Războiul din Ucraina. Cum se va resimţi în economia românească plecarea a 200 de mari companii occidentale din Rusia?
Unele dintre cele mai mari companii din lume, în total circa 200 de jucători, şi-au anunţat retragerea parţială sau totală din Rusia în contextul războiului ruso-ucrainean.
♦ Această situaţie poate fi analizată din două perspective – cea a oportunităţilor de noi investiţii şi cea a preţurilor în continuă urcare.
Unele dintre cele mai mari companii din lume, în total circa 200 de jucători, şi-au anunţat retragerea parţială sau totală din Rusia în contextul războiului ruso-ucrainean.
Pornind de la această situaţie, ZF a încercat să afle dacă aceste exit-uri pot să aibă vreun impact asupra pieţei locale şi asupra economiei româneşti. Pe de-o parte, poate fi vorba de atragerea de noi investiţii care să acopere capacităţile de producţie şi export „pierdute“ ca urmare a ieşirii din Rusia? Pe de altă parte, Rusia era pentru multe dintre aceste companii o importantă piaţă de consum, o ţară cu o populaţie de aproape 150 de milioane de oameni. Gaura lăsată în business – atât ca cifră de afaceri, cât şi ca profit – ar putea fi compensată? Şi dacă da, cum? Există posibilitatea ca preţurile la raft să crească şi mai mult ca urmare a acestui fapt?
„Penalizarea clienţilor cu un preţ majorat, doar pentru acoperirea pierderilor financiare din Rusia, nu este o bună practică şi consider că nu va fi folosită de companiile responsabile“, spune Ciprian Lăduncă, managing partner la LCL Advisory.
El adaugă însă că firmele afectate au alte soluţii pentru reducerea impactului financiar, precum optimizarea costurilor, amânarea unor investiţii planificate sau intensificarea activităţilor care generează rezultate pozitive pe termen scurt.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro