Opozitia isi imparte scaunele, puterea isi imparte voturile diasporei
Problemelor interne si externe cu care se confrunta actuala putere, opozitia nu a gasit de cuviinta sa le raspunda saptamana trecuta decat prin scoaterea in public a divergentelor de impartire a scaunelor in viitoarea alianta dintre PSD si Alianta de Centru-Dreapta (PNL-PC).
Liderul liberal Crin Antonescu a cazut in plasa unei provocari aruncate in stilul propriu de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si a cerut public aplicarea principiului paritatii pe viitoarele liste electorale. Atat tonul lui Antonescu, cat si pretentiile sale de negociator in forta au toate sansele sa irite PSD, nu numai la nivelul conducerii centrale, dar si in organizatiile din teritoriu, care nu privesc cu ochi buni varianta cedarii gratuite a unor locuri eligibile in favoarea unor adversari ideologici (PNL) si a unor proaspat tradatori (PC).
Mai mult, niciunul dintre sondajele de opinie vehiculate nu crediteaza PNL cu mai mult de doua treimi din voturile pe care le-ar obtine PSD, prin urmare social-democratii sunt indreptatiti sa priveasca cu ostilitate solicitarile lui Crin Antonescu.
In ce priveste puterea si principala ei problema de imagine - ratarea intrarii in spatiul Schengen - saptamana care se incheie a adus fructele discursului vehement din ultima perioada al diplomatiei romanesti. Nu doar Franta, dar si Germania si Finlanda au blocat aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul vamal unic, ceea ce nu poate decat sa puna tot mai multe semne de intrebare cu privire la posibilitatea ca macar in toamna procesul sa fie reluat.
Pentru a sublinia si mai mult iritarea care domina parteneriatul strategic dintre Romania si Franta, ministrul francez de externe, Laurent Wauquiez, a vehiculat demagogic temerea ca grupurile infractionale din Est pot capata acces la baza de date a Sistemului Integrat Schengen (SIS) ca urmare a acestei aderari, uitand sa precizeze ca de fapt ambele state au acces liber deja de anul trecut la respectiva baza de date, in urma unui accept unanim dat de Consiliul European, deci si de Franta.
Pe un alt plan insa, puterea se pregateste meticulos de alegeri: ministrul de externe Teodor Baconschi a lansat proiectul legii votului prin corespondenta, despre care spune ca ar trebui votat in 2011 de Parlament si care ar creste numarul voturilor din diaspora, asigurand intre 500.000 si un milion de voturi ale romanilor din strainatate, adica exact categoria care la alegerile trecute a votat masiv in favoarea presedintelui Traian Basescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro