă fraudă. El are cel mai mic risc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro