Primul gaz nou la Marea Neagră: Americanii de la Black Sea Oil and Gas vor extrage gaz metan din Marea Neagră în 2021

Autor: Roxana Petrescu Postat la 30 august 2021 643 afişări

Primele melocule noi de gaze ex­trase din Marea Neagră ajung la ţărm anul acesta, iar mo­mentul este cheie în contextul în care piaţa duce lipsă acută de resurse, importurile şi preţurile fiind la un nivel istoric.

Primul gaz nou la Marea Neagră: Americanii de la Black Sea Oil and Gas vor extrage gaz metan din Marea Neagră în 2021

La finalul acestui an, lucrările proiectului MGD (Midia Gas Development - Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia) din Marea Neagră vor fi finalizate BSOG îi sunt în spate pe americani de la Carlyle, unul dintre cei mai mari fonduri de investigaţii din lume.

Primele melocule noi de gaze extrase din Marea Neagră ajungând la ţărm anul acesta, iar momentul acesta este cheie în context în care piaţa duce buze acută de resurse, importurile şi preţurile fiind un nivel istoric. Jumătate din gazele care vor ieşi la suprafaţa din proiectul de mică adâncime din Marea Neagră derulată de americanii de la Black Sea Oil and Gas (BSOG) vor fi achiziţionate de francezii de la ENGIE, grup care la nivel local este cel mai mare distribuitor de gaze .

La finalul acestui an, lucrările de la proiectul MGD (Midia Gas Development - Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia) din Marea Neagră vor fi finalizate, lucru care trebuie să fie într-un moment extrem de tensionat la pieţe vor ajunge pe plan local cantităţi noi de privirea. BSOG îi are în spate pe americani de la Carlyle, unul dintre cei mai mari fonduri de investigaţii din lume.

Proiectul MGD este primul proiect de explorare şi exploatare de hidrocarburi din Marea Neagră lansat în România după 1989. Proiectul MGD din portofoliul BSOG constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina. O conductă sub­ma­rină de 126 de kilometri va asigura transpor­tul gaze­lor de la platforma Ana la ţărm, până la no­ua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

„Proiectul BSOG este o mândrie, în pro­porţie de 85% este integral românesc. Tot ce înseamnă partea de execuţie de con­ducte, staţia de uscare de gaze, platforma de producţie totul este GSP (Grup Servicii Pe­troliere) integral, cu un număr limitat de sub­contractori. Proiectul pentru comuni­ta­tea locală este un plus fantastic. Pentru ener­gia românească va aduce în sistem acel un mi­liard de metri cubi de gaze. Sistemul ener­getic românesc are nevoie ca de aer de aces­te gaze, mai ales dacă facem tranziţia din zo­na de cărbune pe gaze“, a spus recent Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Ser­vicii Petroliere, compania de proiect pentru construcţiile offshore de la proiectul MDG.

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a circa 10% din consumul de gaze al României, existând deja un contract de vânzare a gazului pe 10 ani cu francezii de la ENGIE.

„ENGIE va achiziţiona gaze naturale din zăcămintele Ana şi Doina pe o perioadă de minim 10 ani, în conformitate cu legislaţia românească. Volumele contractuale preconizate la finalizarea proiectului reprezintă 0,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazele vor fi livrate la punctul de intrare Vadu în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale din România“, a fost anunţul făcut de ENGIE la semnarea contractului. Ulterior, francezii au precizat că obiectivul lor principal era de a comercializa şi de a utiliza o pondere importantă din aceste gaze pentru piaţa locală din România, nefiind al acel moment existent un plan pentru exportul cantităţilor. Compania nu a furnizat o actualizare a intenţiilor privind utilizarea noilor cantităţi de gaze până în acest moment.

Cert este faţă de momentul semnării contractului, finalul anului 2018, piaţa sa schimbat extrem de mult. Astfel, cuplarea preţului din producţia internă de gaze la preţul bursei de la Viena, acolo unde jocurile sunt făcute de Gazprom, fără stabilirea unui mecanism clar de protecţie a consumatorilor vulnerabili, expune România, în prag de sezon rece, la o creştere a facturilor de aproximativ 80%. În această furtună, producţia internă continuă să scadă, consumând o revenire peste aşteptări, lucru care nu dă timp pentru umplerea depozitelor pentru iarnă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.