Povestea unei foste stewardese care a decis să renunţe după trei ani şi jumătate petrecuţi la bord

Postat la 27 noiembrie 2016 419 afişări

Povestea unei foste stewardese care a decis să renunţe după trei ani şi jumătate petrecuţi la bord
Dintre cei 5.000-6.000 de candidaţi prezenţi la cele 15 sesiuni de interviuri de recrutare organizate anul acesta de companiile aeriene din Orient, precum Emirates, Qatar Airways sau Oman Air, doar 150 au fost aleşi, a spus la ZF Live Cristina Toader, fostă stewardesă.
 
„Când pleci în Orient trebuie să ştii foarte bine la ce să te aştepţi, în exterior pare un job glamour, cosmopolit, stai la hoteluri, vezi toată lumea. Am stat în locuri în care stăteau Madonna sau Prince, am văzut peste 80 de ţări, însă când avionul este cu uşile închise nu mai este atât de uşor. Înăuntru pasagerul este cel mai important, se acumulează oboseală foarte mare, pasagerii nu sunt cei mai drăguţi întotdeauna”, a spus Cristina Toader, care este în prezent trainer în cadrul cursului „Cum ajungi stewardesă?”, prin intermediul căruia a pregătit 300 de candidaţi care doresc să devină însoţitori de zbor să treacă de interviurile de recrutare ale companiilor aeriene. Preţul unui curs este de 300 de lei şi durează o zi.
 
Cristina Toader are o experienţă de trei ani şi jumătate ca stewardesă la Wizz Air şi Emirates şi peste 3.500 de ore de zbor, însă a decis să vină în România şi să rămână aici.
  Din ce în ce mai mulţi tineri îşi doresc să devină însoţitori de zbor, iar accesibilitatea pentru acest job a crescut odată cu extinderea companiilor aeriene, mai ales pentru că unele dintre acestea asigură trainingul gratuit. 
 
La Emirates, o stewardesă poate câştiga un salariu de 2.000-2.500 de euro net pe lună. Salariul de bază este de 1.000 de euro, la care se adaugă orele de zbor şi diurnele, în funcţie de destinaţii, iar astfel poate ajunge la 2.500 de euro. 
 
Pe de altă parte, dacă alegi să fii stewardesă pentru aviaţia privată, la „private jet”, poţi ajunge să câştigi 4-5 mii de euro pe lună, a mai spus Cristina Toader.
 
„În Orient se pune bază pe multiculturalism. Într-un echipaj de 18 persoane sunt oameni din toată lumea, dar mai mereu găseşti doi români, pentru că sunt adaptabili, răbdători, nu cer foarte multe, pentru ei salariul de 2.500 de euro este mare. La Emirates eram 600 de români din 20.000, eram în top 10 ca naţionalităţi.” Din cei 600 de români, 500 erau fete şi 100 băieţi, mai spune ea.
 
Ca însoţitor de zbor, însă, petreci destul de mult timp în condiţii cu oxigen puţin, care pe termen lung are urmări asupra organismului.  
 
„Aveam zboruri şi de 16 ore, în condiţii cu oxigen puţin, presiune indusă, iar organismul suferă destul de mult. După un duty de 20 de ore, nu te mai simţi aşa de încântat, vrei doar să te odihneşti”.
 
Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.