Poroşenko şi Pyatt au inaugurat misiunea de formare a trupelor ucrainene de către americani
Preşedintele Petro Poroşenko i-a primit luni, la Iavoriv, în vestul Ucrainei, pe cei 300 de militari din cadrul celei de-a 173-a Brigăzi Aeroportate americane care urmează să formeze, în următoarele şase luni, 1.000 de luptători din cadrul Gărzii Naţionale în cadrul Operaţiunii "Gardian Neînfricat".
Potrivit lui Matthew Carpenter, căpitanul Escadronului de recunoaştere 191, ataşat Brigăzii Aeropurtate 173 a armatei americane, citat de ziarul elveţian Le Temps în pagina electronică, această unitate a efectuat deja acest tip de misiune "în Estonia, în Lituania, în Letonia, dar şi în România, Cehia, iar frontiera "Poloniei este la doar 50 de kilometri, aşa că nu ne simţim ca nişte străini".
Căpitanul a sosit în Ucraina cu mai puţin de o săptămână în urmă, la fel ca cei 300 de oameni din brigadă, de la Vicenza (Italia). În ultimii ani, Operaţiunea "Trident Rapid" a adus deja americani alături de ucraineni, în Ucraina. Însă această nouă operaţiune - "Gardian Neînfricat" - are o cu totul altă miză, în contextul războiului din Donbas, în estul ţării.
Până în martie 2017, militari americani vor frma peste 1.000 de militari din cadrul Gărzii Naţionale a armatei ucrainene. Astfel, anglo-saxonii ajută la restructurarea forţelor. de asemenea, până în vară, 75 de formatori britanici şi 200 de militari canadieni urmează să sosească la faţa locului. Totodată, militari ucraineni urmează să fie preluaţi şi formaţi de căttre forţe poloneze.
- O nouă instituţie
Într-o primă fază, Unitatea "Jaguar" din cadrul Gărzii Naţionale, în cadrul căreia mai mulţi membri au revenit recent de pe front, urmează să fie formată la Iavoriv.
"Obiectivul este să le oferim instrumentele cu care să acţioneze în mod colectiv, ca un organism modern, pentru a-şi apăra suveranitatea", declară căpitanul Matthew Carpenter.
Însă, "mai mult decât soldaţii, lanţul de comandă este cel care este necesar să fie schimbat", declara recent o sursă diplomatică, la Kiev.
"Este vorba, nici mai mult şi nici mai puţin, de consolidarea capacităţii cu scopul de a transforma armata într-o nouă instituţie, care va face parte din construcţia unei noi ţări", apreciază ambasadorul Statelor Unite Geoffrey Pyatt, care l-a însoţit pe Poroşenko la inaugurarea operaţiunii.
Moscova nu apreciază deloc crearea unei axe Atlantic-Ucraina, care să treacă pe la Varşovia.
"Prezenţa unor specialişti dintr-o ţară terţă nu facilitează soluţionarea conslictului", declara vineri Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului.
Rusia ar putea găsi în acest program de formare un argument pentru ca să-şi consolideze, la rândul ei, susţinerea directă pe care o oferă trupelor separatsite proruse de la Doneţk şi Lugansk, implicate de peste un an într-un conflict cu forţele naţionale, soldat cu peste 6.100 de morţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro