Preţurile terenurilor pentru dezvoltare au scăzut cu 4% în acest an, cu un maxim de -14% la Arad
Preţurile terenurilor pentru dezvoltare de proiecte imobiliare au scăzut în medie în primul semestru cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut, în Arad (-14%), Alba Iulia (-10%) şi Târgovişte (-10%) înregistrându-se cele mai abrupte reduceri, în timp ce în Bucureşti au coborât cu doar 2%.
"Investitorii s-au orientat către terenurile aflate în zone uşor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicată şi accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public şi accesului auto au fost printre principalele criterii de selecţie. Pentru segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au căutat terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta au constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat de către companii care au deja parcuri logistice sau de producţie în Romania şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale", se arată într-un studiu al companiei de evaluare Darian.
Deşi în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, preţurile nu au cunoscut o depreciere considerabilă (aproximativ 4%), faţă de începutul crizei (jumătatea lui 2008), terenurile au scăzut la nivel naţional cu aproximativ 63%.
"În ultima perioadă se poate constata că preţurile terenurilor pentru dezvoltare se apropie de stabilizare, existând, de asemenea, şi situaţii în care putem asista la creşteri de preţ (Sibiu), previziunile pentru perioada următoare, la nivel de medie naţională, fiind de stabilizare a pieţei", se menţionează în raportul care analizează evoluţia preţurilor de tranzacţionare în cele 41 reşedinţe de judeţ.
În 22 de oraşe din cele 41 analizate, preţurile terenurilor au scăzut cu procente cuprinse între 1% şi 14%, în timp în Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Galaţi şi Râmnicu-Vâlcea au consemnat stagnare.
În ceea ce priveşte terenurile agricole, acestea au fost foarte căutate în ciuda faptului că de la începutul anului 2012 s-au scumpit cu aproximativ 50%, înregistrând cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieţei imobiliare.
Analiza pentru terenurile agricole s-a realizat la nivel de regiuni, respectiv Câmpia Româna, Câmpia de Vest, Podişul Moldovei, Podişul Dobrogei, Depresiunea Transilvaniei şi Podisul Getic.
Oferta de terenuri agricole pentru vânzare este segmentată pe două tipuri, în funcţie de dimensiunile amplasamentelor, terenuri cu suprafeţe medii şi mici (până în 100 hectare) şi terenuri mari (peste 100 hectare). De asemenea, piaţa terenurilor agricole este structurată în piaţă primară, compusă din parcele mici de teren (1 - 10 hectare), doar cu titlu de proprietate, şi piaţa secundară, respectiv parcele de teren comasate 50 - 1.500 hectare, înregistrate în cartea funciară.
Astfel, preţurile în Câmpia de Vest sunt cuprinse între 2.500 şi 3.200 de euro pe hectar (euro/ha) pe piaţa primară şi între 3.200 şi 5.000 de euro pe hectar pentru piaţa secundară, înregistrând cele mai ridicate niveluri dintre regiunile analizate.
În Câmpia Română -Oltenia, pe piaţa primară terenurile s-au vândut cu 1.500-2.000 euro/ha, iar pe cea secundară cu 2.200-3.000 euro/ha. Preţuri uşor mai ridicate au fost înregistrate în Câmpia Română -Muntenia - 1.600-2.500 euro/ha, respectiv 3.000-4.000 euro/ha şi în Podişul Dobrogei - 1.700-2.200 euro/ha şi 2.500-3.00 euro/ha.
În Podişul Moldovei (în părţile de est şi nord-est), Podişul Getic (zona de sud) şi Depresiunea Transilvaniei (din interiorul arcului carpatic), preţurile terenurilor agricole pornesc de la 1.200 euro/ha şi ajung la 3.000 euro/ha.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro