Radiografia falimentelor din ultima jumatate de an. Cine si de ce a dat faliment?
La finalul primului semestru al acestui an, 10.725 de companii din România au fost pozitionate in diverse stadii de insolventa. Numarul este in usoara scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, când se inregistrau 11.221 de dosare de insolventa.
Studiul falimentelor din primele sase luni, realizat de Coface, arata ca desi primul semestru al anului 2011 era asteptat sa inregistreze o evolutie pozitiva comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fundamentata pe temperarea ritmului de crestere a insolventelor, datele statistice arata ca inceputul de an a fost unul deosebit de dificil. Prin limitarea factorilor care au sustinut cererea de consum (accesibilitatea surselor de finantare, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, cresterea câstigurilor salariale ca efect al introducerii cotei unice de impozitare, dar si al majorarii salariului brut pe economie etc.) si inasprirea concurentei prin extinderea retelei de acoperire a hypermarketurilor, multe companii au intâmpinat dificultati majore in acoperirea datoriilor curente, iar creditarea restrictiva a determinat populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui, dar mai dornica de economisire.
De cealalta parte, costurile accesibile de a deschide o afacere, precum si barierele reduse de intrare in piata, au antrenat cresterea numarului de companii mici si mijlocii deschise in domeniile comertului cu amanuntul, cu ridicata si distributie, constructii si transporturi.
Daca la sfârsitul anului trecut majoritatea sectoarelor inregistrau o crestere a dosarelor de insolventa aflate pe rol (cu exceptia salubritatii si agriculturii), la mijlocul acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, evolutia este mixta; segementul HORECA, cel al agriculturii si al industriei fabricarii lemnului completând topul sectoarelor falimentare. Astfel, s-a inregistrat un volum crescator al insolventelor, cele mai mari deviatii evidentiindu-se in domenii precum intermedieri financiare (plus 54,41%) si fabricarea lemnului si a produselor din lemn (plus 43,77%).
Pozitia a treia in clasamentul insolventelor este ocupata in continuare de sectorul constructiilor, care a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca la sfârsitul primului semestru, 1.688 de firme erau in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente, cu peste 60% fata de intreg volumul insolventelor in constructii inregistrat in 2007 sau egal cu nivelul inregistrat pentru anul 2008. Alaturi de scaderea cererii, sistarea proiectelor si a lucrarilor de investitii din lipsa fondurilor, costurile crescute ale finantarilor, dar si blocajul de pe piata imobiliara au contribuit la deteriorarea situatiilor companiilor ce activau pe piata constructiilor, plasând acest sector pe locul trei in cele mai afectate industrii ale anului 2010 din punct de vedere al numarului de insolvente. Revenirea sectorului constructiilor, aflat intr-o situatie critica, depinde de investitii, prioritizarea proiectelor si imbunatatirea legislatiei.
Cea mai scazuta pondere in totalul insolventelor inregistrate in primul semestru al anului 2011, se mentine pentru industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze. Caracteristica esentiala a acestor sectoare de activitate este reprezentata de accesul restrictiv din punct de vedere al investitiilor si de numarul limitat al jucatorilor economici.
"Evolutia numarului de insolvente reflecta relansarea economica fragila din ultimele doua trimestre, dar si semnalele mixte din ultima perioada, pe fondul instabilitatii economice internationale. Consideram ca economia se mentine intr-o perioada de stabilizare si in aceste conditii tindem sa credem ca anul 2011 va putea marca si o stabilizare a numarului de insolvente", spune Anca Catrina, risk manager Coface România
In studiul realizat de Coface România, au fost luate in considerare toate cazurile de insolventa inregistrate, respectiv companii pentru care s-a deschis o procedura de faliment (generala sau simplificata) sau aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa activelor, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro