Primii 20 de angajatori din sectorul alimentar au recrutat 4.000 de oameni în cinci ani

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 20 iulie 2022 36 afişări

Primii 20 de angajatori din industria alimentară au avut anul trecut împreună peste 26.000 de salariaţi, cu circa 4.000 mai mult faţă de acum cinci ani, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi de la Ministerul de Finanţe.

Primii 20 de angajatori din sectorul alimentar au recrutat 4.000 de oameni în cinci ani

Primii 20 de angajatori din industria alimentară au avut anul trecut împreună peste 26.000 de salariaţi, cu circa 4.000 mai mult faţă de acum cinci ani, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi de la Ministerul de Finanţe.

ZF a luat în calcul doar entităţile fiscale, nu şi grupurile de companii din sectoare precum producţia cărnii, a pâinii, laptelui, dulciurilor sau uleiurilor (codurile CAEN de la 1011 la 1092). Dintre cele 20 de companii analizate, doar şase au mai puţini angajaţi ca în 2017, deşi forţa de muncă este una dintre problemele invocate de cei mai mulţi jucători din sector. Mai exact, deşi este o industrie unde e nevoie de mulţi oameni, aceştia nu sunt uşor de atras de către companiile din domeniu.

Cel mai mare angajator rămâne compania din industria cărnii Unicarm, controlată de Vasile Lucuţ, cu peste 3.000 de salariaţi. De altfel, în top cinci angajatori, patru sunt din sectorul producţiei de carne. Vel Pitar, cel mai mare jucător din sectorul panificaţiei, este şi cel mai mare angajator din această piaţă. Industria alimentară este în top cinci sectoare cu cele mai mici salarii.

În luna mai a anului curent (ultimele date disponibile), salariul mediu net lunar în sector era de 2.635 lei pe lună, faţă de 3.928 la nivel naţional, potrivit datelor INS.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.