Premierul Marcel Ciolacu, înaintea şedinţei de guvern pentru aprobarea bugetului pe 2024: Ţintim o creştere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din UE. Investiţiile vor fi de 7% din PIB şi sunt bani pentru creşterile de pensii şi de salarii pentru profesori. Nu vor exista creşteri de taxe în 2024
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a spus, înaintea şedinţei de guvern în care se va aproba bugetul de stat pentru 2024, că guvernul ţinteşte o creştere economica de 3,4% in 2024, a doua cea mai mare din Uniunea Europeana.
„Ţintim o creştere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, asta înseamnă 150 mld. lei în plus la PIB-ul României în acest an. Bugetul asigurărilor sociale arată că există bani atât cât pentru creşterea pensiilor şi sunt prevăzute fonduri pentru creşterea alocaţiilor şi ajutoarelor sociale. Majorăm salariile profesorilor”, a spus Marcel Ciolacu.
Şedinţa de guvern a început joi în jurul orei 21:00, după mai multe ore de discuţii în coaliţie. Guvernul PSD-PNL va aproba bugetul în această noapte, cu un deficit bugetar de 5% din PIB în 2024 şi cu venituri în creştere cu 13%, iar cheltuieli majorate cu 10%. Analiştii financiari consultaţi de ZF, Consiliul Fiscal şi mai multe patronate sunt însă de părere că bugetul propus nu este realist şi că guvernul a supraestimat veniturile şi a subestimat cheltuielile.
Ce a spus Marcel Ciolacu:
Adoptăm astăzi bugetul de stat pentru 2024, unul axat pe investiţii de circa 7% din PIB. Anul viitor, investiţiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică, iar creşterea investiţiilor va fi dublă faţă de cea a consumului. Aici este de fapt cheia dezvoltării economiei, unde, uneori, cu discuţii lungi, uneori aprinse, am lucrat cu toată echipa guvernamentală.
Ţintim o creştere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, asta înseamnă 150 mld. lei în plus la PIB-ul României în acest an. Bugetul asigurărilor sociale arată că există bani atât cât pentru creşterea pensiilor şi sunt prevăzute fonduri pentru creşterea alocaţiilor şi ajutoarelor sociale. Majorăm salariile profesorilor.
Investiţiile sunt de 120 mld. lei, un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la educaţie, cu peste 21 mld. lei mai mult decât în 2023. 6,5 mld. de lei în plus la transporturi pentru alte loturi de autostrăzi, trenuri electrice, vagoane şi modernizarea porturilor.
Nu vor exista creşteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv multiplicarea economică a investiţiilor şi luptei contra evaziunii. Avem pretenţii sporite la Fisc şi Vamă în 2024 să-şi facă mai bine treaba cu instrumente digitale cum le au acum.
Avem un buget sustenabil, cu investiţii de 7% din PIB, inflaţia va continua să scadă. Am văzut cu toţii că în noiembrie este deja la 6,7%, ţinta este ca în 2024 să scadă la sub 5%. În paralel, continuăm reducerea cheltuielilor statului. În final, vor rămâne mai puţine instituţii, reducând astfel birocraţia. În ţară respectăm ce am promis administraţiilor locale. Despre salariul minim pe economie, propunerea noastră este de 3.700 de lei de la 1 iulie, pentru a asigura predictibilitatea cerută de mediul de afaceri şi păstrăm, până atunci, cei 200 de lei neimpozabili.
Sperăm să se voteze bugetul în Parlament înainte de Crăciun.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro