Privilegiul de a ti se lua banii

Postat la 01 martie 2011 9 afişări

In Romania a devenit un privilegiu sa primesti lucrul pentru care ai platit. Cel putin asa se comporta vanzatorii de bunuri si de servicii, de la doamna care vinde la magazinul din colt la taximetristul vesnic obosit sau la institutiile statului. Doamna din colt se uita mirata cand ii ceri restul exact, taximetristul "uita" sa porneasca aparatul iar statul te obliga sa pierzi timp si sa castigi dureri de cap pentru a-l plati cat mai bine pentru putinul pe care il face.

Romania este o tara a vanzatorilor, in care cel care plateste este tratat de parca i s-ar face o favoare ca i se iau banii, motiv pentru care scumpirile sunt operate fara nicio legatura cu mersul economiei.

Multi s-au asteptat ca scaderea consumului, ca urmare a blocarii creditarii, a cresterii somajului si a taierii salariilor, sa deturneze piata dinspre vanzatori inspre cumparatori. In continuare insa comerciantii au senzatia ca pot cere cat vor pe marfa lor si ca marfa lor va continua sa se vanda suficient de bine cat sa nu dea faliment. Economia nu functioneaza. Mecanismul cererii si ofertei este stricat si principalul vinovat este statul, cu toate institutiile sale. Pietele fie nu sunt bine reglementate, fie functioneaza mai mult la negru, cum ar fi cazul industriei alimentare, fie, pur si simplu, consumam in continuare mult mai mult decat producem.

In Romania mancarea se scumpeste pentru ca importatorii citesc in Financial Times despre criza alimentara care va zgudui planeta. In Romania mancarea se scumpeste si pentru ca producatorii locali nu produc destul. Si nu produc nu pentru ca nu au pamant (pentru ca au), ci din cauza subventiei, dupa cum sustin reprezentantii lor. Subventie care, desi este acordata de ani buni, nu s-a regasit niciodata in investitii, ci doar in marja de profit.


Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
Romania,
stat vanzatori
/actualitate/privilegiul-de-a-ti-se-lua-banii-8021990
8021990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.