Preşedintele BCE exclude ieşirea Greciei din zona euro
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins sâmbătă speculaţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia.
Vorbind într-o conferinţă de presă în timpul unor întâlniri organizate de Fondul Monetar Internaţional, Draghi şi-a susţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu trei ani, potrivit căruia moneda euro este ireversibilă, iar statele din regiunea euro nu se vor întoarce la monedele naţionale, relatează Wall Street Journal.
"Nu există întoarcere la liră, drahmă sau orice altă monedă. Este inutil să pariezi împotriva euro. Este inutil să vinzi euro anticipând că se va deprecia", a afirmat şeful BCE în august 2012.
Sâmbătă, Draghi a declarat că astăzi ar face "exact aceleaşi afirmaţii".
Remarcile lui Draghi au fost făcute în contextul accentuării temerilor în pieţele internaţionale privind un eventual eşec al Greciei de a ajunge la un acord cu partenerii internaţionali pentru continuarea programului de reforme şi accesarea de noi fonduri din împrumutul de 240 miliarde de euro semnat în 2010 cu UE, FMI şi BCE, fără de care ţara ar putea intra în incapacitate de plată.
Draghi a refuzat să comenteze în privinţa reacţiei BCE în cazul falimentului Greciei, spunând că nu doreşte să se gândească la un asemenea scenariu.
"Cu toţii vrem ca Grecia să reuşească. Soluţia este în mâinile guvernului elen", a spus Draghi.
Grecia a reluat sâmbătă discuţiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie să le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din împrumutul de la FMI, UE şi BCE.
Statul mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar, însă creditorii ţării au condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să le implementeze pentru a nu împovăra şi mai mult populaţia.
Deşi mai mulţi oficiali eleni au avertizat în ultimele săptămâni că Grecia ar putea rămâne în scurt timp fără lichidităţi pentru onorarea obligaţiilor financiare, negocierile pe tema programului extern de asistenţă financiară se desfăşoară într-un ritm încet, iar mai mulţi miniştri de Finanţe din zona euro şi-au exprimat frustrarea în legătură cu stadiul discuţiilor.
Un oficial al FMI a declarat vineri că negocierile dintre creditori şi Grecia ar putea să mai dureze câteva săptămâni, în pofida cererilor Greciei de a ajunge la un acord cât mai curând pentru a-şi putea plăti datoriile scadente în iunie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro