Povestea omului care a creat una dintre cele mai căutate băuturi din lume

Postat la 01 noiembrie 2016 1090 afişări

Povestea omului care a creat una dintre cele mai căutate băuturi din lume

La 72 de ani, Dietrich Mateschitz întruchipează perfect imaginea pentru cutiile de energie pe care le vinde: conduce echipe de Formula 1, are o imensă colecţie de avioane pe care nu ezită să le piloteze, chiar dacă cele mai multe sunt mai degrabă piese de muzeu, şi deţine două echipe de fotbal, una în Austria natală, cealaltă în Statele Unite. El este unul dintre cei cei mai energici antreprenori din lume. Motivul? Stă pe un vulcan artificial de energie, recunoscut mondial sub numele de Red Bull.

Mateschitz este miliardarul care nu numai că a creat băutura energizantă Red Bull, prezentă în toate competiţiile cu sporturi extreme, ci a practicat el însuşi aproape toate sporturile promovate de compania pe care a fondat-o. Se simte la fel de bine pe munte, unde face căţărări, sau în apă, unde practică sporturi nautice. De unde are timpul şi tonusul necesar pentru a-şi conduce afacerea de 2,5 miliarde de dolari anual sau cum a reuşit să-şi clădească o avere uriaşă trăind asemenea unui puşti rebel?

Dietrich Mateschitz a îmbinat perfect businessul cu stilul său de viaţă, unul foarte asemănător cu cel al sportivilor pe care i-a sponsorizat de-a lungul anilor. Nu există niciun sport extrem unde Red Bull să nu fie prezent, pe care să nu-l promoveze şi împreună cu care să nu se dezvolte exponenţial. Tocmai acest tip de marketing, pe care singur l-a gândit şi pus la punct, a fost decisiv pentru succesul de astăzi al brandului. Dietrich deţine în prezent 49% din totalul acţiunilor Red Bull, companie ce vinde băuturi energizante în valoare de 2,5 miliarde de dolari anual şi are o cotă de piaţă de aproape 80% pe piaţă mondială a băuturilor energizante.

Dar situaţia nu a fost întotdeauna atât de fericită: i-au fost necesari zece ani pentru a-şi termina studiile de marketing de la Viena (Viena University of Economics and Business Administration); acum, fostul student mediocru poate profesa cu uşurinţă la universitatea pe care a absolvit-o, deoarece Dietrich Mateschitz este considerat un geniu al marketingului.

Înainte de Red Bull, în majoritatea pieţelor pe care a pătruns compania, nu exista de fapt o piaţă pe acest segment. Red Bull s-a transformat singură în mai mult decât o marcă de băuturi energizante. Mai ales pentru consumatori, a devenit un mod de viaţă, unul extrem.

Potrivit legendei companiei Red Bull, ideea băuturii energizante i-a venit lui Mateschitz în 1982, într-un beach bar din Hong Kong, după ce a comandat o băutură tonică locală. Mateschitz a văzut atunci o imensă oportunitate de business pentru piaţa vestică, unde singurul "energizant" comercializat era cafeaua. Doi ani mai târziu s-a asociat cu omul de afaceri taiwanez Chaleo Yoovidhya, a transformat reţeta licorii pe care o băuse în urmă cu doi ani într-una mai acidulată şi mai puţin siropoasă şi a denumit-o Red Bull.

Peste alţi trei ani a început să producă băutura şi a lansat-o pentru prima dată în Austria, în 1987. Ambalată în mici cutii desenate cu doi tauri roşii care se luptă, Mateschitz a început să promoveze produsul tinerilor, prin spoturi cât se poate de inspirate şi fraze devenite faimoase, ca "Red Bull îţi dă aripi". În doar zece ani compania a ajuns pe cea mai importantă piaţă mondială, cea a Statelor Unite, lucru deosebit de important pentru sănătatea financiară a oricărui business, şi se vinde foarte bine în alte peste 100 de state. În fiecare dintre acestea Red Bull este lider incontestabil pe piaţa de energizante. "Noi suntem piaţa de băuturi energizante. Dacă ne-am retrage, nu ar mai exista această piaţă", spunea omul de afaceri austriac în urmă cu 9 ani.

Dietrich Mateschitz are, în prezent, o avere estimată la 12,6 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.