Recolta Poliţiei în patru zile: 51 de maşini furate
Poliţia Română a confiscat în perioada 10-13 septembrie 51 de vehicule furate, urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale, în urma unei acţiuni desfăşurate împreună cu Europol, Interpol, Tispol şi Frontex, în cadrul unei iniţiative de combatere a furturilor şi a traficului internaţional cu autovehicule reclamate furate.
În cadrul operaţiunii au fost organizate acţiuni în trafic, în special în locurile de comercializare a autovehiculelor second-hand. La nivel naţional au fost identificate 51 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale (33 de autoturisme, 3 motociclete, 13 utilaje de construcţie şi 2 rulote).
Dintre acestea, 22 erau reclamate ca furate din Italia, 11 din Spania, 4 reclamate ca furate din România, 4 din Germania, 3 din Franţa, 2 din Olanda şi câte unul din Ungaria, Bulgaria, Iran şi din Slovenia, iar un autovehicul avea seria de şasiu modificată. Autovehiculele identificate au fost indisponibilizate în vederea efectuării constatărilor tehnico-ştiinţifice.
Cercetările sunt continuate, în colaborare cu celelalte state, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională - I.G.P.R., pentru repatrierea acestora către părţile vătămate şi pentru tragerea la răspundere a suspecţilor de furturi de autovehicule, precum şi a celor care au traficat aceste autovehicule ori au înlesnit prin orice mijloace înmatricularea în circulaţie în România.
Nu în toate aceste cazuri autorii furturilor sunt români. De exemplu, la 12 septembrie, poliţiştii IPJ Hunedoara au indisponibilizat un autoturism care avea aplicate plăcuţe de înmatriculare spaniole. Posesorul autoturismului a declarat că l-a cumpărat în august de la un cetăţean spaniol, primind de la acesta şi o serie de documente emise de autorităţile spaniole. În urma verificărilor efectuate în Sistemul Informaţional Schengen, s-a stabilit că, în realitate autoturismul menţionat figurează reclamat furat la data de 6 septembrie din Germania, iar plăcuţele de înmatriculare aparţin unui alt autoturism, înmatriculat în Spania pe numele cetăţeanului spaniol.
Acţiunea internaţională de combatere a traficului cu vehicule furate s-a desfăşurat în urma propunerii preşedinţiei lituaniene a Uniunii Europene şi la ea au luat parte toate cele 28 state membre UE. Pe parcursul operaţiunii, la sediul Europol din Haga a funcţionat Centrul de Operaţiuni JPO LITCAR, unde fiecare stat participant a detaşat poliţişti specializaţi în traficul internaţional cu autovehicule furate.
La nivel naţional, acţiunea a fost organizată şi coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. şi a I.G.P.F., fiind angrenate structurile de investigaţii criminale, poliţie rutieră, ordine publică, poliţie transporturi şi poliţie de frontieră din MAI.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro