Prognoza pe următoarele 2 săptămâni
Temperaturile în timpul zilei vor fi pozitive, de până la 10 grade la începutul lunii decembrie, apoi devin obişnuite pentru ultima lună calendaristică. Nopţile vor fi geroase, cu temperaturi negative.
Banat
Pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de alternanţe importante între zile cu valori apropiate şi sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 5...7 grade şi minime de -1...1 grad, mediat regional, mai scăzute în special în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de 2...3 grade şi minime de -5...-4 grade) şi perioade cu vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cel mai probabil în 1-2 decembrie, când se vor atinge ziua 10...12 grade şi noaptea nu vor coborî sub 3...4 grade. Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluţie mai constantă a temperaturilor care se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv minime nocturne negative. Regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în prima săptămână, când vor fi perioade în care precipitaţiile vor fi frecvente şi însemnate cantitativ, cu probabilitate mai mare în 28 noiembrie şi 2 decembrie când vor predomina ploile. În restul zilelor din interval, se vor semnala precipitaţii mixte, cu caracter temporar.
Crişana
În prima săptămână vor fi alternanţe importante între zile cu valori apropiate şi sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 4...6 grade şi minime de -2...1 grad, mediat regional, mai scăzute în special în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de 1...3 grade şi minime de -6...-4 grade) şi perioade cu vreme mai caldă decât în mod obşnuit, cel mai probabil în 1-2 decembrie, când se vor atinge ziua 9...11 grade şi noaptea nu vor coborî sub 3...4 grade. Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluţie mai constantă a temperaturilor care vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice primei decade a lunii decembrie (minime nocturne negative în toată regiunea). Regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în prima săptămână, când vor fi perioade în care precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse şi vor fi local însemnate cantitativ, cu probabilitate mai mare în 28 noiembrie şi 2 decembrie când vor predomina ploile. În restul zilelor din interval, vor fi precipitaţii mixte, cu caracter temporar.
Transilvania
În prima parte a intervalului, regimul termic va fi caracterizat de alternanţe importante între zile cu valori apropiate şi sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 0...6 grade şi minime de -4...0 grade, mediat regional, mai scăzute în special în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de 0...2 grade şi minime de -9...-5 grade) şi perioade cu vreme mai caldă decât în mod obşnuit, cel mai probabil în 1-2 decembrie, când ziua se vor atinge 8...12 grade şi noaptea nu vor coborî sub 1...4 grade. Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluţie mai constantă a temperaturilor care se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv maxime uşor pozitive şi minime nocturne negative, în medie -5...-3 grade. Regimul pluviometric va înregistra un excedent, cu precădere în prima săptămână, când vor fi perioade în care precipitaţiile vor fi frecvente şi local moderate cantitativ, cu probabilitate mare în 28 noiembrie şi 1-2 decembrie când se vor semnala şi ploi. În restul zilelor din interval, vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă cu caracter local şi temporar.
Maramureş
Pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de alternanţe importante între zile cu valori apropiate şi sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 3...4 grade şi minime de -3...0 grade, mediat regional, mai scăzute în special în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de aproximativ 0 grade şi minime de -7...-4 grade) şi perioade cu vreme mai caldă decât în mod obşnuit, cel mai probabil în 1-2 decembrie, când ziua se vor atinge 6...8 grade şi noaptea nu vor coborî sub 1...3 grade. Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluţie mai constantă a temperaturilor care se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv maxime uşor pozitive şi minime nocturne negative, în medie -3...-2 grade. Regimul pluviometric va fi excedentar, în special în prima săptămână, când vor fi perioade în care precipitaţiile vor fi frecvente şi local mai însemnate cantitativ, cu probabilitate mare în 28 noiembrie şi 1-2 decembrie când vor predomina ploile. În restul zilelor din interval, se vor semnala precipitaţii cu caracter temporar, sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Moldova
Intervalul va debuta cu vreme rece, în medie se vor înregistra temperaturi maxime de 1...3 grade, iar minimele vor coborî spre -7...-5 grade, iar în celelalte zile valori apropiate de norme. În perioada 1-2 decembrie valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice perioadei (cu 8...12 grade ziua şi 2...5 grade noaptea, mediat regional). În cea de-a doua săptâmână este estimat un regim termic cu oscilaţii mai mici de la o zi la alta şi apropiat de cel normal la începutul lunii decembrie (respectiv minime negative, ce coboară la -5...-3 grade, în medie). Regimul pluviometric va fi apropiat de cel mediu climatologic al perioadei, cu precipitaţii temporare, local moderate cantitativ, sub formă de lapoviţă şi ninsoare, dar cu intervale în care se vor semnala şi ploi (cel mai probabil în 28 noiembrie şi în jurul datei de 2 decembrie).
Dobrogea
Din data de 28 noiembrie, temperaturile vor creşte semnificativ şi se vor situa în general peste cele climatologic specifice perioadei, cu maxime de 7...10 grade şi minime de 2...5 grade, uşor mai mici -în jurul a 0 grade- în dimineţile de 28 şi 30 noiembrie, iar abateri pozitive foarte mari faţă de norme sunt estimate pentru zilele de 1 şi 2 decembrie. În a doua săptâmână, tendinţa este de răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 28 noiembrie şi în 3 decembrie, iar după data de 4 decembrie temporar vor fi precipitaţii mixte.
Muntenia
Din data de 28 noiembrie şi până în 3 decembrie, temperaturile vor fi în creştere în cea mai mare parte regiunii, astfel că se vor situa -în majoritatea zilelor- peste cele climatologic specifice acestei perioade din an, cu maxime de 6...11 grade şi minime de -1...4 grade, mediat regional, iar abateri pozitive semnificative faţă de norme sunt estimate pentru zilele de 1 şi 2 decembrie. În a doua săptâmână, tendinţa este de răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel climatologic caracteristic perioadei; va ploua pe arii relativ extinse în 28 noiembrie şi local în 2/3 decembrie, însă ulterior va creşte probabilitatea să se semnaleze precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă sau ninsoare).
Oltenia
Vremea va fi rece în 28 noiembrie (maxime de 2...4 grade, în medie), iar în celelalte zile ale primei săptămăni valorile termice diurne vor fi apropiate de norme şi chiar peste acestea în 1 şi 2 decembrie, iar alternanţe termice vor fi şi în regimul termic nocturn, cele mai mici minime urmând a se înregistra în noaptea de 29/30 noiembrie (-7...-4 grade, mediat regional) şi cele mai ridicate în 1 spre 2 decembrie. În a doua săptâmână, tendinţa este de răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în special în prima săptămână. Precipitaţii mai frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ (predominat ploi la câmpie şi mixte în zona deluroasă) vor fi la începutul intervalului şi va ploua pe alocuri şi în jurul datei de 2 decembrie. În parte a doua a intervalului de referinţă se vor semnala temporar precipitaţii mixte.
La munte
Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilaţii seminificative în regimul termic. Vor fi perioade în care vremea va fi rece, geroasă noaptea, în special în 29/30 noiembrie (maxime în medie de -6...1 grad şi minime de -14...-10 grade), dar şi zile în care, mai ales la altitudini de sub 1500 m, temperaturile se vor situa peste cele normale (cu precădere în 1 şi 2 decembrie). Ulterior, din 4 decembrie, este estimată răcirea vremii, cu un regim termic ce se va situa în general în jurul celui climatologic specific la începutul iernii calendaristice. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ mare pe tot parcursul intervalului. În majoritatea zilelor vor predomina ninsorile, însă în perioadele cu temperaturi mai ridicate (28 noiembrie, 1 şi 2 decembrie) se vor semnala şi ploi, îndeosebi la înălţimi de sub 1500 de metri.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro