Premierul grec va forma joi un nou guvern. Agentiile de rating au incoltit decisiv Grecia
Prim-ministrul grec, Giorgios Papandreou, a anuntat miercuri seara ca nu-si da demisia, insa va forma joi un nou guvern pe care il va supune imediat votului de incredere al parlamentului, avand in vedere ca negocierile cu opozitia asupra programului de austeritate au esuat.
Cu cateva ore inainte, presa elena relatase ca premierul si-a oferit demisia, in schimbul formarii unui guvern de uniune nationala care sa poata aproba si pune in aplicare programul dur de austeritate necesar pentru ca tara sa poata primi in continuare finantare externa.
"Nici nu am apucat sa intram in discutii mai serioase si opozitia a si venit cu conditii pe care noi nu le putem accepta", a declarat Papandreou, citat de Dow Jones, referindu-se la blocajul negocierilor dintre PASOK, partidul socialist de guvernamant condus de el, si partidele de opozitiede stanga si de dreapta, care se opun taierilor de cheltuieli si privatizarilor cerute de UE si FMI.
Liderul opozitiei de dreapta, Antonis Samaras (partidul Noua Democratie), a propus la randul sau formarea unui guvern de coalitie, sub conducerea unui nou premier acceptat de toate partidele, care sa renegocieze cu UE si FMI memorandumul de politici economice si fiscale.
Criza politica de la Atena intervine in toiul seriei de decizii negative anuntate de agentiile de rating Moody's si Standard&Poor's, care au redus in ultimele zile ratingul suveran al Greciei si pe cel al bancilor grecesti si au avertizat ca vor face acelasi lucru cu bancile franceze, la ora actuala cele mai mari creditoare ale Greciei, cu 56,7 miliarde de dolari, conform Bancii Reglementelor Internationale.
Vezi aici cine sunt principalii creditori privati ai Greciei (GALERIE FOTO)
Bancile grecesti retrogradate de Standard&Poor's, miercuri, sunt National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, toate prezente şi în România, al caror rating a fost redus de la B la CCC cu perspectivă negativă. Motivatia este legata de posibila scadere a accesului la lichiditate si de riscul unor retrageri de depozite de catre clientii greci, daca temuta restructurare a datoriei Greciei va avea loc.
La randul sau, Moody's a pus sub supraveghere ratingurile bancilor franceze BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale, in perspectiva unei posibile retrogradari, din cauza expunerii duble la problemele Greciei - ca detinatoare de obligatiuni elene si ca banci care opereaza pe piata greceasca.
Expunerea BNP Paribas este de 5 mld. euro, a Societe Generale de 2,5 mld. euro, in timp ce Credit Agricole are o expunere de 631 mil. euro si este si proprietara Emporiki Bank, cu un portofoliu de credite de 24,1 miliarde de euro.
Agentia de rating Fitch a pus paie pe foc si ea, echivaland cu incapacitatea de plata o eventuala initiativa pentru Grecia similara Initiativei de la Viena din 2009, in virtutea careia bancile occidentale au acceptat sa-si pastreze expunerea in statele din Europa de Est, prelungind scadentele datoriei pentru o parte dintre aceste guverne.
La fel ca si celelalte doua agentii americane de rating, Fitch a avertizat ca va califica drept insolventa preschimbarea scadentelor actuale ale obligatiunilor grecesti cu unele mai indelungate, care sa-i dezavantajeze astfel pe creditori (solutia propusa de Germania pentru a da ragaz economiei elene sa se redreseze), chiar daca aceasta preschimbare ar fi acceptata de bunavoie de creditori. Un astfel de verdict inseamna implicit ca toate cele trei mari agentii de rating nu se vor opri pana nu vor decreta Grecia ca fiind in incapacitate de plata.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro