Polonia joacă rol de cavaler, dar şi de ticălos pe scena crizei energetice europene

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 16 februarie 2022 90 afişări

Guvernul polonez i-a cerut Uniunii Europene înlăturarea specu­la­torilor de pe piaţa certifica­telor de carbon.

Polonia joacă rol de cavaler, dar şi de ticălos pe scena crizei energetice europene

Guvernul polonez i-a cerut Uniunii Europene înlăturarea specu­la­torilor de pe piaţa certifica­telor de carbon. Varşovia speră că astfel preţurile energiei nu vor mai creşte atât de rapid. Însă acasă, politicienii aflaţi la guvernare sunt acuzaţi că se folosesc de criza energiei pentru a răspândi în rândul populaţiei sentimente împotriva Comisiei Europene, scrie Euractiv.

Polonia este unul dintre statele europene cel mai dur lovite de lupta Uniunii Europene cu emisiile de gaze cu efect de seră pentru că îşi produce cea mai mare parte din energie prin arderea cărbunelui. Revoluţia pentru mediu o costă acum mult pentru că energia, de toate felurile, s-a scumpit.

Una dintre cauzele scumpirii este modul în care funcţionează piaţa certificatelor de carbon. Acestea sunt instrumente care permit emiterea unor cantităţi limitate de CO2 şi pot fi tranzacţionate între poluatori. Guvernul polonez, dar nu numai el, i-a cerut UE să introducă „me­ca­nisme de control“ pe piaţa car­bo­nului şi să reducă participarea spe­cu­latorilor financiari la acest program, a anunţat guvernul polonez.

Factorii de decizie politici din UE se pregătesc să negocieze o revi­zuire majoră a instrumentului său de reducere a emisiilor, certi­ficatele de carbon.

Sistemul este conceput astfel încât să producă o scădere treptată a ofertei de permise, care se tranzac­ţionează pe burse la fel ca alte active. Preţul lor a crescut cu aproximativ 150% anul trecut şi a atins un record de 98,49 euro pe tonă luna aceasta.

Polonia a trimis săptămâna trecută Bruxellesului cererile sale privind piaţa carbonului şi a construit o coaliţie de ţări care vor să refor­meze sistemul, a precizat Varşovia.

„În prezent, Comisia Europeană este neputincioasă şi, legal şi formal, nu poate interveni pe piaţă“, au spus oficia­lităţi poloneze. În Polonia, orga­nizaţia de media Wirtualna Polska  scrie că ministerul activelor statului a manipulat companiile energetice pentru a participa la o campanie TV şi prin panouri publicitare în valoare de peste 2.600.000 de euro prin care vina pentru creşterea preţurilor la energie este aruncată asupra UE.

Panourile publicitare mari şi reclamele TV din ianuarie susţineau că Bruxellesul şi UE sunt respon­sabile pentru preţurile ridicate ale energiei din Polonia. „Taxa pentru climă a UE reprezintă până la 60% din costurile de producţie a energiei. Politica de protecţie a climei echi­valează cu preţuri mari la energie“, se arată în mesajul transmis popu­laţiei. Oficial, campania a fost lansată de Asociaţia Economică a Cen­tra­lelor Electrice din Polonia. S-a dezvăluit însă că ideea din spatele campaniei a venit de la ministerul activelor statului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
criza,
rol,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.