Proiect: Pietonii care obişnuiesc să efectueze “activităţi de natură a le distrage atenţia” în timpul traversării vor fi amendaţi
Autorităţile vor ca şoferii care pietonii care obişnuiesc să efectueze activităţi de natură a le distrage atenţia atunci când se angajează în traversarea drumului public să fie sancţionaţi, conform unui proiect de hotărâre pus în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Miercuri, 14 aprilie 2021, a fost publicat, pe site-ul MAI, Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1.391/2006.
Proiectul prevede ca la articolul 167 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
„h) să efectueze activităţi de natură a le distrage atenţia atunci când se angajează în traversarea drumului public.”
Astfel, pietonii care nu vor respecta această reglementare vor primi o amendă cuprinsă între 290 de lei şi 435 de lei.
Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulaţie în care aceşti participanţi la trafic sunt implicaţi, conform notei de fundamentare la proiect.
În perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulaţie grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane şi rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni.
În contextul necesităţii existenţei acestei asigurări, pentru o mai bună previzibilitate a ceea ce înseamnă prudenţă în traversarea drumului public în trafic, prin prezentul proiect se reglementează interdicţia pietonilor de a efectua activităţi de natură a le distrage atenţia atunci când se angajează în traversarea drumului public, mai este menţionat în nota de fundamentare a proiectului.
Această interdicţie există deja în legislaţia rutieră, însă numai în ceea ce priveşte conducătorii de vehicule, acestora fiindu-le interzis a efectua activităţi de natura a le distrage atenţia de la conducere, precum şi de a folosi telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice.
Din această perspectivă, este necesară îmbunătăţirea inclusiv a legislaţiei rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă.
Pentru ca acest proiect de HG să intre în vigoare este necesar să fie adoptat de Guvern, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro