Preşedintele Comisiei ENVI din PE: România are o rată scăzută de reciclare, trebuie să schimbăm ceva
România are o rată scăzută de reciclare, de doar trei - patru la sută, şi trebuie schimbat ceva, mai ales că UE se pregăteşte să schimbe abordarea în acest domeniu, iar noua directivă va trebui implementată de toate statele membre, a declarat preşedintele Comisiei de mediu din PE,Giovanni La Via.
Preşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European (PE), Giovanni La Via, a declarat marţi, în cadrul conferinţei "Circular", pe tema economiei circulare, că România are o rată foarte scăzută de reciclare, de doar trei-patru la sută, deşi până în 2020 ar trebui să ajungă la 50 la sută, şi va fi obligată să schimbe ceva în acest domeniu, mai ales că la nivelul Uniunii Europene se discută deja despre o nouă directivă şi o nouă abordare.
Liderul european a precizat că după o discuţie a mai multor instituţii europene, în urmă cu un an a existat o propunere legislativă privind deşeurile, însă la începutul acestui an Comisia Europeană a decis să o retragă, argumentând că această propunere trebuie să fie şi mai ambiţioasă.
"Trebuie să discutăm despre cum putem proiecta noile produse ca să reciclăm mai bine. În acest proces legislativ, Parlamentul are un adevărat rol, deoarece Comisia şi Parlamentul vor lucra separat această propunere, pentru a avea două variante diferite, şi apoi va începe un dialog pentru a ajunge la un compromis în vederea stabilirii textului final care va fi utilizat de toate cele 28 de state membre", a spus preşedintele Comisiei ENVI.
Acesta a mai spus există diferenţe majore între performaţele statelor membre privind reciclarea, şase state având deja chiar depozite de deşeuri, iar în unele regiuni reciclarea a ajuns la 85 la sută.
"România are o rată scăzută de reciclare. Avem nevoie de o abordare comună şi oamenii trebuie să înţeleagă că reciclarea înseamnă şi noi locuri de muncă, dar şi oportunităţi pentru operatorii economici. În anul 2012, în UE s-au cheltuit 172 de euro pe cap de locuitor pentru deşeuri. În România cheltuielile sunt mai mici, dar nu e importantă suma, ci că trebuie să cheltuim mai eficient fondurile pe care le avem", a spus Giovanni La Via.
De altfel, el a dat asigurări că noua abordare a UE, care vizează o politică ambiţioasă privind managementul deşeurilor, va fi echilibrată.
"În perioada de criză nu putem vorbi numai despre mediu. Trebuie să avem grijă şi de operatorii economici, şi de lucrători. Este nevoie de creşterea nivelului de sensibilizare a cetăţenilor, pentru că nu există un concept colectiv de a recicla, şi trebuie să îi convingem pe oameni să colaboreze, pentru că este în interesul lor. Spre exemplu, în Europa avem regiuni unde nu se vor plăti taxe pentru colectarea deşeurilor", a spus Giovanni La Via.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a precizat că Europa vorbeşte în ultima perioadă despre conceptul "deşeuri zero", însă românii se vor întreba ce înseamnă acest lucru.
În acest context, ea precizat că oamenii ar trebui să înţeleagă că deşeul este doar o risipă extrem de mare de resurse, iar acestea nu sunt inepuizabile.
Gavrilescu a spus că, dacă acest consum nu va fi temperat, se estimează că până în 2030 acesta va ajunge să fie echivalentul consumului necesar pentru două planete.
"Este extrem de important să trecem de la economia liniară la economia circulară. «Deşeuri zero» nu se poate aplica doar în România, ci în toate ţările UE şi trebuie extrapolat la întreaga omenire", a spus ministrul Mediului.
Ea a mai spus că reciclarea ar însemna şi crearea a peste două milioane de locuri de muncă noi în UE, dar şi economisirea a aproximativ 600 de miliarde de euro.
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, a declarat că atunci când România vorbeşte de economie circulară ar trebui să facă acest lucru ţinând seama de specificul ţării, explicând că a vrut să investească în reciclare, dar şi-a dat seama că nu există un model de colectare.
"Am fost prudenţi şi am zis să mai aşteptăm. Trebuie să ne uităm şi la modelul de creştere economică românesc, pentru că este foarte clar că modelul de creştere pe forţă de muncă ieftină şi-a atins limitele", a mai spus Pogonaru.
Conferinţa pe tema economiei sociale a fost organizată de Green Report şi Ministerul Mediului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro