Războiul imobiliar. Cât costă să închiriezi şi să cumperi apartamente în Kiev şi Liov

Autor: Flaviu Popa Postat la 22 mai 2022 112 afişări

Războiul imobiliar. Cât costă să închiriezi şi să cumperi apartamente în Kiev şi Liov

Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri mari în oraşe importante ca Liov şi Kiev, din cauza războiului din Ucraina, anunţă Aleph News.

Războiul din Rusia face ravagii şi în domeniul imobiliar. Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri imense în oraşe importante ca Liov şi Kiev. Preţurile au scăzut dramatic în Kiev, capitala Ucrainei, oamenii temându-se să mai investească bani în apartamente sau în chirii. Dovada: un apartament din Kiev, într-o zonă de lux, se închiriază cu 240 de euro pe lună.

Situaţia este asemănătoare în Liov şi în alte oraşe din vestul Ucrainei, unde salariile sunt mai apropiate de Europa, într-o ţară unde pensia este în medie 70 de euro, iar salariul minim nu trece de 190 de euro.

După eliberarea zonei Kiev de ocupanţii ruşi, unii locuitori au revenit, însă nu este loc de afaceri imobiliare. Vânzările de apartamente s-au blocat din cauza războiului, iar chiriile s-au prăbuşit.

Vitaliy Demchenko, agent imobiliar în Kiev, ajută zece persoane să-şi închirieze casele, însă a primit un singur telefon din partea unui potenţial chiriaş. Preţurile mult mai mici nu atrag pe nimeni, din cauza războiului.

Zone bune ale Kievului, unde chiria era aproape 300 de euro pe lună, nu mai sunt atractive pentru oameni nici măcar pentru 180 de euro pe lună.

„Nimeni nu vrea să închirieze un apartament chiar şi la astfel de preţuri”, a explicat Demchenko. În trei luni, valoarea apartamentelor şi a chiriilor a scăzut cu peste 30%.

În Liov, deşi oraşul pare ferit de război, situaţia este la fel de proastă. După invazia rusă a Ucrainei, piaţa imobiliară din Liov a „explodat” din cauza locuitorilor din Kiev şi alte zone ale Ucrainei care fugeau de război şi erau dispuşi să plătească oricât pentru o chirie. În acel moment, chiria în Liov pentru un apartament cu o singură cameră sărea de 950 de euro pe lună. Bucuria nu a ţinut mult, după eliberarea zonei Kiev, pentru că oamenii s-au întors acasă, iar acum apartamentele în Liov se închiriază cu aproximativ 250 de euro pe lună.

Agentul imobiliar Ruslana Artim spune că piaţa imobiliară s-a prăbuşit deja cu 30-40%.

O situaţie similară se observă şi în alte oraşe din vestul Ucrainei. Potrivit agenţiilor imobiliare, în Ivano-Frankivsk un apartament cu două camere se poate închiria cu 280 de euro pe lună. În Kalush, la 30 de kilometri de Frankivsk, un apartament cu un dormitor poate fi închiriat mult mai ieftin, pentru 90 de euro, în timp ce un apartament cu două dormitoare, pentru 190 de euro pe lună.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, piaţa de cumpărare şi vânzare de locuinţe a fost paralizată. Ministerul Justiţiei a suspendat Registrul de stat al drepturilor de proprietate. Dar la sfârşitul lunii aprilie, guvernul a făcut concesii pieţei şi a permis înregistrarea acordurilor în regiunile în care nu există ostilităţi active. Agentul imobiliar Vitaliy Demchenko a explicat că, momentan, nu există oameni dispuşi să cumpere locuinţe la Kiev.

„Preţurile reale au scăzut cu 7-10%”, a transmis Demchenko.

De exemplu, un apartament cu o cameră într-o casă nouă în Sofiyivska Borshchahivka (suburbie a Kievului, aflată la 16 km de oraş), poate fi cumpărată cu 44.000 de euro, iar în Troyeschina, cartier din Kiev, un apartament poate fi cumpărat pentru 37.000 de euro.

Situaţia este similară în Liov. Ruslana Artim spune că numărul persoanelor dispuse să vândă locuinţe în zonă a crescut, însă nu există potenţiali cumpărători. „Mulţi oameni, în special cei care au mai multe apartamente, vor să vândă o casă şi să cumpere un apartament în Polonia, Cehia sau Spania”, a explicat agentul imobiliar. Reducerile oferite sunt de peste 20%, însă fără mare succes. Preţul unui apartament cu o cameră în Liov începe de la 24.000 euro. În Ujhorod, Khmelnytskyi şi Ivano-Frankivsk, speranţele că cineva va cumpăra locuinţe nu s-au materializat. Clienţii singuri vin la vizionări de apartamente, dar nu fac oferte, spun agenţii imobiliari locali.

„Cumpărătorii potenţiali se tem că vor cheltui o sumă mare de bani şi că o rachetă le va lovi noua casă. Astfel, vor rămâne fără apartament şi fără bani. Este neprofitabil pentru investitori să investească în imobiliare şi apoi să le închirieze. Taxa este foarte mică şi va dura 20 de ani pentru a returna investiţia”, adaugă Vitaliy Demchenko.

Preţurile pentru închirierea şi vânzarea apartamentelor vor depinde de cât timp vor dura luptele din Ucraina, potrivit agenţilor imobiliari din diferite regiuni ale ţării. Conform previziunilor lor, dacă războiul se încheie până la sfârşitul acestui an, imobiliarele, atât chiria, cât şi vânzarea, ar putea scădea cu încă 10-15%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
kiev,
chirie,
imobiliare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.