Principalele tendinţe în tehnologie din 2015

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 decembrie 2014 644 afişări

Cunoaşterea tendinţelor şi schimbărilor care vor avea loc în perioada imediat următoare sau în viitorii 5, 10 sau 25 de ani, poate face diferenţa între o companie de succes şi una falimentară, arată un raport al Cisco.

Principalele tendinţe în tehnologie din 2015

O echipă internaţională de 80 de ingineri în IT a redactat proiectul Technology Radar care anunţă principalele tendinţe în materie de tehnologie pentru anul următor, dar şi impactul pe care acestea îl vor avea asupra mediului de afaceri, administraţiilor guvernamentale, dar şi asupra societăţii în care trăim.

Astfel, conform Cisco, în 2015 şi în anii care vor urma se vor remarca următarele tendinţe:

1. Schimbarea este singura constantă în IT

• Predicţie: În următorii 10 ani, limitele industriei se vor extinde într-o asemenea măsură încât multe dintre companiile din IT se vor alia, vor investi în achiziţia de companii din afara industriei IT, astfel încât inovaţia care a cuprins această industrie va ajunge şi în alte domenii, cum sunt cel al producţiei de maşini, domeniul sănătăţii şi cel al aviaţiei.
• Aplicaţie în lumea reală: Achiziţia Nest de către Google reprezintă doar începutul unei tendinţe pe care o vom vedea răspândindu-se în următorii ani. Amploarea tot mai mare a inovaţiei IT&C în diferite sectoare ale industriei, îi va determina pe jucătorii din IT să-şi extindă orizonturile şi să caute noi parteneri de afaceri din afara lumii IT.

2. Viitorul locului de muncă – dispozitive purtabile şi colaborare

• Predicţie: Va exista un număr tot mai mare de muncitori liber profesionişti şi o nevoie a companiilor de a inova şi mai mult, pentru a reuşi într-o lume a IoE (Internet of Everything).

Astfel, sesiuni de videoconferinţă, folosirea mesageriei instant, postările pe bloguri şi activităţile de streaming vor deveni un standard, pe măsură ce companiile vor face presiuni pentru a-şi pune angajaţii în legătură dincolo de limitele geografice, de grupurile din care fac parte şi de aptitudinile acestora.
• Până în 2020, aproape 50% din forţa de muncă din SUA va fi formată din persoane născute după anul 1980, potrivit Biroului American de Statistică a Muncii. Şi, pe măsură ce acestea vor intra pe piaţa forţei de muncă, vor contribui cu noi moduri de comunicare, inclusiv social media şi statutul de a fi permanent conectate la web.
• Aplicaţie în lumea reală: WebRTC (comunicare în timp real bazată pe web) se extinde în interiorul segmentului Enterprise Collaboration, accelerând actuala tranziţie a BYOD (Bring Your Own device - tendinţa angajaţilor de a-şi aduce şi de a folosi propriile dispozitive la birou) şi orientarea industriei IT către consumator. Până în 2020 WebRTC se va extinde şi către zona de colaborare unde ar putea genera o piaţă de un miliard de dolari.

3. Garantarea IoT (Internet of Things)

• Predicţie: În următorii doi - cinci ani, securitatea IT se va extinde şi în zona de tehnologie operaţională (OT). Industria de securitate IT va face tranziţia de la o abordare preventivă la o abordare care va ţine cont de toate fazele unui atac – înaintea, în timpul şi după ce acesta a avut loc.
• Până în 2022, soluţiile de securitate vor reprezenta baza pentru afaceri construite în jurul IoE în valoare de 5,2 trilioane de dolari rezultate din utilizarea activelor şi a logisticii din jurul lanţului de aprovizionare. IoT va introduce în arhitectura securităţii digitale zeci de noi opţiuni, sute de variaţii în integrarea IT/IoT, noi standarde în industrie şi o nouă percepţie asupra aplicaţiilor. Liderii IT vor trebui să aibă o abordare multilaterală a tehnologiei faţă de riscurile de securitate ale IoT. Aplicaţiile recente pentru brevete şi Cisco IoT Security Grand Challenge oferă dovezi că protejarea împotriva ameninţărilor informatice şi protecţia datelor private vor fi principalele puncte de interes.
• Aplicaţie în lumea reală: noi practici de confidenţialitate printr-un sistem inteligent de contorizare - un sistem inteligent de contorizare care trimite date privind utilizarea de energie către operatorii de utilităţi pentru ca aceştia să-şi poată monitoriza în timp real reţeaua de distribuţie şi să o optimizeze, trebuie să protejeze datele obţinute pentru ca acestea să nu fie făcute publice persoanelor neautorizate. Tehnici de genul anonimizării datelor şi codificării acestora, constituie soluţii pentru a împiedica sistemul inteligent de contorizare să devină o metodă de supraveghere a obiceiurilor utilizatorilor.
Protecţia împotriva ameninţărilor în industria producătoare: echipamentele folosite în industria producătoare au o durată de viaţă mai mare decât cea a echipamentelor electronice de larg consum, iar resursele limitate de calcul şi de stocare sunt dificil de actualizat. Noile soluţii de securitate sunt dezvoltate în aşa fel încât să menţină actualizate sistemele de securitate pe parcursul duratei de funcţionare.

4. Analiza datelor în timp real / Fog Computing

• Predicţie: Răspândirea IoE va genera o creştere semnificativă în ceea ce priveşte analiza datelor în timp real, lucru care va avea implicaţii uriaşe. Big Data nu înseamnă însă nimic fără cei care interpretează datele şi iau decizii în consecinţă. Astfel, pentru ca datele să fie utile într-o lume IoE, trebuie să fie livrate către oamenii care au nevoie de ele în timp real. Iar acest lucru presupune existenţa unei reţele predictive şi sigure.
• Investiţiile fondurilor de venture capital în servicii de analiză a datelor în timp real vor creşte de peste patru ori în următorii patru ani. Start-up-urile mici sunt, în prezent, cele mai interesate de această tendinţă şi folosesc datele în timp real pentru a analiza foarte multe lucruri: de la aplicaţii de jocuri, la riscuri de securitate informatică şi date colectate de pe câmpurile petrolifere.
• Serviciile de telecomunicaţii nu vor funcţiona permanent din cauza traficului foarte mare pe reţele care poate genera anumite blocaje. De asemenea, conexiunile instabile la reţea reprezintă o problemă în special pentru echipamentele wireless cu rază scurtă de acţiune. Iar implementarea unor reţele wireless răspândite la nivel regional care să permită senzorilor să trimită date în timp real către cloud, ar putea costa miliarde de dolari. Pe de altă parte, anumite tipuri de dispozitive conectate, cum sunt echipamentele de monitorizare de la distanţă a stării de sănătate şi serviciile de urgenţă se bazează pe funcţionarea foarte bună a reţelelor şi pe o latenţă foarte scăzută. Trimiterea de date în cloud, iar apoi înapoi către aplicaţie, poate afecta negativ performanţa acestor servicii.
• Fog Computing-ul rezolvă problemele legate de latenţă şi blocaj ale reţelelor. Oferă putere de calcul, spaţiu de stocare şi servicii în reţea către utilizatorii finali indiferent de poziţia acestora în reţea. Oferă, de asemenea, o platformă inteligentă pentru a gestiona infrastructurile IoE. Gestionarea acestor servicii prin Fog Computing va duce la crearea de noi modele de afaceri şi oportunităţi pentru operatorii de reţele.
• Aplicaţie în lumea reală: În următorii 10 ani, soluţiile de analiză a datelor în timp real împreună cu Fog Computing-ul vor ajuta la optimizarea exploatării resurselor naturale, de la agricultură la câmpuri petrolifere. Iar câştigurile în productivitate vor ajuta în contextul creşterii populaţiei şi al scăderii resurselor naturale.
• Până în 2050 populaţia lumii va ajunge la 9 miliarde de oameni. Pentru a face faţă cererii în creştere, producţia de hrană trebuie să se majoreze cu aproximativ 70%. Analiza datelor în timp real poate juca un rol cheie: să crească productivitatea şi să minimizeze risipa. Astfel, analiza datelor în timp real ajută la îmbunătăţirea prognozelor meteo, făcând mai uşoară determinarea perioadei optime de recoltare, ritmul de creştere a culturilor şi perioadele cele mai potrivite pentru fertilizare.
• Un alt exemplu este distribuţia în mod inteligent a energiei electrice. Aplicaţiile pentru gestionarea acestor tipuri de reţele rulate de pe diferite dispozitive pot comuta automat către distribuţia de energie obţinută din surse alternative (solară, eoliană), în funcţie de cereea de energie, disponibilitate şi preţ.
5. Context predictiv

• Predicţie: Contextul Predictiv va reprezenta o nouă tendinţă majoră în următorii 4 ani. Recunoaşterea activităţii utilizatorului şi a locului în care se află acesta sunt motoarele evoluţiei Contextului Predictiv, inovaţia concentrându-se în principal pe transport şi retail.
• Aplicaţie în lumea reală: Industria transporturilor şi sustenabilitate – contextul predictiv poate ajuta la reducerea traficului cu 40% şi, astfel, la diminuarea amprentei de carbon din oraşe. Parcările conectate permit unui oraş să-şi direcţioneze şoferii către locurile disponibile şi astfel să scadă aglomeraţia din trafic şi să optimizeze veniturile generate de acestea. (Experţii estimează că până la 40% din aglomeraţia din trafic este cauzată de şoferii care caută locuri de parcare). Energia şi serviciile de utilităţi reprezintă alte exemple în acest sens. Bazându-se pe datele primite de la senzorii de mediu, spre exemplu, serviciile publice de distribuţie a energiei pot prezice mai bine cererile mari şi astfel, să-şi organizeze rezervele în consecinţă. Acest lucru ar putea duce la scăderea facturii la energie. O invenţie cheie în acest domeniu este termostatul inteligent.

6. Simplificarea reţelelor

• Predicţie: Cu peste 20 de miliarde de dispozitive conectate până în 2018, crearea de reţele autonome este fundamentală pentru ca acestea să poată susţine IoE.
• Reţelele automatizate sunt necesare pentru a sprijini numărul mare de dispozitive IoE. Conexiunile M2M vor egala numărul locuitorilor planetei până în 2018 (7,3 miliarde), reprezentând 35% din totalul de 20 de miliarde de dispozitive conectate în 2018 la nivel global.
• Serviciile DevOps se vor extinde în mai multe companii. Un studiu din 2013 la nivel global al CA Technologies estimează că 39% dintre companii folosesc deja servicii DevOps, iar alte 27% se află în proces de implementare a unor astfel de servicii.
• Aplicaţie în lumea reală: În industria producătoare, spre exemplu: dacă echipamentele de producţie din fabrici pot fi mai bine integrate, în conformitate cu datele care care reies din analiza cererii de consum, atunci poate fi identificat momentul optim pentru realizarea serviciilor de întreţinere şi reparaţie. La fel ca şi în domeniul energiei şi în cel al utilităţilor, integrarea modalităţilor inteligente de contorizare cu aplicaţiile IT reprezintă o necesitate pentru o facturare eficientă. Această convergenţă va genera noi abordări pentru dezvoltarea şi operarea aplicaţiilor. Adoptarea serviciilor DevOps care pun accentul pe munca în echipă şi colaborare în scopul de a scurta ciclurile de livrare, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea, ar putea fi raspunsul la o serie de probleme, însă rămân provocări serioase de depăşit, chiar şi culturale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tendinte,
tehnologie,
it
/actualitate/principalele-tendinte-in-tehnologie-din-2015-13725901
13725901
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.