RAPORT: Doar 16,3% dintre filmele europene sunt regizate de femei

Autor: Bogdan Enache Postat la 18 septembrie 2014 44 afişări

Doar 16,3% dintre filmele europene sunt regizate de femei şi mai puţin de 9% dintre biletele vândute în cinematografe au fost pentru pelicule realizate de femei, potrivit unui raport al Observatorului European al Audiovizualului, care a analizat datele privind peliculele produse între 2003 şi 2012.

Raportul, intitulat "Female directors in European film productions" ("Regizorii femeie în producţia de film european", n.r.), arată că doar 8,9% dintre biletele vândute în cinematografe pentru filmele europene au fost pentru producţii semnate de femei.

Studiul a acoperit peste 9.000 de producţii cinematografice europene realizate şi lansate în perioada 2003-2012, care au totalizat 3,2 miliarde de spectatori. Peliculele cuprinse în studiu au fost realizate de femei, bărbaţi, dar au existat şi unele la care cele două sexe au împărţit regia.

În ceea ce priveşte coproducţiile internaţionale, raportul femei versus bărbaţi arată că 26,3% dintre filmele realizate de femei au primit finanţare străină, faţă de 28% dintre producţiile regizate de bărbaţi, în aceeşi perioadă.

Diferenţa este mai mare când vine vorba de numărul de spectatori atraşi de coproducţiile semnate de femei comparativ cu cele regizate de bărbaţi. Raportul este de 41,7%, adică 119 milioane de spectatori, pentru peliculele regizate de femei, la 46,9%, adică 1,38 miliarde de intrări, pentru filmele realizate de regizori bărbaţi.

Concluzia raportului este că mai multe femei au primit o şansă în exercita profesia de regizor, dar acest lucru nu a avut un efect direct proporţional asupra încasărilor filmelor realizate de femei.

Mai mult, lista ţărilor în care s-a observat o creştere în ce priveşte volumul producţiei cinematografice, numărul de spectatori şi performanţele filmelor regizate de femei, este scurtă şi include Danemarca, Olanda, Polonia şi Turcia.

Observatorul European al Audiovizualului (European Audiovisual Observatory) a fost înfiinţat în decembrie 1992 cu misiunea de a colecta şi distribui informaţii referitoare la industria audiovizualului din Europa.

Observatorul este o instituţie europeană în serviciu public şi are 36 de state membre, alături de Comunitatea Europeană, reprezentată prin Comisia Europeană. Observatorul European al Audiovizualului are sediul la Strasbourg, operează în baza reglementărilor Consiliului Europei şi colaborează cu o serie de parteneri şi organizaţii profesionale din cadrul industriei, precum şi cu o reţea de corespondenţi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/raport-doar-16-3-dintre-filmele-europene-sunt-regizate-de-femei-13297615
13297615
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.