Graba strica linistea

Postat la 03 noiembrie 2009 20 afişări

Dupa validarea in comisii a doar doi dintre membrii cabinetului propus de Lucian Croitoru (Vasile Blaga si Bogdan Aurescu), votul in plen programat pentru 4 noiembrie (de ziua presedintelui Traian Basescu) prefigura o noua premiera: invalidarea unui guvern inca de la votul de investitura.

Desi presedintele Basescu a anuntat ca isi doreste un guvern pana la terminarea alegerilor prezidentiale si ca in acest caz va numi imediat un premier politic (spre deosebire de tehnocratul Croitoru), sunt tot mai putine sanse ca guvernul demisionar Boc sa fie inlocuit din functie pana dupa anuntarea rezultatelor finale ale turului al doilea din 6 decembrie.
Pe langa problemele ridicate de calendarul intarziat al validarii guvernului in Parlament, presedintele se mai confrunta si cu o sesizare depusa de patru organizatii foarte cunoscute din zona societatii civile. Acestea cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru o "pre-fraudare" a alegerilor prezidentiale prin convocarea unui referendum de catre unul dintre candidati, in acelasi timp presedinte in exercitiu.

Desi echipa de campanie a lui Basescu a respins drept partinitor demersul ONG-urilor, exista sanse ca presedintele sa aiba parte de atentia forurilor electorale pentru ca a publicat afise in care indeamna electoratul sa se prezinte la referendum inainte de deschiderea oficiala a campaniei electorale, care incepe cu doar 20 de zile inaintea scrutinului. Intre timp, insa, presedintele se dovedeste cel mai vizibil dintre candidati, profitand atat de manifestarile organizate de echipa de campanie, cat si de protestele generate de situatia economica, pe care le transforma in semi-succese de imagine.

In timp ce atentia publica este concentrata pe evenimentele electorale, presedintele amana in continuare semnarea decretului de numire in functia de presedinte al Inaltei Curti de Justitie si Casatie a judecatoarei Lidia Barbulescu, promovata in cercurile superioare ale magistraturii cu sprijinul fostului ministru PSD de resort Rodica Stanoiu.



Pe scurt

  • UNIUNEA EUROPEANA
    Una calda, alta rece.
    Summit-ul informal al UE de la Bruxelles a reusit sa dezghete constructia europeana, aflata in asteptarea unui cadru juridic in care sa-si poata desfasura activitatea. Dupa o concesie nesemnificativa facuta Cehiei, Tratatul de la Lisabona are cale libera pentru a intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an, dand cale libera si presedintelui Comisiei José Durão Barroso sa-si alcatuiasca echipa de comisari europeni. Desi in cursa pentru postul de Inalt Reprezentant pentru afaceri externe s-a vehiculat si numele europarlamentarului Adrian Severin, Romania are tot mai putine motive de optimism cu privire la candidatul propus pentru portofoliul Agriculturii, ale carui sanse sunt in continua descrestere.

  • TERORISM
    Probleme cu talibanii.
    Presiunile Statelor Unite au determinat Pakistanul sa accentueze ofensiva declansata in provincia Waziristan, bastion al luptatorilor talibani. Washingtonul a anuntat un pachet financiar de 1,5 miliarde de dolari anual pentru Islamabad in urmatorii cinci ani, cu conditia respectarii unor anumite conditii, pe care secretarul de stat Hillary Clinton le-a expus oficialilor pakistanezi intr-o vizita oficiala. Intampinata la Islamabad cu un sangeros atentat - cu peste 100 de victime -, Clinton s-a declarat dezamagita de esecul liderilor pakistanezi de a localiza din 2001 importanti membri ai Al-Qaeda care se ascund in regiunea muntoasa de la granita cu Afganistanul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/graba-strica-linistea-5078375
5078375
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.