Reacţia mediului de business la refuzul Olandei de a accepta intrarea României în spaţiul Schengen: România a primit peste 5.800 de companii olandeze care au ales să investească aici. Voi ce faceţi?
Premierul olandez Mark Rutte a fost în România miercuri într-o vizită oficială la Centrul Naţional de instruire întrunită „Getica” de la Cincu, o vizită care vine într-un moment în care la nivel european se discută integrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. În urmă cu patru ani, Olanda alături de Finlanda, Franţa şi Germania s-au opus aderării.
Romanian Business Leaders: „Regatul Ţărilor de Jos conduce detaşat clasamentul investiţiilor străine pe baza ţării de origine în România, cu 22 de miliarde de euro în 2021, dublu faţă de Germania. Noi, antreprenorii români, ne uităm cu mare interes spre Olanda“.
Premierul olandez Mark Rutte a fost în România miercuri într-o vizită oficială la Centrul Naţional de instruire întrunită „Getica” de la Cincu, o vizită care vine într-un moment în care la nivel european se discută integrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. În urmă cu patru ani, Olanda alături de Finlanda, Franţa şi Germania s-au opus aderării. Astăzi, singura piedică a rămas Olanda.
În vizita sa, Rutte nu a spus clar dacă susţine sau nu aderarea la spaţiul Schengen a României. A spus că vrea să se asigure că ţara îndeplineşte toate condiţiile. „România a făcut mulţi paşi în direcţia bună, dar toate condiţiile trebuie îndeplinite”, a declarat premierul olandez, conform Mediafax. Problema Olandei stă aşa: Nu neapărat că premierul sau partidul său liberal se opun, ci că coaliţia la guvernare este compusă din multe partide - acum la guvernare sunt patru iar lui Rutte i-au trebuit 300 de zile ca să poată să-şi formeze un guvern. Şi parlamentul olandez decide dacă România şi Bulgaria intră în spaţiul Schengen.
Comunitatea de antreprenori Romanian Business Leaders (RBL) a transmis o scrisoare deschisă ambasadorului Regatului Ţărilor de Jos în care subliniază relaţiile economice dintre România şi Olanda şi importanţa pe care o are aderarea la spaţiul Schengen pentru România. „Regatul Ţărilor de Jos conduce detaşat clasamentul investiţiilor străine pe baza ţării de origine în România (este o statistică falsă pentru investiţii pentru că înregistrează ţara în care sunt înregistrate companiile – de pildă Vodafone este înregistrată în Olanda, deşi nu este companie olandeză, ci britanică, la fel şi Rompetrol - n. red.), cu 22 de miliarde de euro în 2021, dublu faţă de Germania, care este pe locul al doilea. (În mod real, Germania este principalul investitor străin în România – n. red.). România a primit cu braţele deschise peste 5.800 de companii olandeze care au ales să investească aici, de la industria berii, industria bancară, agrobusiness, tehnologie, comerţ, shipping şi multe alte domenii, nume de companii mari care au ales să investească în România de foarte mulţi ani. Oamenii de afaceri olandezi consideră că România este unul dintre cele mai bune locuri din regiune pentru investiţii, ca dovadă că acestea cresc de la an la an”, au transmis oamenii de afaceri în scrisoarea deschisă. Ramona Cornea
În plus, ei spun că şi antreprenorii români se uită mare interes spre Olanda.
„Nu aducem doar tineri români să studieze, ci şi afaceri şi fonduri de investiţii româneşti au ales ca reşedinţă ţara dumneavoastră. Aproape 90% din exporturile româneşti merg către pieţele Uniunii Europene, în valoare de circa 60 de miliarde de euro, din care 85% sunt maşini şi produse manufacturate, transportate prin puncte vamale care nu fac faţă. Zilnic în vămile din România înspre Europa sunt cozi de kilometri de maşini de transport de marfă. Pierderile acestora şi pierderile companiilor a căror marfă este transportată, cauzate de staţionarea uneori cu zilele la punctele de frontieră, sunt de sute de milioane de euro”, afirmă reprezentanţii RBL.
Adrian Câciu, ministrul finanţelor, a spus, joi, că intrarea României în Spaţiul Schengen va înseamna o creştere economică semnificativă: „În evaluarea mea, ar fi un plus de 0,5 puncte procentuale ca urmare a intrării în Schengen”.
Aderarea României la spaţiul Schengen accelerează creşterea economică şi balansează deficitul comercial. Creşterea exporturilor ţării şi a competitivităţii exportatorilor ar fi principalele avantaje ale intrării în spaţiul Schengen.
Aderarea la spaţiul Schengen ar veni la pachet cu ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre, astfel fiind creată o singură frontieră externă de control. Astfel, un plus important ar fi pentru transportatorii români, care în prezent petrec ore în şir în vamă.
În prezent, 26 ţări fac parte din spaţiul Schengen: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria, Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro