RĂSTURNARE uriaşă de situaţie după noil taxe impuse de PSD băncilor. Cum vor scoate de fapt mai MULŢI bani din buzunar românii
Companiile din energie şi băncile, ale căror acţiuni sunt printre cele mai tranzacţionate la bursa de la Bucureşti, vor transfera către clienţi povara financiară rezultată ca urmare a aplicării Ordonanţei de Urgenţă 114, pentru a rezista noilor condiţii din piaţă, consideră analiştii chestionaţi de ZF.
OUG 114 prevede taxarea pe cifra de afaceri a companiilor din energie şi impozitarea diferenţiată a activelor bancare în funcţie de nivelul dobânzii Robor, ceea ce înseamnă că loveşte în cele mai reprezentative sectoare de la bursa românească: bancar şi energie.
„În sectorul energiei electrice, această taxă (de 2% pe cifra de afaceri - n.red.) li se va impune producătorilor, distribuitorilor, transportatorului şi furnizorilor, ceea ce s-ar putea resimţi de câteva ori în factură: atât în preţul de achiziţie a energiei electrice, cât şi în tarifele de transport şi de distribuţie şi preţul serviciilor de furnizare“, spune Irina Răilean, analist financiar la Banca Transilvania.
Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2019 să taxeze diferenţiat activele băncilor în cazul în care media trimestrială a Robor depăşeşte pragul de 2% pe an, însă modalitatea de calcul nu este încă limpede: dacă se calculează la activele trimestriale sau dacă se calculează la cele de final de an. Potrivit unei analize ZF băncile ar putea plăti fie 5,3 mld. lei în primul scenariu, fie 1,3 miliarde de lei conform celui de-al doilea.