Rata mortalităţii infantile este de cinci ori mai mare în Tulcea decât în Bucureşti
Rata mortalităţii infantile este de cinci ori mai mare în Tulcea decât în Bucureşti, potrivit unui raport al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, care atrage atenţia că acest clivaj vine din cauză că sunt zone vulnerabile în privinţa aparaturii medicale de intervenţie.
Potrivit „Salvaţi Copiii”, clivajul mare care există între judeţele din ţară în ceea ce priveşte şansa la viaţă a nou-născuţilor prematur sau cu patologii grave arată insuficienţa politicilor publice, care concentrează maternităţile dotate cu aparatură medicală în zone geografice favorizate, lăsând descoperite zone mai vulnerabile.
„În judeţul Tulcea, rata mortalităţii infantile a fost, în 2018, de cinci ori mai mare decât cea înregistrată în Bucureşti, unde se află majoritatea maternităţilor de nivel III (15,5 la mia de copii născuţi vii, faţă de 3,6). Salvaţi Copiii România a luat decizia de a interveni de urgenţă, prin dotarea maternităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, cu două incubatoare şi nouă injectomate, în valoare totală de 28.728 de euro. Maternitatea tulceană a mai primit anterior un incubator de transport, un incubator de terapie intensivă şi un ventilator de suport respirator, valoarea donaţiilor anterioare efectuate în judeţul Tulcea fiind de 38.100 de euro”, arată ONG-ul într-un comunicat de presă transmis miercuri.
„Salvaţi Copiii” arată că din datele INS pentru 2018 România este definită ca având „extremităţi”, în ceea ce priveşte şansa nou-născuţilor la supravieţuire: cele mai mari rate ale mortalităţii infantile (la mia de copii născuţi vii) s-au înregistrat în judeţele: Tulcea – 15,5‰, Botoşani – 12,9‰, Sălaj – 11,5‰, Călăraşi – 11,2‰ şi Caraş-Severin – 10‰. La polul opus, cele mai mici rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa – 2,9‰, Bucureşti – 3,6‰, Ilfov – 4,1‰, Giurgiu, Arad şi Timiş – 4,5‰.
De asemenea, rata medie a mortalităţii în rândul copiilor sub un an este de 5,3 la mie în urban în 2018, faţă de 7,4 la mia de copii născuţi vii, cât era în 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9‰ în 2018, faţă de 12,9‰ cât era în 2012.
„România rămâne o ţară a clivajelor uriaşe, dar în cazul de faţă unitatea de măsură este viaţa copiilor născuţi prematur sau cu anumite patologii care, pentru a fi îngrijite, e nevoie de aparatură medicală vitală. Trăim într-o epocă în care medicina evoluează cu repeziciune, iar un incubator de ultimă generaţie poate fi o garanţie pentru supravieţuirea unui mic luptător. Este revoltător ca medicii dintr-o maternitate să nu aibă acces la instrumentele care îi pot ajuta să salveze vieţi. De aceea, am făcut un plan de urgenţă şi am decis să dotăm prioritar maternitatea din Tulcea, unde rata mortalităţii infantile este alarmantă”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
Dintre cazurile de mortalitate infantilă înregistrate în România, o mare parte a fost asociată cu prematuritatea şi greutatea mică la naştere, precum şi cu afecţiuni a căror origine se situează în perioada perinatală.
În 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea au fost înregistrate 952 de naşteri, dintre care 125 au fost de prematuri sub 2.500 de grame, iar în anul 2019, au fost înregistrate 822 de naşteri şi 94 de naşteri premature. Mai mult, în 2019 au fost efectuate 10 transferuri către unităţi medicale dotate cu aparatură adecvată şi s-au înregistrat nouă decese în rândul nou-născuţilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro