Primarul Capitalei, despre ASPA: A venit timpul să nu mai externalizăm serviciile
Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, a declarat, miercuri, că a venit momentul în care primăria poate achiziţiona două-trei maşini şi poate avea câţiva angajaţi, pentru a nu mai externaliza serviciile pe care le prestează Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).
Edilul a spus că, în contractul din 2013, exista posibilitatea ca cei de la ASPA să prelungească pentru încă un an derularea activităţilor.
"Am avut o întâlnire cu directorul general ASPA şi l-am anunţat că nu aceasta este viziunea mea. Cred că a venit momentul în care putem achiziţionat două-trei maşini şi în care să avem angajaţii noştrii, ca să nu mai externalizăm acest serviciu", a mai spus Ştefănel Marin.
Edilul a precizat că, în cursul acestei săptămâni, ar urma să aibă o nouă întrevedere cu directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.
La începutul acestui an, coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, spunea că 51.200 de câini fără stăpân au fost strânşi din octombrie 2013 până în ianuarie 2015, cei mai mulţi în sectoarele 2 şi 6, din care 30.000 au fost eutanasiaţi.
Băncescu a precizat că, potrivit rezultatelor Planului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Capitală, început în octombrie 2013, 23.000 de câini au fost adoptaţi din octombrie 2013, iar 6.400 dintre adopţii au fost deja verificate. Alţi 16.700 de câini cu stăpân au fost sterilizaţi prin programul Primăriei Capitalei, iar în cadrul programului au fost primite 17.600 de sesizări.
În luna decembrie 2014 a fost înregistrat cel mai redus număr de persoane muşcate de câini fără stăpân din ultimii 30 de ani, respectiv 89, ceea ce înseamnă că numărul incidentelor s-a redus cu 90 la sută faţă de nivelul maxim atins în decembrie 2000, când au fost raportate 948 de incidente, a mai spus Băncescu.
În adăpostul municipalităţii erau, la începutul anului, aproximativ 1.800 de câini, în timp ce numărul animalelor fără stăpân rămase pe străzile Bucureştiului ser ridica la aproximativ 4.000, a precizat Băncescu.
Acesta mai arăta că pentru ridicarea câinilor fără stăpân s-a lucrat cu 15 echipe, care în total au 90 de oameni, în două schimburi, cu 60 de medici veterinari şi trei adăposturi şi cu 45 de angajaţi ai ASPA.
Băncescu a precizat că pentru menţinerea rezultatelor proiectului este necesară continuarea acţiunilor de capturare şi soluţionare a situaţiilor sesizate de bucureşteni, menţinerea dispeceratului non-stop, la numărul de telefon 021944, continuarea verificării adopţiilor şi monitorizare adăposturilor clandestine, dar şi continuarea programului de sterilizare a câinilor fără stăpân. În acest sens, Băncescu a precizat că în 16 luni au fost identificate 24 de adăposturi clandestine.
În ceea ce priveşte menţinera contractelor, Băncescu a arătat că acestea sunt contracte-cadru, cu valabilitate de doi ani, până în octombrie 2015, care vor fi continuate în funcţie de necesităţile municipalităţii.
În 2013, trei firme au semnat contracte cu Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor ca să ridice câinii maidanezi de pe străzile Capitalei - Elen Basic Business, Best Marketing şi Terra Marique. Cele trei firme trebuiau să primească pentru fiecare maidanez prins câte 219 lei, preţul fiind stabilit în urma procedurii de licitaţie.
Contractele cu cele trei firme au fost încheiate pe o perioadă de doi ani, pentru capturarea şi transportul câinilor maidanezi din Capitală. Acestea trebuie să folosească "metode de capturare şi transport minim traumatizante". În timpul timpul transportului, firmele sunt responsabile de starea câinilor.
Maşinile cu care sunt transportaţi câinii ridicaţi de pe străzi trebuie să ofere "siguranţă, securitate, protecţie împotriva intemperiilor naturii şi aerisire adecvată", iar fiecare câine să fie pus în cuşcă separată. De asemenea, maşinile puse la dispoziţie de cele trei firme trebuie să fie curate şi vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân şi să fie folosite exclusiv activităţilor pentru care au fost angajate de ASPA.
După încheierea contractelor au fost mai multe discuţii legate de preţul plătit firmelor pentru prinderea unui câine, dar şi de faptul că acestea nu ar fi avut obiectele de activitate necesare pentru astfel de servicii. Cele trei firme care au participat la licitaţie aveau ca obiecte principale de activitate servicii anexe pentru transporturi terestre sau consultanţă pentru afaceri şi management, dar şi activităţi de asistenţă stomatologică sau intermedieri în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi de fierărie, iar una dintre ele a înregistrat pierderi în 2012, potrivit datelor comunicate de acestea autorităţilor financiare.
Reprezentanţii ASPA precizau atunci că cele trei firme au respectat condiţiile cerute în invitaţia de participare la licitaţie, având obiectele de activitate necesare pentru astfel de servicii. "Două dintre aceste firme au în obiectul de activitate servicii anexe pentru transporturi terestre, iar cea de-a treia are în obiectul de activitate servicii veterinare", spunea atunci Băncescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro