Proiect legislativ: Salariul minim ar putea ajunge să reprezinte 60% din câştigul mediu brut

Autor: Alexandru Nanu Postat la 05 februarie 2021 235 afişări

Proiect legislativ: Salariul minim ar putea ajunge să reprezinte 60% din câştigul mediu brut

Salariul minim brut pe ţară ar putea ajunge să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat până la sfârşitul anului 2024, conform unui proiect de lege înregistrat la Senat în această săptămână.

Marţi, 02 februarie 2021, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B8/2021 pentru completarea art.164 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii.

Proiectul prevede ca raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economic va creşte în transe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2022, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, începând din anul 2025, salariul minim va fi actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut, având ca referinţă salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul National de Statistică (INS).

Conform expunerii de motive, prezentul proiect are în vedere “respectul faţă de concetăţenii noştri şi recunoaşterea valorii muncii acestora, respectiv recunoaşterea dreptului la un nivel de trai decent pentru toţi cetăţenii europeni, ne determină să fim, ca întotdeauna, alături de principiile şi acţiunile relevante în planul Uniunii Europene”.

De asemenea, expunerea de motive a prezentului proiect menţionează că scopul acestui demers normativ este complex şi include, într-o enumerare nelimitativă:

- readucerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în alte ţări;

- reducerea decalajelor între statele europene şi cetăţenii acestora;

- garantarea asigurării standardelor şi condiţiilor minime de trai decent pentru populaţie;

- diminuarea migraţiei forţei de muncă autohtone;

- reducerea şomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim;

- colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuării de noi investiţii;

- distribuţia mai echitabilă a profiturilor în plan european etc.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.