Primitivismul supravegherii. ASF cere date zilnice brokerilor de asigurare pe mail. După câte alte falimente va începe digitalizarea şi la ASF?

Autor: Mircea Nica Postat la 29 martie 2023 136 afişări

Primitivismul supravegherii. ASF cere date zilnice brokerilor de asigurare pe mail. După câte alte falimente va începe digitalizarea şi la ASF?

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început să ceară brokerilor de asigurare şi asigurătorilor raportări suplimentare zilnice, după ce de-a lungul ultimilor 7 ani piaţa RCA a avut patru companii care s-au prăbuşit sub supravegherea instituţiei. 

Presată de opinia publică, ASF cere acum brokerilor de asigurare să transmită zilnic numărul de contracte RCA şi primele intermediate pe fiecare asigurător, dar o face prin e-mail într-o epocă în care totul se rezumă la rapiditate, iar tehnologia bate la uşă de ani buni.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început să ceară brokerilor de asigurare şi asigurătorilor raportări suplimentare zilnice, după ce de-a lungul ultimilor 7 ani piaţa RCA a avut patru companii care s-au prăbuşit sub supravegherea instituţiei. Cu toate acestea, în era tehnologiei, informaţiile sunt solicitate pe mail.

Deşi ASF încearcă să supravegheze piaţa cum ar fi trebuit de fapt să o facă încă de la înfiinţare, metoda prin care obţine informaţiile din piaţă se rezumă la acelaşi canal de zeci de ani, folosit la începuturi, e-mailul. Acest lucru înseamnă că în interiorul ASF un angajat face copy-paste pe fiecare fişier Excel trimis de cei pe peste 200 de brokeri în fiecare zi.

Comparativ, BNR, supraveghetorul şi reglementatorul pieţei bancare, deţine algoritmi prin care se realizează o preanaliză a tuturor datelor care sunt transmise automat pe serverele băncii centrale, după cum a explicat un trezorier al unei bănci pentru ZF. Ba mai mult, sistemele sunt concepute pentru a semnala automat dacă cifrele băncilor se apropie de pragul minim al lichidităţii sau solvabilităţii, ceea ce duce imediat la contactarea instituţiilor de credit cu probleme, urmând să se parcurgă paşii pentru redresare şi analize suplimentare.

În timp ce ASF începe într-un final să solicite mai multe date din piaţă, după patru falimente mari în piaţă şi multe audieri în Parlament, instituţia de supraveghere ar putea rămâne în continuare la analize care durează cel puţin un an pentru că mai multe date înseamnă mai multe mailuri pe care angajaţii ASF va trebui să le treacă în Exceluri.

Conform ulti­mului raport publicat de ASF, pe piaţa de brokeraj în asigurări sunt active 268 de com­panii, iar conform unor surse din piaţă, ma­joritatea vând şi RCA. Cum va putea gestiona ASF peste 200 mailuri cu tabele pe zi, mai important, cât va dura să analizeze toate datele?Cristian Roşu, vicepreşedinte al ASF, a spus în cadrul ZF Live în urmă cu o săptămână, pe data de 21 martie 2023, că ASF ştia de lipsa de 100 mil. euro a companiei Euroins, dar abia după o analiză de cel puţin un an a putut să aibă rezulatele necesare pentru a lua măsuri.

Conform mailului transmis de ASF companiilor de brokeraj, acesta a fost trimis a doua zi după ce vicepreşedintele ASF a recunoscut în cât timp poate stabili dacă o companie este solvabilă.

Noile date pe care ASF le cere brokerilor de asigurare sunt numărul de contracte RCA vândute zilnic de brokeri şi volumul primelor intermediate. În ceea ce priveşte asigurătorii, modificările privind raportarea au în vedere, conform informaţiilor publicate în Monitorul Oficial, companii de asigurări precum Axeria Iard şi Hellas Direct, care vând pe piaţa din România asigurări RCA prin freedom of service (FOS) sau freedom of establishment (FOE).

Printre informaţiile pe care acum ASF le cere, care au în vedere şi anumite praguri de la care se solicită informaţii precum rezervele tehnice sau estimări ale fluxurilor de numerar viitoare, se regăsesc şi transmiterea către ASF a ìpersoanelor de contact ale auditorilor asigurătorului din statul terţ; descrierea la un nivel de detaliere adecvat, în funcţie de complexitate, a proiectelor de acorduri de reasigurare şi a altor tehnici de minimizare a riscurilor; descrierea expunerii faţă de primii cinci reasigurători; Proiectele acordurilor de externalizare şi de subcontractare care acoperă activităţi ale sucursalei; descrierea profilului de risc, a apetitului de risc şi a limitelor de toleranţă la risc adoptate pentru întreaga activitate a asigurătorului din statul terţ şi a sucursalei; estimări ale fondurilor proprii care pot acoperi rezervele technice, SCR şi MCR în situaţii de dificultate financiară sau în cazul în care activitatea desfăşurată se abate semnificativ de la planul de afaceri iniţial; descrierea strategiei de investiţii aferente întregii activităţi şi sucursalei, inclusiv motivele pentru care asigurătorul din statul terţ adoptă strategia respectivă; şi în cazul în care asigurătorul din statul terţ face parte dintr-un grup, valoarea SCR de grup şi fonruile proprii care acoperă valoarea respectivă.î

Ştefan Prigoreanu, CEO al Millenium Broker, a spus pentru ZF că solicitarea ASF pentru raportarea zilnică a numărului de contracte şi primelor intermediate pe zona RCA pentru fiecare asigurător a fost transmisă în urmă cu o săptămână şi deja se face acest lucru.

ìAm primit solicitare de la ASF pentru a raporta numărul de contracte şi primele intermediate pe zona RCA zilnic în urmă cu o săptămână. Este clar că se uită să vadă care este evoluţia primei medii, numărului de contracte pe asigurător. Urmăresc o dinamică nu pe brokeri, ci pe total piaţă. Este o supraveghere bună pentru prima oară după multă vreme. Înainte se cereau aceste date în fiecare săptămână. Şi la transmiterea săptămânală a acestor date puteau analiza într-un timp mai scurt situaţia din piaţă. Probabil că o să continue această supraveghere pentru a vedea dacă nu există derapaje ale asigurătorilorî, a spus CEO-ul companiei de brokeraj în asigurăr Millenium Broker.

În ceea ce priveşte asigurătorii RCA, ASF a a publicat în Monitorul Oficial spre finalul lunii decembrie 2022 o normă prin care aceştia trebuiau să transmită electronic în baza de date AIDA şi informaţii despre rezervele de daune avizate, istoricul plăţilor sau respingerii de la plată a despăgubirilor, pentru care ASF are acces în timp real la acestea.

Înainte de solicitarea unei raportări zilnice în cazul brokerilor, ASF primea săptămânal aceleaşi informaţii. Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, a spus săptămâna trecută în cadrul emisiunii de business ZF Live că a durat mai bine de un an ca să stabilească dacă Euroins este solvabilă sau nu.

ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Euroins România, a constatat insolvenţa şi a demarat promovarea procedurii de deschidere a falimentului împotriva companiei pe data de 17 martie 2023. Euroins ajunsese la un număr de peste 2,7 milioane de clienţi pe zona RCA, având un portofoliu de peste 97% doar RCA, subscrieri de circa 2,6 mld. lei la finalul anului trecut doar pe zona RCA şi o cotă de piaţă de 32,7%.

După prăbuşirea companiei falimentare City Insurance pe 17 septembrie 2021, şocul din piaţă a dus la creşterea substanţială a preţului poliţelor RCA, care a continuat de-a lungul anului 2022. City Insurance ajunsese la o cotă de piaţă de circa 45% pe zona RCA, era lider al pieţei RCA, dar ajunsese şi lider al întregii pieţe a asigurărilor din România.

Odată cu prăbuşirea Euroins, ASF a înaintat o propunere de îngheţare a tarifelor RCA pentru următoarele 6 luni la nivelul din februarie 2023 pentru a evita o reacţie similară cu cea după falimentul City Insurance, care a dus la creşteri exorbitante a preţului poliţelor. Cu toate acestea, paguba lăsată în urmă de Euroins este de peste 400 mil. euro, cea a City Insurance a fost de circa 500 mil. euro, iar până acum FGA a reuşit să plătească 150 mil. euro, dar cererile vin în continuare pe bandă rulantă. Disponibilul Fondului este la pământ, la circa 200 mil. lei, iar acum au venit şi primele cereri de plată din partea foştilor clienţi ai Euroins.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.