Puşcăria unde deţinuţii trăiesc in conditii mai bune decât au majoritatea omenilor in propriile casele

Postat la 13 martie 2018 1437 afişări

Pardoseli încălzite, plimbări cu bicicleta şi lecţii de gătit - nu e vorba de un program de agrement, ci de o zi obişnuită într-o închisoare din Norvegia.

Puşcăria unde deţinuţii trăiesc in conditii mai bune decât au majoritatea omenilor in propriile casele

Sistemul de penitenciare din Norvegia e bazat pe trei valori: normalitate, umanitate şi reabilitare. Scopul încarcerării este de a transforma deţinuţii în "buni vecini" după eliberare, iar autorităţile iau acest scop în serios.

Un exemplu relevant este închisoarea Bastøy, din Norvegia, este considerată una dintre cele mai bune din lume, oferind deţinuţilor confort, libertate şi sprijin social pentru a deprinde valorile morale necesare transformării în cetăţeni onorabili. Rezultatul: doar 16% dintre deţinuţi au recidivat.

În ultimele două decenii, ţările nordice au investit sute de milioane de euro în modernizarea vechilor penitenciare sau în construirea unor noi clădiri în care să îi încarcereze pe cei care au încălcat legea. În Norvegia, de exemplu, o insulă a fost transformată cu totul într-un centru de detenţie, dar nu are scopul de a-i încarcera pe infractori, ci de a-i reabilita şi a-i transforma în cetăţeni onorabili.

Sistemul este cel puţin interesant, iar primii care au decis să încerce o adaptare a acestuia au fost americanii. În 2015, mai mulţi directori de închisoare din Dakota de Nord au călătorit în Norvegia pentru a vedea, cu ochii lor, cum merg lucrurile. A ajutat, desigur, şi faptul că Norvegia are una dintre cele mai reduse rate ale recidivei din lume.

Rezultatul a fost unul încurajator, mai ales pentru deţinuţii americani: directorii au decis să implementeze sistemul norvegian în mai multe închisori.

Dacă va funcţiona sau nu vom afla în 2020, atunci când primele date statistice despre rata de recidivă vor fi făcute publice.

VEZI AICI CUM ARATA INCHISOAREA

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.