Prima tranzactie din 2024: Fondul de private equity PAG achiziţionează Food Union Europe, devenind acţionar majoritar la producătorul român de înghetată ALPIN

Autor: Roxana Rosu Postat la 10 ianuarie 2024 69 afişări

Prima tranzactie din 2024: Fondul de private equity PAG achiziţionează Food Union Europe, devenind acţionar majoritar la producătorul român de înghetată ALPIN

Fondul de investitii alternative PAG Private Equity, concentrat pe zona Asia-Pacific, a preluat pachetul majoritar de actiuni la Food Union Europe, companie originară din Lituania care detine şi producătorul român de înghetată Alpin.

Tranzacţia, aflată în aşteptarea aprobării finale din partea autorităţilor de reglementare, s-a realizat prin achiziţia de acţiuni de la fondator şi alţi acţionari privaţi.

„PAG Private Equity a investit în Food Union Europe începând din februarie 2017. Credem ferm în poziţia sa de neegalat în principalele sale pieţe din Letonia, Estonia, Lituania, Danemarca, Norvegia şi România. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu managementul actual pentru a susţine creşterea şi extinderea continuă a Food Union, în special pe piaţa profitabilă a îngheţatei din România şi a gustărilor sănătoase, cu mărcile noastre consolidate şi oferta noastră de produse de înaltă calitate”, a declarat Lincoln Pan, Partener şi Copreşedinte, Private Equity la PAG.

Alpin (anterior cunoscut sub numele de Alpin57Lux), fondat în 1994 ca afacere de familie, a intrat în portofoliul Food Union în 2016. Fabrica produce peste 100 de sortimente de îngheţată sub diferite mărci, cele mai populare fiind Transalpina, Fulg de nea, Polar Autentic, Sandwich şi o serie de nouă produse HoReCa.

În plus, Alpin57Lux are şi produse de patiserie şi brutărie congelate.

După finalizarea tranzacţiei şi obţinerea aprobării din partea autorităţilor de reglementare, care se aşteaptă în trimestrul 1 din 2024, controlul operaţional complet asupra producţiei de lactate şi îngheţată şi distribuţia directă către consumatori în Europa va trece la PAG, acţionar existent şi membru al Consiliului de Administraţie al entităţilor Food Union Europe.

Aceste operaţiuni includ mărci din Letonia (Rīgas piena kombināts, Valmieras piens şi Premia FFL), Estonia (Premia TKH), Lituania (Premia KPC), Danemarca (Premier Is, Hjem Is şi Frast), Norvegia (Isbjorn Is şi Den Norske Isbilen) şi România (Alpin57Lux).

Food Union este în prezent cel mai mare producător de îngheţată în ţările baltice şi în Danemarca, iar grupul deţine o poziţie puternică pe piaţa în Norvegia şi România.

Arturs Cirjevskis, CEO al Food Union Group în Europa, şi managerii generali anteriori ai companiilor din grup, inclusiv Natalia Gelshtein-Kishsh, Director General al Alpin, vor continua să conducă Food Union Europe, care va opera sub acelaşi nume corporativ, în actuala structură de afaceri.

„Food Union este astăzi un jucător puternic, rezilient şi bine poziţionat în regiunile în care anticipăm o creştere în viitor. Acest lucru se datorează mărcilor de produse robuste, dezvoltate istoric, precum şi concentrării companiei pe inovatie în privinţa produselor. Prin investiţii în curs şi viitoare în tehnologii de fabricaţie, automatizare şi excelenţă operaţională în general, ne aşteptăm la o consolidare suplimentară pe pieţele interne şi la exporturi, în anii următori”, a spus Arturs Cirjevskis, CEO al Food Union Group în Europa.

PAG Private Equity este un investitor activ în industria alimentară, în special în domeniul alimentelor congelate. Tranzacţiile recente includ achiziţionarea a două companii din Australia din sectorul alimentar şi de consum – Patties şi Vesco. Aceste achiziţii se adaugă la portofoliul existent de produse de consum al PAG, care include, de asemenea, francize de retail (Craveable Brands), companii de procesare şi producţie a cărnii de pui (The Cordina Group şi Shandong Fengxiang Co. Ltd.) şi producători de lactate (Youran Dairy).

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lituania,
danemarca,
norvegia,
produse

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.