Premierul grec vrea acum referendum pentru revizuirea constitutiei
Prim-ministrul elen Giorgios Papandreou a facut apel, duminica, la organizarea unui referendum pentru "schimbari in sistemul politic", inclusiv pentru revizuirea constitutiei, criticand ineficienta si birocratizarea sectorului public, pe care il considera vinovat de criza datoriilor Greciei.
Premierul a afirmat in fata parlamentului ca este nevoie de reducerea numarului de parlamentari, de transparenta in finantarea partidelor si de un nou sistem electoral, cu limitarea numarului de mandate la care are dreptul un parlamentar. In opinia lui Papandreou, revizuirea constitutiei, printr-un referendum care ar urma sa aiba loc la toamna, ar trebui sa faca mai usoara urmarirea penala a oficialilor guvernamentali pentru erori de management si coruptie.
In acest sens, va fi formata o comisie independenta, cu circa 25 de membri, care sa preia propuneri de la cetateni si sa redacteze un raport asupra acestora pana in toamna, dupa modelul aplicat in prezent de Islanda.
Duminica au inceput dezbaterile din parlament care ar trebui sa duca, pana marti seara, la un vot de incredere asupra componentei noului guvern, remaniat vineri. "Va cer un vot de incredere, pentru ca ne aflam intr-un moment de rascruce. Problema deficitului si cea a datoriei au adus Grecia in starea actuala, de diminuare a suveranitatii nationale", a spus Papandreou, citat de AP. Este de asteptat ca guvernul sa obtina votul de incredere, intrucat dispune de sustinere majoritara (155 din 300 de parlamentari).
Vezi aici cine sunt principalii creditori privati ai Greciei (GALERIE FOTO)
Premierul a confirmat ca Grecia se afla in discutii cu UE, FMI si Banca Centrala Europeana pentru un nou pachet de credite in valoare aproximativ egala cu cel aprobat in mai 2010, adica in jur de 110 miliarde de euro. Dow Jones precizeaza ca noul ministru de finante, Evangelos Venizelos, are deja programate intalniri, duminica si luni, cu omologii sai din zona euro, pentru discutii privind viitorul imprumut.
Este exclusa varianta declararii de catre Grecia a incapacitatii de plata pentru o parte din datoria publica, estimata la peste 300 de miliarde de euro, a insistat seful guvernului elen, spunand ca aceasta ar fi "o catastrofa si pentru populatie, si pentru banci".
Top 10 tapi ispasitori pentru criza datoriilor din Europa (GALERIE FOTO)
Giorgios Papandreou a adaugat ca guvernul sau a facut toate eforturile posibile pentru a reduce deficitul bugetar, 15,4% la 10,5% din PIB pe parcursul anului trecut. El a criticat, in schimb, agentiile de rating, fuga profiturilor facute in Grecia catre paradisurile fiscale, speculatorii financiari pe instrumente derivate si presa pentru ca seamana panica si descurajeaza potentialii investitori in economia elena.
Liderii UE, FMI si BCE cer Greciei sa aprobe un nou program de masuri de austeritate si privatizare, in valoare de 28 de miliarde de euro, drept conditie pentru aprobarea urmatoarei transe, de 12 miliarde de euro, din pachetul de credite de 110 miliarde aprobat anul trecut.
Seful opozitiei de dreapta, Antonis Samaras, a cerut in schimb alegeri anticipate, sustinand ca propunerea de referendum avansata de Papandreou este doar o "manevra diversionista" menita sa mascheze incapacitatea guvernului de a scoate tara din criza.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro