Prăbuşirea burselor şterge 7% din pensiile private Pilon II ale românilor în T1/2020. APAPR: Este o depreciere temporară
Asociaţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR) a calculat că prăbuşirea pieţelor financiare determinată de răspândirea COVID-19 în aproape toate ramurile economiei a şters 6,7% în trei luni din activele fondurilor de pensii private.
Asociaţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR) a calculat că prăbuşirea pieţelor financiare determinată de răspândirea COVID-19 în aproape toate ramurile economiei a şters 6,7% în trei luni din activele fondurilor de pensii private.
APAPR cataloghează această scădere drept o depreciere temporară şi nu o pierdere. „Experienţa tuturor crizelor precedente ne arată că fondurile de pensii private sunt însă printre actorii financiari cel mai puţin afectaţi de volatilitate, întrucât îşi investesc activele şi fac plăţi pe termen foarte lung“, arată APAPR.
Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România au la februarie 2020, cele mai recente date, 40 mld. lei în titluri de stat, respectiv 63% din totalul plasamentelor, şi 12,7 mld. lei în acţiuni, adică 20%, potrivit ASF.
Prin urmare, cea mai mare parte a contribuţiilor de 3,75% din salariul brut a circa 7,5 milioane de salariaţi din România se duc în titluri de stat, în cea mai mare parte emise de Ministerul Finanţelor. Pe de altă parte, în primele trei luni din 2020, bursa de la Bucureşti s-a prăbuşit cu 24%, în linie cu pieţele de capital din străinătate, acolo unde au investiţii şi viitorii pensionari prin intermediul P2.
„Viitorii pensionari nu sunt afectaţi de aceste scăderi conjuncturale, iar puţinii participanţi care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II sunt protejaţi de mecanismul garanţiei absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuţiilor minus comisioanele legale) şi de performanţele investiţionale trecute ale fondurilor de pensii”, menţionează APAPR.
Asociaţia, al cărei preşedinte este Radu Crăciun, director general al BCR Pensii, notează că performanţele fondurilor de pensii trebuie judecate pe termen lung şi că panica nu este justificată în cazul unor scăderi pe termen scurt, cauzate de evenimente obiective precum actuala criză globală.
„Odată cu aşteptata revenire economică, pieţele financiare îşi vor reveni şi ele, la fel şi rezultatele fondurilor de pensii şi de investiţii, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată, inclusiv după criza financiară din 2007-2009. Cel mai recent exemplu de revenire îl avem chiar în anul 2019, când performanţa medie a fondurilor de pe Pilonul II de pensii a fost de 11,8% după cea de doar 1% în 2018, cauzată de efectele nefaste ale OUG 114/2018”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro