Programele malware se ascund în spatele nominalizaţilor la Premiile Grammy
Atacatorii cibernetici se folosesc de numele artiştilor şi de melodiile acestora nominalizate la premiile Grammy 2020, pentru a răspândi malware. Tehnologiile de protecţie Kaspersky au detectat în 2019 o creştere cu 39% a atacurilor (tentative de descărcare sau de rulare a unor fişiere infectate) ce folosesc munca nominalizaţilor, comparativ cu 2018. Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost favoriţii atacatorilor, numele acestora fiind folosite cel mai des ca deghizare pentru malware în 2019.
Muzica nu înseamnă doar divertisment, ea fiind pentru mulţi oameni o formă de terapie şi educaţie, un mijloc de a întreţine atmosfera şi totodată, o modalitate de a transmite un mesaj. Popularitatea şi disponibilitatea sa pe scară largă sunt motivul pentru care, chiar şi în epoca serviciilor de streaming, muzica nu este scutită de activităţi rău intenţionate: infractorii folosesc numele artiştilor populari pentru a răspândi programe malware ascunse în melodii sau videoclipuri.
Pentru a evidenţia amploarea problemei, cercetătorii Kaspersky au analizat numele artiştilor nominalizaţi la cea mai în vogă ceremonie muzicală a anului – recentele Premii Grammy 2020 şi titlurile pieselor folosite ca pretext pentru malware.
Astfel, Kaspersky a descoperit 30.982 de fişiere infectate care au folosit numele artiştilor sau piesele acestora pentru a răspândi malware, 41.096 de utilizatori de produse Kaspersky întâlnindu-se cu ele.
Analiza artiştilor nominalizaţi a arătat că numele Ariana Grande, Taylor Swift şi Post Malone au fost utilizate cel mai des ca paravan pentru fişiere infectate, ele fiind regăsite în mai mult de jumătate (55%) din numărul total de fişiere detectate.
Numărul încercărilor de a descărca sau rula fişiere care conţin nume ale acestor vede pop a crescut semnificativ pentru aproape toţi artiştii din
Legătura dintre creşterea popularităţii şi activitatea infracţională este foarte vizibilă în cazul artiştilor noi, precum Billie Eilish. Cântăreaţa adolescentă a devenit extrem de populară în 2019, iar numărul de utilizatori care au descărcat fişiere infectate, conţinând numele ei, a crescut de aproape zece ori faţă de 2018 – de la 254, la 2171, în timp ce numărul de fişiere malware unice distribuite – de la 221, la 1.556. Cu toate acestea, deşi nominalizarea la un premiu prestigios şi recunoaşterea aferentă acesteia influenţează interesul utilizatorilor pentru anumiţi artişti şi, ca urmare, determină o creştere a activităţii infractorilor, acesta nu este neapărat cazul cu artişti consacraţi precum Lady Gaga, al căror nume a cunoscut, de asemenea, o creştere în ceea ce priveşte atacurile, în ultimul an.
Kaspersky a analizat şi care dintre înregistrările şi piesele nominalizate pentru Grammy în 2019 au primit cea mai mare atenţie din partea atacatorilor cibernetici. Sunflower de la Post Malone, Talk de la Khalid şi Old Town ROad de la Lil Nas X s-au aflat în topul melodiilor cu cele mai multe atacuri malware.
„Atacatorii cibernetici înţeleg ce este popular şi se străduiesc întotdeauna să valorifice acest lucru. Muzica, alături de emisiunile TV, este unul dintre cele mai populare tipuri de divertisment şi, prin urmare, un mijloc atractiv de a răspândi malware, pe care infractorii îl folosesc cu uşurinţă. Cu toate acestea, pentru că vedem că tot mai mulţi utilizatori se abonează la platforme de streaming, care nu necesită descărcarea fişierului pentru a asculta muzică, ne aşteptăm ca activitatea infractorilor pe acest tip de conţinut să scadă”, spune Anton Ivanov, Kaspersky security analyst.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro