Premierul Ponta şi-a dat seama că nu poate schimba „peste noapte“ redevenţele despre care ştie de 10 ani că pot fi modificate în 2014
Guvernul nu şi-a făcut temele, aşa că se îndreaptă spre cea mai facilă soluţie în cazul redevenţelor petroliere, şi anume amânarea cu un încă un an a deciziei de modificare a actualului sistem. Cu toate că se ştia de zece ani că în decembrie 2014 expiră înţelegerea din contractul de privatizare al Petrom, acest deceniu nu a fost suficient pentru clasa politică, aşa că şi la anul petroliştii vor beneficia de acelaşi regim de taxare a producţiei de petrol şi gaze.
„Am decis să prelungim actualul sistem până în decembrie 2015 pentru predictabilitate şi pentru întărirea aparatului administrativ al ANAF astfel încât să poată gestiona noul sistem“, explică Ioana Petrescu, ministrul finanţelor, spunând că prelungirea sistemului se va face prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă.
România a încasat anul trecut redevenţe un miliard de lei (234 de milioane de euro) din producţia de petrol şi gaze.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), anul trecut România a avut o producţie de petrol de 3,9 milioane de tone de ţiţei şi 11 mld. metri cubi. Pornind de la preţurile afişate de cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, rezultă că valoarea producţiei de petrol şi gaze a fost de circa 15 mld. lei (3,4 mld. euro). Practic statul a încasat doar 6,6% din această producţie sub forma redevenţelor. Spre exemplu, Germania încasează 10% din valoarea producţiei. În ţările arabe, şi nu numai, statul este proprietarul câmpurilor petroliere, iar acolo sunt foarte populare aşa-numitele acorduri de împărţire a producţiei, partea statului putând ajunge şi la 60% din câştigul unui proiect.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro