Romanii, bulgarii si testul Schengen: la noi, suparari si acuzatii de spaga, la bulgari autocritici si angajamente
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a calificat drept "declaratii neargumentate, iresponsabile si contrare interesului national" afirmatiile senatorului PSD Titus Corlatean, conform carora Franta cere amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen pentru ca statul roman ar fi cerut mita consortiului Vinci – Aktor pentru atribuirea constructiei segmentului de autostrada Comarnic-Brasov.
Corlatean declarase ieri la Realitatea TV ca esecul contractului de constructie a autostrazii, contract reziliat in urma cu cateva luni, se explica prin faptul ca Guvernul ar fi cerut "spaga la nivel african" pentru selectarea consortiului Vinci-Aktor. Explicatia oficiala, la acea vreme, a fost ca rezilierea contractului a fost cauzata de faptul ca nu s-a reusit obtinerea de finantare bancara pentru lucrari.
Traian Basescu a adresat partidelor "un apel public la responsabilitate, avand in vedere ca o serie de declaratii facute de reprezentanti ai acestora ingreuneaza suplimentar actiunea diplomatica derulata de institutiile statului roman in sprijinul aderarii la spatiul Schengen in martie 2011". Presedintele atrage atentia ca "actiuni desfasurate in Parlamentul Romaniei sau declaratii, precum cea a presedintelui Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei, sunt folosite in argumentatia pentru amanarea momentului aderarii Romaniei la spatiul Schengen".
STIMATII VECINI ROMANI
Daca presedintele, cu o zi inainte, a tinut un discurs in care condamna drept discriminatorii declaratiile oficialilor francezi si germani contra aderarii Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen in 2011, premierul bulgar Boiko Borisov a urmarit sa se distanteze de pozitia Romaniei, recunoscand drept "pe deplin justificate" criticile franco-germane.
Miercuri seara, Borisov a promis ca Bulgaria va folosi timpul ramas pana la urmatorul raport de monitorizare in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru a-si rezolva problemele si a adopta legislatia necesara pentru progrese in domeniul justitiei si protectia granitelor.
"Nu e nici un bulgar care se indoieste ca la noi exista coruptie si un sistem judiciar nu prea bun. Noi reactionam insa intr-un mod diferit de stimatii nostri vecini romani. Avem la dispozitie cateva luni, avem ocazia sa ne rezolvam toate problemele si sa intarim controlul granitelor. Vom fi 100% pregatiti pana in martie 2011", a spus Boiko Borisov.
Decizia primirii Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen va trebui sa fie luata in unanimitate, cu votul tarilor membre Schengen, pe baza raportului tehnic al expoertilor, asteptat pentru ianuarie 2011.
ROMANIA A TAIAT SALARIILE VAMESILOR
Laurent Wauquiez, ministrul de externe al Frantei, a explicat joi intr-un interviu pentru Le Figaro ca explicatia refuzului fata de intrarea Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen tine de lipsa de control asupra fluxurilor de imigranti ilegali catre Vest, atata timp cat 75% din aceste fluxuri vin prin sud-estul Europei, si de "crima organizata, traficul de stupefiante si de arme", fata de care cele doua tari n-au facut progrese suficiente.
"De exemplu, Romania a taiat cu 40% salariile vamesilor: asta nu e cea mai buna garantie ca acestia vor fi imuni la coruptie", a afirmat Wauquiez, adaugand ca daca Romania si Bulgaria vor fi pregatite sa intre peste un an in spatiul Schengen, atunci vor intra, iar daca vor fi gata abia peste trei ani, atunci vor adera abia peste trei ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro