Pretul aurului a batut toate recordurile. Pana cand mai poate creste si cine profita de pe urma lui?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 aprilie 2011 21 afişări

Stirea ca agentia Standard&Poor's a modificat perspectiva de rating a SUA, de la "stabila" la "negativa", a impulsionat din nou pretul aurului, care a atins noi recorduri istorice la bursele din SUA si Europa.

Vineri, la New York, pretul aurului a atins recordul istoric de 1.512,50 dolari pe uncie. Luni, in tranzactiile din Europa, aurul a atins 1.518,30 dolari pe uncie. Preturile continua astfel un urcus neintrerupt de sase saptamani, intretinut de conflictele din Orientul Mijlociu si nordul Africii, de temerile legate de datoria suverana a statelor din zona euro si de slabiciunea dolarului.

Noile recorduri vin dupa un an in care pretul aurului a crescut cu 6%. Si mai mult a crescut pretul argintului, care s-a scumpit cu peste 50% in ultimul an, ajungand vineri la cel mai inalt nivel din ultimii 31 de ani - 47,71 dolari pe uncie vineri la New York, 49,79 dolari pe uncie luni in Europa.

Pentru prima oara din 1941 incoace, de cand a fost infiintata agentia de rating Standard&Poor's, Statele Unite au capatat din partea institutiei o surdina la calificativul maxim AAA pe care si l-au mentinut in tot acest timp: perspectiva de rating a fost modificata in urma cu cateva zile de la stabila la negativa. "Exista o probabilitate de unu la trei ca in cursul urmatorilor doi ani sa reducem ratingul SUA pe termen lung", a notat agentia.

Motivul unei astfel de decizii fara precedent tine de incertitudinea legata de majorarea plafonului de indatorare a statului, pe marginea caruia democratii si republicanii continua sa se incontreze, desi actualul plafon de 14,3 mii de miliarde de dolari, fixat in februarie 2010, va fi depasit peste doar cateva saptamani, la 16 mai, ceea ce ar insemna ca la inceputul lui iulie, SUA ar ajunge in incapacitate de plata. Secretarul trezoreriei, Timothy Geithner, cel care din aceasta functie propune si obtine de la Congres majorarea plafonului, s-a declarat increzator in sansele unui acord intre partide, insa evident ca aceasta nu va rezolva problema de fond, anume cat de sustenabila e uriasa datorie a tarii.

Investitori importanti ca John Paulson, David Einhorn sau George Soros au sesizat din timp dupa tendinta de scumpire a metalelor pretioase, considerate intotdeauna active de rezerva in perioade de criza sau de incertitudine pe pietele financiare. Cu totii si-au reorientat o parte din palsamente in aur sau in alte active legate de pretul aurului, inclusiv actiuni ale companiilor care se ocupa cu mineritul de aur. SPDR Gold Shares, unul dintre cele mai mari fonduri tranzactionate la bursa in care sus-numitii conduc in topul investitorilor, si-a crescut valoarea activelor cu 5 miliarde de dolari, adica aproape 10%, numai in ultima luna.

Analistii considera ca scumpirea aurului nu e de bun augur pentru economia americana, fiindca un boom al aurului si al petrolului denota intotdeauna ca dolarul a pierdut increderea investitorilor, din cauza politicii fiscale lipsite de responsabilitate a SUA, sanctionate acum de Standard&Poor's, dar si a politicii de "relaxare cantitativa" practicate de Rezerva Federala (cumparare de obligatiuni cu bani noi aruncati in sistem de banca centrala) prin care autoritatile americane au incercat sa combata criza de lichiditate din sistemul bancar, exportand astfel inflatie in toata lumea.

Si nici datoria SUA, nici banii din tiparnita Fed nu dispar peste noapte. Asa se explica de ce un sondaj recent al Reuters in randul investitorilor dadea ca posibil un pret al aurului de nu mai putin de 1.700 de dolari pe uncie in 2015. "Noi credem ca am putea avea chiar un pret de 1.600 de dolari pe uncie pana la sfarsitul anului in curs", a declarat la randul lui pentru BBC managerul Sector Investment Managers, un fond de investitii cu plasamente in aur si petrol.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pretul-aurului-a-batut-toate-recordurile-pana-cand-mai-poate-creste-si-cine-profita-de-pe-urma-lui-8188931
8188931
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.