Raportul MCV va arăta că Bulgaria continuă să aibă probleme cu justiţia, corupţia şi crima organizată
Bulgaria are o problemă "serioasă" legată de corupţia la nivel înalt, în timp ce măsurile preventive sunt încă "la început", alte probleme fiind crima organizată, protecţia redusă a martorilor şi rata scăzută a condamnărilor, afirmă raportul MCV care va fi prezentat miercuri de Comisia Europeană.
La şapte ani după aderarea sa la Uniunea Europeană, Bulgaria a făcut puţine eforturi pentru a elimina corupţia şi crima organizată, o ameninţare pentru suveranitatea sa şi pentru unitatea europeană, notează publicaţia electronică EUObserver, care a obţinut raportul de monitorizare înainte de a fi publicat oficial miercuri de CE, în conformitate cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
Raportul va sublinia că ţara cu 7,5 milioane de locuitori, cea mai săracă din UE, are o problemă "serioasă" legată de corupţia la nivel înalt, în timp ce măsurile preventive sunt încă "la început". De asemenea, statul bulgar are probleme cu crima organizată, protecţia redusă a martorilor şi rata "foarte scăzută" a condamnărilor şi a confiscării bunurilor.
Lipsa independenţei justiţiei şi instabilitatea politică agravează problemele, subliniază raportul. "Faptul că în perioada acoperită de acest raport (începând din ianuarie 2014) au fost trei Guverne diferite şi un blocaj în Parlament a contribuit la lipsa determinării de a face reforme", potrivit textului.
Documentul de 11 pagini notează că Sofia a realizat recent o "evaluare onestă" a problemelor din domeniul combaterii corupţiei, apreciind că demisia forţată a unui oficial anticorupţie pentru "trafic de influenţă" este un semn bun.
Textul descrie eforturile de curăţare a administraţiei ca fiind fragmentate şi necoordonate, existând "impresia că deciziile sunt luate pe considerente politice", iar numărul inculpărilor este foarte mic, "în pofida problemelor de amploare". De asemenea, "presiunile la nivel local" împiedică lupta împotriva mafiei bulgare.
Potrivit raportului, Codul penal "împovărător" şi "formalist" încetineşte activitatea tribunalelor, în timp ce folosirea experţilor din exterior la anchete ridică semne de întrebare privind obiectivitatea. Bulgaria are nevoie de "mai multă transparenţă şi obiectivitate" în privinţa numirilor în sistemul judiciar, iar noul sistem de alocare a cazurilor anumitor procurori rămâne deschis abuzurilor, conchide textul.
EUObserver comentează că raportul MCV privind Bulgaria, dar şi cel pentru România, care va fi publicat tot miercuri, nu vor fi pozitive pentru politicienii celor două ţări care speră să adere la zona Schengen după ani de amânări. Rapoartele vor fi publicate pe fondul vigilenţei sporite în spaţiul Schengen în urma atentatelor de la Paris.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro